Coreea de Nord a efectuat al treilea test nuclear (Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 12 Februarie 2013, ora 09:52
4594 citiri
Coreea de Nord a efectuat al treilea test nuclear (Video)

Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta, marti, in urma celui de-al treilea test nuclear efectuat de Coreea de Nord, au anuntat diplomati ai Consiliului.

Coreea de Nord a confirmat, marti, ca a dus la indeplinire "cu succes" al treilea test nuclear, subteran si "miniaturizat". Puterile internationale, inclusiv aliatul Phenianului, China, au condamnat imediat aceasta actiune, informeaza France24.

"Al treilea test nuclear a avut loc cu succes", a aratat agentia de stat Korean Central News.

"Testul nuclear a fost efectuat in cadrul masurilor de a proteja siguranta noastra nationala si suveranitatea impotriva ostilitatii nesabuite a Statelor Unite ce au incalcat dreptul republicii noastre la o lansare pasnica a unui satelit", a continuat agentia.

"Testul nuclear de nivel inalt, spre deosebire de cele din trecut, a avut putere exploziva mai mare si a implicat o bomba atomica miniaturizata si mai usoara, fiind efectuat in siguranta si perfect", a mai aratat KCNA.

Anuntul ca dispozitivul a fost "miniaturizat" va alarma cancelariile straine, sugerand ca Phenianul stapaneste tehnica complexa de producere a unui focos nuclear suficient de mic pentru a fi instalat pe o racheta cu raza lunga de actiune.

Miniaturizarea da o importanta deosebita si lansarii de racheta din decembrie, ce a marcat un pas important inainte in capacitatea balistica a Nordului.

In decembrie, lansarea rachetei, sub motivatia plasarii unui satelit pe orbita, a atras condamnarea Consiliului de Securitate ONU, care a dat o rezolutie prin care a extins sanctiunile impotriva Phenianului.

Coreea de Sud a condamnat imediat testul nuclear al Nordului. "Aceasta este o amenintare inacceptabila la adresa securitatii in peninsula Coreeana si nord-estul Asiei si o provocare la adresa intregii comunitati internationale", a declarat consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, Chun Young-Woo.

"Nordul se va confrunta cu responsabilitati serioase pentru aceste provocari", a continuat Chun.

Un diplomat occidental si-a exprimat speranta ca ONU sa aprobe un comunicat initial de condamnare a testului nuclear de marti si sa inceapa sa lucreze la o reactie mai complexa a Consiliului.

Obtinerea acordului pe o rezolutie dureaza insa saptamani intregi. Desi China si-a exprimat opozitia fata de testul nuclear nord-coreean, diplomatii sustin ca Beijingul va rezista intr-o oarecare masura impunerii de noi sanctiuni aliatului sau nord-coreean, pentru a evita deranjarea conducerii de la Phenian.

Luna trecuta, Consiliul a adoptat o rezolutie prin care a intarit sanctiunile existente impotriva Coreei de Nord, drept raspuns la lansarea rachetei din decembrie, proces ce a durat o luna.

Luna aceasta, Coreea de Sud este presedintele Consiliului de Securitate.

Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 31% din opţiuni, urmat de Gabriela Firea cu 24% şi...
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
#Coreea de Nord test nuclear, #Coreea Nord program nuclear, #Coreea Nord ONU , #Coreea de Nord