Coreea de Nord a redeschis canalele de comunicare cu Coreea de Sud. Gestul vizează stabilirea unei "păci durabile"

Luni, 04 Octombrie 2021, ora 08:19
1904 citiri
Coreea de Nord a redeschis canalele de comunicare cu Coreea de Sud. Gestul vizează stabilirea unei "păci durabile"
Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord FOTO NCKA

Autorităţile de la Seul au anunţat restabilirea, luni dimineaţă, a canalelor de comunicare transfrontaliere între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, după întreruperea lor de către Phenian în luna august, transmite AFP.

"Guvernul consideră că odată cu restabilirea liniei de comunicare Sud-Nord a fost pusă o bază pentru reluarea relaţiilor inter-coreene", se subliniază într-un comunicat al ministerului sud-coreean al unificării, care mai anunţă că oficiali ai ambelor ţări au purtat luni dimineaţa o conversaţie telefonică.

Totodată, "guvernul speră (...) să reia rapid dialogul şi să înceapă discuţii practice pentru restabilirea relaţiilor inter-coreene", potrivit comunicatului citat.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un "şi-a exprimat intenţia de a restabili canalele de comunicare întrerupte dintre Nord şi Sud", a raportat agenţia KCNA luni dimineaţa, adăugând că măsura vizează stabilirea unei "păci durabile" în peninsula coreeană.

"Organismele în cauză au decis să restabilească toate canalele de comunicare Nord-Sud de la ora 9:00 (00:00 GMT), pe 4 octombrie", anunţase anterior agenţia.

Comunicarea dintre Phenian şi Seul, suspendată şi reluată de mai multe ori în ultimele luni, este restabilită la câteva zile după ce Coreea de Nord a testat mai multe rachete, evoluţie ce a determinat convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Coreea de Nord a întrerupt unilateral toate canalele oficiale de comunicare militară şi politică în iunie 2020, după ce a denunţat răspândirea unor pliante de propagandă anti-Phenian pe teritoriul său de către militanţi sud-coreeni.

Pe 27 iulie 2021, cele două părţi au anunţat o dezgheţare-surpriză a relaţiilor bilaterale prin restabilirea acestei comunicări transfrontaliere.

Această decizie, anunţată în ziua aniversară a încheierii ostilităţilor războiului coreean, a fost primul anunţ pozitiv după seria reuniunilor la nivel înalt din 2018 dintre preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, care nu a generat însă progrese diplomatice semnificative.

Cei doi lideri au avut prima conversaţie telefonică în aceeaşi zi. A fost dezvăluită atunci un schimb de scrisori din luna aprilie între cei doi lideri coreeni în care se aprecia că restabilirea unei linii telefonice ar fi un prim pas în direcţia încălzirii relaţiilor dintre cele două ţări, aflate tehnic încă în război.

Această perioadă de relaxare nu a durat însă prea mult deoarece regimul de la Phenian, iritat de exerciţiile militare comune SUA-Coreea de Sud, a încetat să mai răspundă la apeluri două săptămâni mai târziu. De atunci, Coreea de Nord a anunţat testarea mai multor rachete (de croazieră cu rază lungă de acţiune, hipersonice şi antiaeriene).

Coreea de Nord a criticat duminică reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru că aplică un standard dublu deoarece păstrează tăcerea în legătură cu exerciţiile militare comune şi testele cu armament ale SUA şi aliaţii lor în timp ce critică activităţile "de autoapărare" ale Phenianului, acuzând-i totodată pe membrii Consiliului că se joacă cu o "bombă cu ceas".

Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a vizitat Phenianul la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securităţii, a...
Fotbalist de națională eliberat din închisoare după zece luni
Fotbalist de națională eliberat din închisoare după zece luni
Mijlocaşul sud-coreean Son Jun-ho, care a participat la ultima Cupă Mondială şi era reţinut într-o închisoare în nord-estul Chinei, fiind suspectat de corupţie, a fost eliberat şi a...
#Kim Jong Un, #Coreea de Nord, #Coreea de Sud , #Coreea de Nord