Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
International > India
A   A   A

Ciclonul Amphan, cel mai puternic din ultimul deceniu, a facut peste 100 de morti si pagube de miliarde de dolari in India si Bangladesh

Ciclonul Amphan, cel mai puternic din ultimul deceniu, a facut peste 100 de morti si pagube de miliarde de dolari in India si Bangladesh
Foto: captura video Facebook / Mission IAS
Un puternic ciclon care a devastat saptamana aceasta Bengalul de Vest din estul Indiei a provocat pagube estimate la un trilion de rupii (13 miliarde de dolari americani) la nivelul infrastructurii si a culturilor agricole, au anuntat autoritatile din acest stat, citate sambata de Reuters.

Tara vecina, Bangladesh, aflata miercuri pe traiectoria ciclonului Amphan, a anuntat initial pagube de 11 miliarde de taka (130 milioane de dolari americani). Insa, cifra ar putea creste, au anuntat reprezentanti guvernamentali.

Cele doua tari au inregistrat cel putin 102 morti in urma trecerii ciclonului, cel mai puternic din ultimul deceniu.

Majoritatea deceselor au fost provocate de prabusirea locuintelor si electrocutare.
Peste trei milioane de persoane au fost evacuate inainte ca Amphan sa atinga zona de uscat, fiind astfel prevenite mult mai multe decese, potrivit autoritatilor.

Ciclonul a afectat peste 13 milioane de persoane - dintre care unele au ramas fara locuintele, altele fara culturi sau terenuri agricole - si peste 1,5 milioane de gospodarii au fost distruse, au declarat pentru Reuters doi reprezentanti ai guvernului din Bengalul de Vest.

In North 24 Parganas, district din sudul statului Bengalul de Vest, 700 de sate au fost inundate si 80.000 de oameni au ramas fara locuinte, potrivit ziarului Times of India.

Sute de mii de sinistrati se afla in tabere amenajate in acest scop pe teritoriul acestui stat, au precizat autoritatile care se tem ca relaxarea masurilor de respectare a distantei fizice ar putea alimenta o raspandire a cazurilor de infectare cu noul coronavirus.
In Calcutta, capitala statului, autoritatile s-au luptat sa indeparteze resturile ramase pe drumuri si arborii doborati de rafalele de vant de pana la 133 km/h care s-au abatut ore in sir peste orasul cu 14 milioane de locuitori.

Ciclonul a distrus de asemenea terenuri agricole din zonele joase de coasta din Bangladesh, iar pagubele produse vor pune in pericol, cel mai probabil, mijloacele de trai ale populatiei, a atentionat organizatia non-profit ActionAid.

"Comunitatile au nevoie urgenta de sprijin intrucat au ramas fara necesitatile de baza, cum ar fi alimente, apa potabila si materiale pentru reconstructia caselor", a declarat Farah Kabir, director al filialei ActionAid din Bangladesh.
Facebook ShareTweet
 Sambata, 23 Mai 2020, ora 17:04

 Articol citit de 973 ori

Citeste si: