Cine este viitorul rege al Thailandei, care va mosteni una dintre cele mai bogate monarhii din lume

Sambata, 15 Octombrie 2016, ora 20:00
17003 citiri
Cine este viitorul rege al Thailandei, care va mosteni una dintre cele mai bogate monarhii din lume
Foto: Captura YouTube/Straits Times

Toti ochii sunt indreptati zilele acestea spre viitorul rege al Thailandei, care va mosteni tronul uneia dintre cele mai bogate monarhii din lume, intr-o perioada in care tara este macinata de rivalitati politice.

Maha Vajiralongkorn va deveni noul rege al Thailandei, dupa ce tatal sau, regele Bhumibol Adulyadej, a murit joi.

Printul Vajiralongkorn s-a intors in graba acasa din Germania, miercuri, cand palatul l-a anuntat ca starea tatalui sau s-a agravat. Dupa vestea mortii regelui, casa regala a anuntat ca printul Vajiralongkorn va urca pe tron.

Premierul Prayuth Chan-ocha a spus ca printul mostenitor a cerut un ragaz pentru a deplange moartea tatalui sau, alaturi de poporul thailandez. Mai mult, prim-ministrul a decretat un an de doliu national, spunand ca moartea regelui este o tragedie pentru thailandezi.

Singurul mostenitor barbat

Nascut in 1952 la Bangkok, Vajiralongkorn este singurul fiu al regelui Bhumibol si al reginei Sirikit, arata revista Time.

Si-a petrecut cea mai mare parte din adolescenta si tinerete in scoli din Europa si Australia, unde a absolvit Royal Military College.

Avand o cariera in fortele armate, Vajiralongkorn s-a intors in Thailanda ca pilot militar. A invatat in Statele Unite sa piloteze si a facut o pasiune pentru asta.

Viata de print

Printul mostenitor a fost implicat in mai multe scandaluri de-a lungul anilor. Se crede chiar ca cei mai multi dintre thailandezi ar prefera ca sora sa mai mica, printesa Maha Chakri Sirindhorn, in varsta de 61 de ani, sa preia tronul, cu toate ca femeile nu sunt incluse in linia de succesiune a monarhiei thailandeze.

Maha Vajiralongkorn a divortat de a treia sa sotie, printesa Srirasmi, in 2014, dupa ce cateva dintre rudele acesteia au fost arestate pentru ca abuzau de statutul familiei regale ca sa obtina bani. Srirasmi a renuntat la titlurile regale si s-a intors la viata obisnuita.

Mai multe documente diplomatice ale SUA, publicate de WikiLeaks, au dezvaluit ca elitele din Thailanda s-au aratat ingrijorate de faptul ca printul Vajiralongkorn va deveni rege.

Totusi, scandalurile in care a fost implicat Maha Vajiralongkorn au fost tinute departe de presa locala prin legislatia restrictiva a tarii, care protezeaja familia regala in fata defaimarii.

Potrivit The Guardian, junta aflata la conducere in Thailanda este ingrijorata cu privire la prietenia printului mostenitor cu fostul premier, inlaturat de la putere, si cu miliardarul Thaksin Shinawatra, care a facut avere din telecomunicatii.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#print mostenitor Thailanda, #viitor rege Thailanda , #Thailanda