Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Crestinii din Hong Kong, la mana Partidului Comunist Chinez

Luni, 13 Iulie 2020, ora 20:49
3954 citiri
Crestinii din Hong Kong, la mana Partidului Comunist Chinez
Foto: Pixabay

Crestinii din Hong Kong se tem de persecutii din partea Partidului Comunist chinez, dupa adoptarea noii legi a securitatii nationale de catre autoritatile de la Beijing, noua legislatie punand capat autonomiei orasului si oricaror sperante de democratie. Crestinii care au participat la protestele pro-democratie se tem acum ca vor fi luati in vizor de autoritati, daca nu urmeaza linia de partid.

In China continentala crestinii care sfideaza tentativele guvernului chinez de a le controla bisericile se confrunta cu persecutii, arestari si incarcerare, potrivit National Review

Bisericile clandestine sunt distruse si crucile arse. Traducerile Bibliei trebuie aprobate de catre Partidul Comunist chinez si sunt adesea modificate la cererea acestuia.

In Hong Kong insa crestinii se bucurau de libertatea religioasa garantata de independenta sa legala, care recunostea drepturi fundamentale, precum libertatea de constiinta si religie. Crestinii, care formeaza peste 10% din populatia orasului, au organizat manifestatii pasnice, cantand imnuri in care isi afirmau credinta.

Mii de oameni au iesit in strada si multi protestanti si catolici s-au unit sub o cauza comuna alaturi de demonstrantii pro-democratie.

Noua lege a securitatii nationale, impusa in Hong Kong de catre China, interzice secesiunea, subminarea autoritatii statului, terorismul si colaborarea cu puterile straine.

Insa termenii sunt atat de larg definiti, incat pot fi folositi arbitrar pentru a interzice orice forma de dizidenta.

Clauzele privind subminarea statului si colaborarea cu o putere straina ingrijoreaza in mod deosebit minoritatile religioase, in special catolicii si alti crestini.

Clauza privind subminarea autoritatii statului le interzice practic crestinilor sa critice guvernul chinez. Inainte de adoptarea legii securitatii nationale numerosi crestini din Hong Kong au fost vocali impotriva nedreptatilor comise in China continentala.

"Acum multi se tem sa isi exprime ingrijorarile cu privire la subiecte care pot fi definite ca secrete de stat", a declarat pentru National Review un avocat catolic care lucreaza la o institutie financiara din oras, acesta dorind insa sa ii fie pastrat anonimatul, de frica autoritatilor.

Clauza privind colaborarea cu o putere straina le interzice crestinilor sa caute si sa accepte ajutor in strainatate, inclusiv de la Vatican. Suveranul pontif fiind in Roma, Biserica Catolica este o institutie straina, potrivit definitiei autoritatilor chineze.

"Aceasta masura poate fi folosita cu usurinta pentru a ataca si penaliza bisericile, in special in diocezele catolice care primesc instructiuni si directive de la Vatican", a declarat un alt avocat catolic din Hong Kong.

"Bisericile pot fi desfiintate si bunurile lor confiscate, daca incalca legea", a adaugat acesta, avertizand ca incalcarea oricareia din clauzele legii securitatii nationale poate fi penalizata cu detentie pe viata.

Principala problema este ca Hong Kong-ul n-are nicio putere in fata unor astfel de sentinte si nu exista nicio garantie ca persoanele acuzate sau suspectate de incalcarea noii legi nu vor fi extradate in China continentala pentru a fi judecate acolo.

Dar, potrivit legii, acuzatii ar trebui judecati fara un juriu in Hong Kong. Autoritatile de la Beijing au renuntat la legea privind extradarile, propusa in 2019, care a provocat protestele masive in Hong Kong, noua lege a securitatii nationale aducand sistemul judiciar chinez in Hong Kong.

Legea fundamentala din Hong Kong, inspirata din dreptul jurisprudentei britanice, garanta libertatea de expresie si religie, in vreme ce legea securitatii nationale are intaietate in fata acesteia, iar teama de persecutii a inceput deja sa se faca simtita.

Reprezentantii principalelor culte religioase au fost convocati la o intalnire cu autoritatile in luna iunie, inainte de implementarea legii, si ulterior si-au exprimat sprijinul pentru aceasta.

"Se pare ca sunt indeaproape monitorizati de catre guvern", a declarat unul dintre avocatii catolici intervievati de National Review.

Cardinalul Tong, administratorul apostolic al Hong Kong-ului, a indemnat guvernul sa "asculte vocile oamenilor" in timpul protestelor din 2019. Insa dupa intalnirea cu autoritatile a oferit o declaratie care a sunat intr-o nota total diferita, afirmand ca legea securitatii nationale "nu ameninta libertatea religioasa".

Doar cativa lideri crestini s-au pronuntat in continuare in favoarea miscarii pro-democratie. Cardinalul Joseph Zen, un fost episcop al orasului s-a declarat impotriva legii securitatii nationale. Un critic indelungat al regimului comunist chinez din cauza incalcarii drepturilor omului, acesta a declarat ca este pregatit sa fie arestat sub noua legislatie.

Unii pastori crestini s-au pronuntat si ei curajos impotriva noii legi, precum presedintele Conventiei Baptiste din Hong Kong, acesta fiind insa fortat sa isi retraga declaratiile pentru a-si proteja biserica.

Alti lideri crestini au decis sa isi exprime ingrijorarile intr-o maniera mai sigura: episcopul Joseph Ha, care anterior a sustinut miscarea pro-democratie, s-a abtinut de la a critica public noua lege, insa si-a indemnat enoriasii sa poarte crucifixe pe strada.

Multi catolici din Hong Kong se tem ca Vaticanul este influentat de catre Partidul Comunist chinez. In 2018, papa Francisc a ajuns la un acord cu guvernul de la Beijing, pentru numirea de episcopi in China continentala. Acordul urmeaza sa expire in septembrie, iar mizele sunt ridicate pentru Vatican in tentativa sa de a-si pastra rolul limitat in viata crestinilor catolici din China.

Drept urmare, Papa evita deocamdata sa isi exprime ingrijorarea privind libertatea religioasa in Hong Kong.

Liderul orasului, Carrie Lam, o catolica, a fost aleasa cu speranta ca va asigura autonomia Hong Kong-ului, dar aceasta a sustinut linia Beijingului in suprimarea protestelor si interzicerea dizidentei. Multi catolici din Hong Kong sunt consternati de conducerea sa.

"Nu o mai vad ca o catolica", a declarat unul din avocatii din Hong Kong, adaugand ca "va trebui sa raspunda pentru faptele ei cand va veni Judecata de apoi".

Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#hong kong, #China, #Comunisti, #crestini, #biserica, #cruce, #democratie, #legea securitatii, #papa, #Vatican , #Hong Kong