Statele Unite confirmă testul Chinei de arme hipersonice. Ce obiective strategice urmărește regimul de la Beijing

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 07:41
3307 citiri
Statele Unite confirmă testul Chinei de arme hipersonice. Ce obiective strategice urmărește regimul de la Beijing
Testul este ”foarte aproape” de un moment Sputnik FOTO News.ro

Generalul Mark Milley, șeful statului major al SUA, a oferit miercuri, 27 octombrie, prima confirmare oficială din partea Statelor Unite a unui test de arme hipersonice efectuat de China. Beijingul vizează un sistemul orbital al Pământului care să evite rachetele de apărare americane, transmite Reuters.

Pentagonul a încercat să evite confirmarea directă a testului chinez din această vară, despre care a scris prima oară Financial Times, chiar dacă preşedintele Joe Biden şi alţi oficiali au exprimat îngrijorări generale legate de dezvoltarea de armo hipersonice de către China.

Dar Milley a confirmat în mod explicit testul şi a spus că este ”foarte aproape” de un moment Sputnik -- referindu-se la lansarea de către Rusia, în 1957, a primului satelit creat de om, care a pus Moscova în frunte în cursa spaţială din perioada Războiului Rece.

"Ceea ce am văzut a fost un eveniment foarte important al testării unui sistem de arme hipersonice. Şi este foarte îngrijorător", a declarat Milley, preşedintele şefilor de stat major comun, pentru televiziunea Bloomberg, într-un interviu difuzat miercuri.

Experţii în arme nucleare spun că testul de arme al Chinei pare să fie conceput pentru a evita apărarea SUA în două moduri. În primul rând, hipersonicele se mişcă la viteze de peste cinci ori mai mari decât viteza sunetului, sau aproximativ 6.200 km/h (3.853 mph), făcându-i mai greu de detectat şi interceptat. În al doilea rând, sursele spun pentru Reuters că Statele Unite consideră că testul Chinei a implicat o armă care a orbitat mai întâi Pământul.

Acesta este ceea ce experţii militari spun că este un concept de război rece cunoscut sub numele de ”bombardament orbital fracţionat”.

Luna trecută, secretarul forţelor aeriene Frank Kendall a făcut aluzie la preocupările sale cu privire la un astfel de sistem, spunând reporterilor despre o armă care ar intra pe o orbită şi apoi va coborî pe o ţintă.

”Este o modalitate de a evita apărarea şi sistemele de avertizare împotriva rachetelor”, a spus acesta..

Bombardarea orbitală fracţionată ar fi, de asemenea, o modalitate pentru China de a evita apărarea antirachetă a SUA în Alaska, care este concepută pentru a combate un număr limitat de arme dintr-o ţară precum Coreea de Nord.

Jeffrey Lewis, de la Institutul de Studii Internaţionale din Middlebury, a rezumat bombardamentul orbital fracţionat astfel: ”Cel mai simplu mod de a ne gândi la sistemul de bombardament orbital al Chinei este să vă imaginaţi o navetă spaţială, să puneţi o armă nucleară în magazia ei şi să uitaţi de trenul de aterizare."

Lewis a spus că diferenţa este că sistemul chinez de reintrare este un planor.

Ministerul de Externe al Chinei a negat testarea armelor. A spus că a efectuat un test de rutină în iulie, dar a adăugat: ”Nu a fost o rachetă, a fost un vehicul spaţial”.

Apărarea SUA nu este capabilă să combată un atac pe scară largă din China sau Rusia, care ar putea copleşi sistemul. Dar dezvoltarea deschisă a SUA de sisteme de apărare antirachetă din ce în ce mai avansate a determinat Moscova şi Beijingul să examineze modalităţi de a le învinge, spun experţii, inclusiv hipersonice şi, aparent, bombardarea orbitală fracţionată.

Atât Statele Unite cât şi Rusia au testat arme hipersonice.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#test, #hipersonica, #China, #confirmare, #Statele Unite ale Americii , #Statele Unite