Un milion de copii afgani riscă să moară pe fondul malnutriţiei acute

Vineri, 12 Noiembrie 2021, ora 23:21
1757 citiri
Un milion de copii afgani riscă să moară pe fondul malnutriţiei acute
Aproximativ 3,2 milioane de copii vor suferi de malnutriţie acută în Afganistan până la sfârşitul acestui an FOTO laprensalatina.com

Aproximativ 3,2 milioane de copii vor suferi de malnutriţie acută în Afganistan până la sfârşitul acestui an, iar un milion dintre ei riscă să moară din cauza scăderii temperaturilor, a declarat vineri, 12 noiembrie, o purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Harris, potrivit Reuters.

Agenţiile umanitare au avertizat asupra riscului de foamete, deoarece seceta coincide cu o economie în declin, ca urmare a retragerii sprijinului financiar occidental în urma preluării puterii de către talibani în august. Sectorul sănătăţii a fost afectat în mod special, mulţi lucrători din domeniul sănătăţii plecând din cauză că nu le-au fost plătite salariile.

"Este o bătălie grea, în timp ce foametea pune stăpânire pe ţară", a declarat Margaret Harris jurnaliştilor de la Geneva, prin telefon din capitala Kabul. "Lumea nu trebuie şi nu îşi poate permite să întoarcă spatele Afganistanului".

Temperaturile scad sub zero grade Celsius noaptea şi se aşteaptă ca frigul să îi facă pe bătrâni şi pe tineri mai sensibili la alte boli, a spus Harris. În unele locuri, oamenii taie copaci pentru a furniza combustibil pentru spitale, pe fondul penuriei generalizate, a adăugat ea.

Harris nu avea date privind numărul de copii care au murit deja din cauza malnutriţiei, dar a descris "saloane pline de copii mici", inclusiv unul de şapte luni pe care l-a descris ca fiind "mai mic decât un nou-născut".

Cazurile de rujeolă sunt în creştere în ţară, iar datele OMS arată că până în prezent au fost raportate 24.000 de cazuri clinice.

"Pentru copiii subnutriţi, rujeola este o condamnare la moarte. Vom asista la mult mai multe decese dacă nu acţionăm rapid", a spus Harris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Avertisment privind riscul transmiterii virusului H5N1 la oameni: ”Rată de mortalitate extraordinar de ridicată”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat joi, 18 aprilie, ”îngrijorarea enormă” faţă de răspândirea în creştere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi...
Israelul continuă loviturile aeriene în Gaza. „Peste tot erau cadavre împrăştiate” FOTO/VIDEO
Israelul continuă loviturile aeriene în Gaza. „Peste tot erau cadavre împrăştiate” FOTO/VIDEO
Armata israeliană a întreprins joi, 18 aprilie, noi lovituri aeriene în Fâşia Gaza, unde este în război împotriva mişcării palestiniene Hamas, în timp ce comunitatea internaţională...
#foamete, #malnutritie copii, #copii Afganistan, #OMS , #Afganistan