Compania Moderna, criticată că livrează vaccinul anti-COVID preponderent țărilor bogate. „Se comportă ca și cum nu ar avea absolut nicio altă responsabilitate”

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 15:331499 citiri
Compania Moderna, criticată că livrează vaccinul anti-COVID preponderent țărilor bogate. „Se comportă ca și cum nu ar avea absolut nicio altă responsabilitate”
Compania Moderna a devenit, după aprobarea vaccinului anti-COVID, una dintre cele mai bogate din lume FOTO Wikipedia

Moderna, companie al cărei vaccin anticoronavirus pare să fie printre cele mai eficiente, a furnizat serul aproape exclusiv țărilor bogate.

După ce a dezvoltat un vaccin revoluționar, cu sprijinul financiar și științific al guvernului american, Moderna a trimis doar un milion de doze de vaccin țărilor pe care Banca Mondială le clasifică drept state cu venit scăzut. Prin comparație, Pfizer a trimis 8,4 milioane de doze către aceste națiuni, iar Johnson Johnson 25 de milioane.

Dintre țările cu venituri medii, doar câteva au reușit să încheie contracte cu Moderna și majoritatea dintre ele încă nu au primit nicio doză de vaccin. Mai mult, cel puțin trei astfel de țări au plătit mai mult decât Statele Unite sau Uniunea Europeană pe vaccinul anti-COVID de la Moderna.

Spre deosebire de Pfizer, Johnson Johnson și AstraZeneca, care au dezvoltat de-a lungul anilor o gamă largă de medicamente și alte produse farmaceutice, Moderna vinde doar vaccinul anti-COVID. Viitorul companiei care are sediul în statul american Massachusetts depinde exclusiv de succesul comercial al vaccinului său, notează New York Times.

„Se comportă ca și cum nu ar avea absolut nicio altă responsabilitate în afară să-și recupereze la maximum investiția pe care au făcut-o”, a declarat Tom Frieden, fost șef al Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Statele Unite.

Directorii Moderna au declarat că se face tot posibilul ca să se fabrice cât mai multe doze într-un timp cât mai scurt, însă capacitatea de producție rămâne limitată. Toate dozele pe care Moderna le va produce în acest an sunt pentru respectarea livrărilor în statele dezvoltate, în special în Uniunea Europeană. Administrația Biden a pus presiuni pe companie pentru a crește producția din fabricile americane și pentru a acorda licență altor producători de peste ocean, care ar putea furniza vaccinul piețelor străine.

Reprezentanții companiei au anunțat, luni, că nu au de gând să împărtășească formula vaccinului și că accelerarea producției proprii este cea mai bună soluție pentru a crește rezervele de vaccin la nivel global.

În fața acuzațiilor că își vinde dozele doar celor bogați, Moderna a anunțat recent că vrea să livreze un miliard de doze de vaccin statelor cu venituri scăzute, până în 2022 și că va deschide o fabrică în Africa, însă nu a specificat când.

Comentarii
FireWallStreet
rank 3
cei care vor tratament,sa plateasca.