Cristian Diaconescu: Guvernul Dancila a recunoscut Ierusalimul drept capitala a Israelului. E foarte grav, cineva sa raspunda cu functia! Interviu

Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 13:4316628 citiri
Cristian Diaconescu: Guvernul Dancila a recunoscut Ierusalimul drept capitala a Israelului. E foarte grav, cineva sa raspunda cu functia! Interviu
Foto: Arhiva PSD

Presedintele Romaniei este cel care decide, potrivit Constitutiei, mutarea unei misiuni diplomatice, asa ca, daca nu au existat nici consultarile obligatorii cu partenerii europeni pe tema ambasadei din Israel si nici cu seful statului, atunci s-a incalcat Constitutia si cineva trebuie sa raspunda cu functia, subliniaza fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Chestiunea este deosebit de sensibila pe plan international si afecteaza direct statul roman, asa ca Guvernul Dancila era obligat sa se consulte cu partenerii din UE inainte de a lua o asemenea decizie, care are nevoie de "anumiti pasi procedurali si constitutionali", pentru ca sa fie "valabila si legitima", afirma Cristian Diaconescu intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, subliniind faptul ca Guvernul PSD-ALDE trebuie sa dea explicatii cu privire la faptul ca a hotarat sa mearga "pe contrasensul abordarii europene".

Noul scandal a izbucnit odata cu anuntul facut, joi seara, de liderul PSD, Liviu Dragnea (care nu este membru in Executiv), conform caruia decizia privind mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim "a fost luata", Guvernul aproband deja in acest sens "un memorandum prin care se incepe demararea procedurilor".

Declaratiile liderului PSD au starnit stupoare, in primul rand pentru ca mutarea unei misiuni diplomatice intra in competentele constitutionale ale presedintelui, dar si pentru ca in UE opinia generala este contrara acestei decizii.

Mari semne de intrebare au ridicat si alte aspecte ale contextului politic intern. Ministrul de Externe, Teodor Melescanu (ALDE), lipseste din tara si nu a fost prezent la sedinta de guvern la care s-a adoptat memorandumul, acest lucru facandu-se in secret, departe de ochii presei.

In plus, documentul nu este nici la ora actuala public si in ciuda solicitarilor Ziare.com adresate joi Biroului de presa al Guvernului nu poate fi obtinut. Conform unor surse politice, memorandumul a fost adoptat in ultima sedinta de guvern, la care ministrul Teodor Melescanu nu a participat, si trecut apoi la documente confidentiale, el fiind semnat de un "secretar de stat apropiat lui Liviu Dragnea".

Pe de alta parte, Ana Birchall, vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, s-a aflat miercuri in SUA, unde a discutat, printre altii, si cu consulul general al Israelului la New York. Presedintele SUA, Donald Trump, este primul care a anuntat mutarea ambasadei tarii sale la Ierusalim, fiind urmat la nivel de intentie doar de Guatemala si de alte cateva state.

In schimb, din cele 193 de tari care compun Adunarea Generala a ONU, 128 au votat la 21 decembrie o rezolutie ce condamna decizia americana. Romania atunci s-a abtinut.

Nu in ultimul rand, Adevarul scrie ca memorandumul a fost prezentat in sedinta de guvern de George Ciamba, in conditiile in care ministrul Melescanu nu ar fi de acord cu decizia, iar premierul Viorica Dancila ar urma sa efectueze saptamana viitoare o vizita oficiala in Israel, asta dupa ce si l-a luat drept consilier pe Herman Berkovits, medicul personal de origine romana al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

In timp ce presa israeliana s-a grabit sa salute anuntul facut de Liviu Dragnea, notand ca "Romania sfideaza UE", presedintele Klaus Iohannis a contestat, vineri dimineata, decizia Guvernului Dancila, reamintind ca ea incalca dreptul international si ca decizia finala ii apartine.

Comentarii
MosCraciun
rank 5
Pensula
rank 5
mutare de nota 10! Bravo Dragnea! Johannis prins in offside!