Cod rosu in Portugalia din cauza Furtunii Leslie (Foto)

Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 12:25
3990 citiri
Cod rosu in Portugalia din cauza Furtunii Leslie (Foto)
Foto: Captura Twitter

Furtuna Leslie s-a abatut asupra Portugaliei duminica dimineata cu vanturi de 176 kilometri pe ora, smulgand din radacini numerosi arbori si lasand fara electricitate sute de mii de locuinte, inainte de a ajunge in nordul Spaniei, unde sunt asteptate ploi diluviene.

Acest uragan care "hoinareste" prin Oceanul Atlantic inca din data de 23 septembrie - motiv pentru care a fost supranumit "uragan zombie" - s-a tranformat in furtuna post-tropicala dupa ce a atins coastele portugheze la primele ore ale diminetii de duminica. O mare parte din Portugalia a fost plasata sub cod rosu de furtuna, informeaza AFP.

"In acest moment, este vorba despre o furtuna post-tropicala si ea se afla deja in nordul extrem al tarii, unde va continua sa ploua, insa situatia va reveni rapid la normal", a declarat in jurul orei 02.00 (01.00 GMT) presedintele Institutului meteorologic din Portugalia, Jorge Miranda, pentru agentia de presa Lusa.

Sute de mii de cladiri sunt private de electricitate si mai multe zeci de persoane au fost nevoite sa isi paraseasca locuintele. Cele mai afectate regiuni au fost districtele Lisabona, Leira si Coimbra, unde cele mai multe incidente au fost provocate de copaci smulsi din radacini, acoperisuri avariate si inundatii.

"Nu am vazut niciodata asa ceva. Orasul parea ca se afla in stare de razboi, cu masini zdrobite de copaci cazuti peste ele", a declarat pentru postul privat de televiziune SIC un locuitor din Figueira da Foz, o localitate aflata la 200 de kilometri nord fata de Lisabona.

"Am fost blocati timp de peste o ora intr-o sala de spectacole, fara electricitate si fara retea telefonica. Oamenii erau foarte ingrijorati", a adaugat acelasi rezident.

In Spania, serviciul meteorologic Aemet a prognosticat ca regiunile Asturia, Leon si Cantabria vor fi deosebit de afectate de ploile abundente pe care aceasta furtuna le va aduce in nordul tarii.

Protectia Civila i-a sfatuit pe soferi sa conduca incet si sa nu se opreasca in zonele susceptibile de a fi inundate. Acelasi organism public spaniol a recomandat rezidentilor sa pastreze distanta fata de arbori, cornise de acoperisuri si santiere de constructii.

Spania a fost sever afectata, recent, de precipitatii puternice in Mallorca, unde 12 persoane au murit in urma inundatiilor, marti.

"O noapte foarte complicata"

In Portugalia, autoritatile au recomandat populatiei sa se indeparteze de zonele costiere si sa evite sa isi paraseasca locuintele, avertizand in privinta unui risc de inundatii in regiunile de coasta, caderi de copaci si avarii ale retelelor de electricitate si de telecomunicatii.

Autoritatea maritima i-a sfatuit pe pescarii care se aflau pe mare sa revina in cele mai apropiate porturi, iar compania aeriana TAP Portugal a anulat sapte zboruri cu plecari sau sosiri la Lisabona.

"Ne asteptam la o noapte foarte complicata, mai ales din cauza vantului, care creste foarte mult in intensitate si foarte repede. Este ceva cu care nu suntem obisnuiti", a declarat capitanul portului Setubal, Nicholson Lavrador, pentru postul public de televiziune RTP.

Cu putin timp inainte de caderea noptii, apele oceanului au inceput sa se dezlantuie pe plajele situate la sud de capitala portugheza, in timp ce practicantii de surfing care au sfidat acele valuri impresionante au primit ordinul de a reveni pe tarm, a dezvaluit un fotograf de la AFP.

Potrivit registrelor meteorologice citate de experti, doar cinci uragane au ajuns in Europa provenind din aceasta parte a Oceanului Atlantic, iar Leslie este cel mai puternic care s-a abatut asupra Portugaliei dupa anul 1842.

In ultimii 176 de ani, doar uraganul Vince a ajuns la tarm in Peninsula Iberica, in sudul Spaniei, in 2005.

In octombrie 2017, vanturile violente si valul de caldura aduse de uraganul Ophelia, care a trecut pe langa coastele Portugaliei si ale provinciei spaniole Galicia, au provocat incendii de padure care au facut aproximativ 40 de morti.

Ophelia a ajuns apoi la tarm in Irlanda sub forma unei furtuni post-tropicale si a ucis trei persoane.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#furtuna leslie Portugalia , #Portugalia