China desfășoară o patrulă militară în Strâmtoarea Taiwan, răspuns la vizita mai multor oficiali americani

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 13:17
2881 citiri
China desfășoară o patrulă militară în Strâmtoarea Taiwan, răspuns la vizita mai multor oficiali americani
Tensiuni între SUA și China pe tema Taiwanului FOTO Hepta

Armata chineză a anunţat că a desfăşurat "o patrulă de pregătire pentru luptă" în Strâmtoarea Taiwan "ca răspuns" la actuala vizită a unor membri ai Congresului american în Taiwan, insulă revendicată de Beijing, relatează AFP.

Nerecunoscut ca stat independent de către ONU, Taiwanul numără 23 de milioane de locuitori şi se bucură de un sistem politic democratic. În ultimele săptămâni, s-au înmulţit schimburile de replici între Beijing şi Washington în legătură cu soarta acestui teritoriu.

În acest context tensionat, membri ai Congresului american au ajuns joi pe insulă pentru a-şi exprima sprijinul faţă de autorităţile taiwaneze, privite cu neîncredere de Beijing deoarece ele încearcă să creeze o identitate taiwaneze distinctă de China.

Armata chineză a desfăşurat vineri "o patrulă de pregătire de luptă a forţelor navale şi aeriene în direcţia Strâmtorii Taiwan", a declarat un purtător de cuvânt al Teatrului de Operaţiuni Est, citat într-un comunicat transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă.

"Este vorba de o măsură necesară ca răspuns la situaţia actuală din Strâmtoarea Taiwan", a precizat el. "Misiunea sacră a armatei este de a proteja suveranitatea şi integritatea teritoriale naţionale", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Nu a fost oferit niciun alt detaliu legat de navele şi avioanele mobilizate.

Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing şi-a exprimat vineri "opoziţia fermă" faţă de vizita unor aleşi americani care, în opinia diplomaţiei chineze, revin "pentru a-i sprijini pe separatiştii taiwanezi".

O primă vizită a unor membri ai Congresului american a avut loc la începutul lunii noiembrie.

Taiwanul este condus din 1945 de un regim, 'Republica Chineză', care s-a retras acolo după victoria comuniştilor în China continentală în 1949 în urma războiului civil chinez.

'Republica Populară Chineză', cu sediul la Beijing şi condusă de Partidul Comunist, consideră insula ca făcând parte din teritoriul său. Beijingul ameninţă cu folosirea forţei în cazul în care Taiwanul şi-ar declara independenţa.

China şi-a intensificat presiunea asupra Taiwanului de la sosirea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid tradiţional pro-independenţă.

Beijingul încearcă să menţină Taipeiul în izolare diplomatică şi se opune vizitelor unor reprezentanţi politici străini, deoarece ele dau o legitimitate internaţională autorităţilor taiwaneze.

Luna trecută, senatorul francez Alain Richard, fost ministru al Apărării, a fost de asemenea primit de preşedinta Tsai Ing-wen. El a iritat Beijingul numind Taiwanul "ţară".

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Problemele financiare ale Rusiei se adâncesc. Băncile sunt mai atente la respectarea sancțiunilor
Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au...
#China, #Taiwan, #Taiwan China , #China