Danezii vor putea lua credite ipotecare cu dobanda zero pe 20 de ani

Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 15:51
3340 citiri
Danezii vor putea lua credite ipotecare cu dobanda zero pe 20 de ani
Pixabay

O banca din Danemarca, tara cu cea mai lunga perioada in care dobanda de politica monetara a bancii centrale este negativa, a inceput sa ofere credite ipotecare pe 20 de ani cu dobanda fixa zero, transmite Bloomberg.

Incepand de marti, clientii din Danemarca ai bancii Nordea Bank pot obtine astfel de credite, care au un cupon mai mic decat cel pentru titlurile de stat pe 10 ani emise de Trezoreria SUA.

In contextul mondial actual Danemarca se diferentiaza prin faptul ca a pastrat mai mult decat orice alta tara o dobanda negativa de politica monetara. In 2012, Banca centrala din Danemarca a decis sa reduca dobanda de referinta la un nivel mai mic de zero iar de atunci incoace debitorii danezi s-au bucurat de o scadere continua a costurilor cu imprumuturile.

Ideea, care odata parea de neconceput, sa te imprumuti pentru doua decenii fara sa platesti dobanzi, vine intr-un moment in care oficialii bancilor centrale evita sa majoreze costul creditului. Potrivit unei analize efectuate de Bloomberg, nicio mare banca centrala din Occident nu va majora dobanzile in acest an.

De asemenea, Danske Bank A/S, cea mai mare banca din Danemarca, analizeaza posibilitatea de a emite obligatiuni pe 20 de ani fara dobanda.

In urma cu cativa ani, bancile din Danemarca au fost primele care au emis obligatiuni pe 20 de ani cu cupon 0%, in conditiile in care interesul investitorilor pentru zone sigure in care sa isi plaseze banii a dus la scaderea dobanzilor pe piata de obligatiuni din Danemarca. Ar fi pentru prima data cand un astfel de produs revine pe piata.

"Cererea exista", spune Lisa Bergmann, economist sef la Nordea Kredit, care sustine ca aceste obligatiuni ar putea sa genereze o cerere record.

O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
Războiul lui Putin din Ucraina a dus la pierderea aproape în totalitate a pieței energetice europene de către Moscova, care și-a redirecționat exporturile spre alte țări, în special din...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#Danemarca, #imprumuturi, #banci , #stiri internationale