Ciprian Apetrei: Alegerile prezidentiale din Polonia ne privesc si pe noi

Marti, 14 Iulie 2020, ora 16:03
574 citiri
Ciprian Apetrei: Alegerile prezidentiale din Polonia ne privesc si pe noi
Foto: Marginaliaetc.ro

Au fost alegeri prezidentiale in Polonia. A castigat, la o diferenta foarte mica, un al doilea mandat actualul presedinte, care reprezinta o combinatie de PNL-PNTcd. Foarte criticat in presa occidentala si, la mana a doua, si in presa noastra. Adversarul sau conduce o combinatie PSD-USR, foarte apreciata in Occident. Socialisti progresisti.

Despre Polonia nu stim mare lucru. Dar ar trebui sa ne intereseze. Este tara cu care avem cele mai multe lucruri in comun, din zona noastra de lume. Tara care a suferit cateva valuri masive de emigratie, dar care a reusit sa repatrieze o mare parte dintre cei plecati. Celebrul instalator polonez este mai mult o amintire in Franta. O tara solida economic, cu multa siguranta a cetateanului si o orientare ferma proamericana. Foarte eficienti in atragerea si buna cheltuire a fondurilor europene.

Le sta ca un os in gat socialistilor si progresistilor occidentali pentru ca le bate obrazul, pe drept, pentru ipocrizia si complicitatea in relatiile cu Rusia. De aici tot ii auziti criticati, de aici ii tot vedeti pusi in oala cu Ungaria.

Macron i-a vizitat si a ramas uimit. Franta are multe de invatat de la voi, s-a trezit spunand. Cum asa, s-a mirat presa franceza? Noi stiam ca sunt medievali catolici iliberali, pe jumatate salbatici. Nu, nu sunt asa, dar putem vorbi asa despre ei, este mai comod decat sa ii cunoastem.

Si la noi extrema stanga ii acuza de "suprematism" si au alergie la ei. Din pacate, presa romana nu are oameni care sa cunoasca aceasta tara. Nici interes sa ii caute. Este mai comod sa arunci cu pietrele deja oferite de altii.

Ingrijorator este ca lupta la prezidentiale a fost prezentata ca una intre optiunea atlantica si cea europeana. Un fel de avanpremiera la politicile UE de prietenie cu China si Rusia si de neincredere cu SUA, un vis al stangii rosii si verzi, din ce in ce mai puternice.

Bine ca in Est nu au reusit sa castige in Polonia. In acelasi timp, scorul foarte strans se datoreaza si unui mod in care presedintelui Duda a parut ca " i s-a urcat la cap" puterea. Chiar daca esti de partea buna a lucrurilor, nu iti este permis orice.

Cum vom colabora cu presedintele reales, iata o buna intrebare.

Acest articol a fost publicat si pe marginaliaetc.ro

Germania, Franța și Polonia vor cumpăra arme de pe piața internațională pentru Ucraina. Acordul ”Triunghiului de la Weimar” împotriva lui Putin
Germania, Franța și Polonia vor cumpăra arme de pe piața internațională pentru Ucraina. Acordul ”Triunghiului de la Weimar” împotriva lui Putin
Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat vineri, 15 martie, că Franţa, Germania şi Polonia au convenit să cumpere de pe piaţa internaţională arme care să fie livrate Ucrainei şi să ajute...
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
#Polonia , #stiri internationale