Colonial Pipeline a platit cinci milioane de dolari catre hackeri pentru a le debloca sistemele informatice atacate

Vineri, 14 Mai 2021, ora 11:46
3443 citiri
Colonial Pipeline a platit cinci milioane de dolari catre hackeri pentru a le debloca sistemele informatice atacate
Cea mai mare conducta de petrol din SUA a fost tinta unui atac cibernetic FOTO Pixabay

Colonial Pipeline anunta miercuri, 12 mai, ca-si reia activitatea, in timp ce comerciantii de carburanti din sudul si estul Statelor Unite erau afectati de penuria de benzina.

Insa societatea a dezmintit ca a platit vreo rascumparare hackerilor.

Atacul i-a paralizat reteaua de oleoducte incepand de vinerea trecuta - in cel mai important atac informatic vizand o infrastructura de pe teritoriul Statelor Unite.

Reteaua de conducte - de 8.000 de kilometri - a Colonial Pipeline deserveste toata coasta americana. Ea transporta 45% din benzina, diesel si kerosen de la rafinarii de la Golful New Mexic la New York.

Si mai rau, Bloomberg dezvaluie ca firma Colonial Pipeline a platit rascumpararea, numai ca cheia de decriptare furnizata de catre hackeri s-a dovedit ineficienta in restaurarea sistemelor.

Colonial a refuzat sa comenteze aceste dezvaluiri.

The Washington Post (WP) scrie ca, din contra, nu s-a platit nicio rascumparare.

Contactat de AFP, un purtator de cuvant al Colonial Pipeline nua comentat, anuntand ca o ancheta este in curs.

Administratia Biden s-a abtinut, la randul sau, sa comenteze, subliniind ca toate companiile este necesar sa-si consolideze securitatea informatica.

"Este un semnal de alarma cu privire la faptul ca, oriunde in lume, persoane ne pot atinge, aici, la noi, iar legile si reglementarile noastre nu au fost scrise pentru era Internetului", a subliniat joi secretarul Transporturilor Pete Buttigieg.

Presedintele american a semnat miercuri un decret in vederea unei imbunatatiri a securitatii cibernetice a Statelor Unite.

Joe Biden a salutat joi "vestea buna" a repornirii si i-a indemnat pe americani sa aiba rabdare pe timpul restabilirii aprovizionarii in urmatoarele zile.

Chiar daca "nu vom simti efectul la pompa imediat", va avea loc o "intoarcere la normal din acest weekend, care va continua saptamana viitoare", a declarat el la Casa Alba unor jurnalisti.

Panica i-a cuprins pe automobilisti, iar cozi s-au format la benzinarii, insa penurii in mai multe orase incepeau sa se atenueze inca de joi.

Insa o aprovizionare normala a benzinariilor ar putea dura "mai multe saptamani", estimeaza un analist de site-ul de specialitate GasBuddy, Patrick De Haan.

"Carburantii circula in conducte cu viteza de opt kilometri pe ora, intr-un oleoduct cu o lungime de 8.000 de kilometri. Faceti calculul!", a indemnat Bill O'Grady de la Confluence Investment. Debitul livrarilor aurmeaza sa revina la normal intr-"o zi, doua", da el asigurari.

In opinia expertului de la GasBuddy, un plin urmeaza sa ramana "o bataie de cap timp de inca o saptamana-doua in statele Georgia, South Carolina, North Carolina si Virginia".

"Recunosc ca vederea unor cozi la pompa cand nu mai e benzina este extrem de stresanta, dar este temporar. Nu mai depozitati benzina de care nu aveti nevoie. Nu va panicati", a indemnat Biden.

In urma acestui incident, pretul mediu al benzinei la pompa a depasit trei dolari galonul (3,79 litri), crescand cu sapte centi, pentru prima oara din 2014, potrivit asociatiei automobilistice AAA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#petrol, #petrol SUA, #Statele Unite Americii, #hackeri , #stiri internationale