Consiliul de Securitate al ONU discuta marti despre implicatiile schimbarilor climatice asupra pacii in lume

Duminica, 21 Februarie 2021, ora 22:01
1851 citiri
Consiliul de Securitate al ONU discuta marti despre implicatiile schimbarilor climatice asupra pacii in lume
Sediul ONU. FOTO: Wikipedia

Consiliul de Securitate al ONU organizeaza marti, la initiativa premierului britanic Boris Johnson, un summit al membrilor sai pentru a discuta despre implicatiile schimbarilor climatice asupra pacii in lume, subiect asupra caruia cei 15 membri ai sai au abordari divergente, informeaza France Presse.

Aceasta reuniune are loc la cateva zile dupa revenirea oficiala a Statelor Unite, sub conducerea democratului Joe Biden, in Acordul de la Paris din 2015 ce prevede limitarea incalzirii globale.

In afara de Boris Johnson, a carui tara prezideaza Consiliul de Securitate in februarie, este de asteptat sa aiba interventii secretarul general al ONU, Antonio Guterres, trimisul american pentru schimbarile climatice, John Kerry, presedintii Frantei, Emmanuel Macron, si Tunisiei, Kais Saied, prim-ministrii din Irlanda, Vietnam, Kenya, Estonia si Norvegia si ministrul chinez de externe, potrivit unor diplomati.

Evenimentul va servi drept test pentru relatiile chino-americane, a declarat un ambasador sub acoperirea anonimatului, referindu-se la unul dintre putinele domenii asupra carora cei doi rivali globali ar putea fi de acord.

"Va trebui sa ne uitam la modul in care se pozitioneaza chinezii in raport cu americanii", mentioneaza acelasi ambasador. Prin traditie, "rusii si chinezii vor spune ca (clima) nu are nimic de-a face cu temele Consiliului de Securitate". "Dar astazi, chinezii sunt susceptibili de a fi lejer deschisi acestei discutii, ceea ce i-ar izola pe rusi", adauga el.

Rusia si China, reticente

Ceea ce Rusia nu doreste este sa faca din clima o tema de sine statatoare printre subiectele abordate de Consiliul de Securitate. Pe de alta parte, le convine sa se vorbeasca despre asta "de la caz la caz", explica diplomati pentru AFP.

Reuniunea "se va concentra pe aspecte de securitate legate de schimbarile climatice", precizeaza un alt ambasador, de asemenea, sub anonimat.

Unii dintre membrii nepermanenti ai Consiliului, cum ar fi Kenya sau Niger, "simt foarte acut" impactul schimbarilor climatice asupra situatiei de securitate. Altii sunt reticenti, nu doresc ca "Consiliul de Securitate sa se transforme intr-un nou organism care se va preocupa de finantare, adaptare, negocieri", continua el.

"Atat China, cat si Rusia, dar nu numai ele, sunt reticente sa vada Consiliul vorbind despre schimbarile climatice si implicatiile acestora", confirma un al treilea ambasador, de asemenea, cu conditia anonimatului, excluzand adoptarea in aceasta etapa a unui text comun.

Aceste doua tari "cred ca acest lucru poate deveni intruziv si ca nu este vorba de pace si securitate". "Ele nu vor ca Consiliul de Securitate sa ia decizii cu privire la alegerile economice, chiar daca inteleg ca schimbarile climatice pot alimenta conflictele", a explicat el.

"Desertificarea, miscarile populatiei, concurenta pentru accesul la resurse" sunt legate de incalzirea globala, sustine un alt diplomat, considerand ca subiectul este important si pentru Tunisia, Norvegia sau Irlanda, ultimele doua aflandu-se in Consiliul de Securitate de la 1 ianuarie.

In regiunea lacului Ciad din Africa centrala, aceasta problematica nu este o chestiune legat de ce va fi ''maine'', "ea exista deja de ieri", ironizeaza un ambasador, referindu-se la "accesul la resursele de apa" si la "productia de furaje" care pot provoca "violente intercomunitare'' si o "sifonare" a populatiilor de tineri fara loc de munca de catre grupurile jihadiste.

India si Mexic, care s-au alaturat Consiliului de Securitate in ianuarie si sunt progresiste pe aceasta tema, au si ele ceva de spus, a estimat un alt diplomat.

"India este mobilizata cu privire la problema mediului" si are nevoie ca impactul incalzirii globale asupra conflictelor sa fie clar stabilit. Nu doreste sa se vorbeasca clima in termeni absoluti, dar pe de alta parte ii convine sa se discute despre impactul schimbarilor climatice asupra echilibrului de putere, precizeaza aceasta sursa.

Sosirea administratiei Biden, cu puncte de vedere radical opuse celor aparate de Donald Trump, ar trebui sa schimbe dinamica Consiliului in jurul acestui subiect, potrivit unor diplomati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât de periculoasă este armata Iranului. Col. Ion Petrescu: „O comedie geopolitică ce se mai sprijină pe umerii lui Putin și Xi Jinping"
Cât de periculoasă este armata Iranului. Col. Ion Petrescu: „O comedie geopolitică ce se mai sprijină pe umerii lui Putin și Xi Jinping"
După izbucnirea conflictelor dintre Rusia și Ucraina, respectiv dintre guvernul israelian Netanyahu și extremiștii Hamas, din Palestina, au apărut noi tensiuni în Orientul Mijlociu. În...
Expert chinez: Înfrângerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este inevitabilă
Expert chinez: Înfrângerea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei este inevitabilă
Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a fost catastrofal pentru ambele țări. Deoarece niciuna dintre părți nu are un avantaj clar, iar pozițiile lor politice sunt complet în dezacord,...
#ONU, #Rusia, #China, #dezbatere, #India , #stiri externe
Comentarii
Poza Harapalb
Harapalb
rank 3