De ce construiesc chinezii machete de portavioane. Expert american: „China se pregătește intens de un posibil conflict militar cu SUA”

Duminica, 14 Noiembrie 2021, ora 20:02
4091 citiri
De ce construiesc chinezii machete de portavioane. Expert american: „China se pregătește intens de un posibil conflict militar cu SUA”
Cât de aproape sunt China și SUA de o escaladare a tensiunilor FOTO Hepta

Luna aceasta au apărut imagini din satelit dintr-un poligon chinez aflat într-un deșert din provincia Xinjiang, unde experții au putut sesiza machete ale unui portavion, distrugătare și chiar aeronave de generația a V-a F-35 Lightning II americane.

„Navele” au fost construite în deșertul Taklamakan din China. Imaginile au fost surprinse prin sistemul satelit Maxar, și oferite US Naval Institute care le-a publicat.

Pe imaginile din satelit se poate observa cum, în deșert, chinezii au construit o machetă a unui portavion american și a două distrugătoare din clasa Arleigh Burke.

Mesaj politic și militar de la Beijing către Washington

Tehnica militară americană, reprodusă sub formă de machete de către China, va fi folosită cel mai probabil ca țintă de către Armata de Eliberare a Poporului, scrie publicația DefenseRomânia.ro.

Publicația finanțată de Pentagon - dar independentă din punct de vedere editorial - Stars and Stripes relatează și ea despre aceste acțiuni ale Chinei.

Expertul în securitate Lyle Goldstein, profesor în cadrul China Maritime Studies Institute și președinte și fondator al Naval War College, într-un interviu acordat Stars and Stripes, atrage atenția cu privire la acțiunile Chinei. Acesta e de părere că nu e nimic neobișnuit ca armatele altor state să utilizeze machete care simulează tehnica militară a adversarilor, însă chinezii pot transmite și un mesaj politic și militar prin aceste machete. În opinia sa toate aceste acțiuni indică determinarea pe care China o are pentru a depăși SUA în poziția de cea mai puternică forță militară navală din lume.

„Chinezii știu foarte bine că sateliții americani monitorizează atent întreaga regiune iar în cele din urmă vor identifica toate aceste eforturi chineze”, spune Goldstein. El a subliniat că Beijingul a arătat cât se poate de clar că dezvoltă capacități militare care ar pune într-o situație foarte dificilă U.S. Navy în cazul în care s-ar ajunge la un conflict militar.

China se pregătește pentru o potențială confruntare militară

El nu exclude ca machetele să nu fie neapărat un mesaj politic și militar al Beijingului și să reprezint doar simple ținte pentru militarii chinezi în timpul antrenamentelor.

În orice caz, expertul atrage atenția cu privire la situația extrem de tensionată din regiune. Și la faptul că doar diplomația poate duce la detensionare, orice altă alternativă însemnând conflictul militar între cele două superputeri.

„Regiunea pare să fie un butoi cu pulbere care stă să explodeze. Atât China, cât și SUA au recurs la măsuri provocatoare care au dus la escaladarea situației în ultimii ani (...) China trebuie să înțeleagă că nu poate îndepărta SUA din regiune. Iar SUA trebuie să realizeze că va trebui să se adapteze creșterii puterii militare a Chinei”, a precizat expertul.

Cu toate acestea, consideră Lyle Goldstein, este clar că Beijingul se pregătește pentru o potențială confruntare militară cu navele de război americane.

De la machete de nave militare la F-35

China a construit în deșertul Taklamakan o machetă a unui portavion american și două distrugătoare din clasa Arleigh Burke. „Navele” vor fi folosite ca ținte de Armata de Eliberare a Poporului.

Însă Beijingul nu s-a oprit aici. Imaginile indică totodată și cel puțin patru machete ale aeronavelor stealth F-35.

F-35 Lightning II este cel mai scump program militar din istorie. Avioanele americane domină piața aeronavelor stealth, fiind și alegerea multor state europene. Ultima țară care a ales F-35 este Elveția. În prezent, dacă decizia Consiliului Federal al Elveției va fi confirmată de Parlament iar Berna va achiziționa avioane F-35, numărul statelor care operează avioanele de generația a V-a americane va ajunge la 15.

China ar putea fi și ea numărată în lista statelor care dețin F-35. Desigur, în formă de machetă. South China Morning Post, citând revista Kanwa International Journal, a prezentat o fotografie realizată prin satelit în care apar patru machete ale F-35.

Imaginile au fost surprins într-un poligon al Armatei de Eliberare a Poporului, tot din provincia Xinjiang. Sursele citate precizează că Beijingul ar putea folosi machetele F-35 ca țintă pentru rachetele balistice cu rază medie de acțiune de tip DF-16 și DF-21C, dar și în scopuri propagandistice: Beijingul transmite astfel un mesaj aliaților prin care încearcă să descurajeze o eventuală acțiune a Occidentului în ceea ce privește problema Taiwanului, insulă revendicată de China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Discuții cruciale între miniștrii Apărării din SUA și China. A fost primul dialog la acest nivel după un an și jumătate
Discuții cruciale între miniștrii Apărării din SUA și China. A fost primul dialog la acest nivel după un an și jumătate
Miniştrii apărării din SUA, Lloyd Austin, şi omologul chinez, Dong Jun, au purtat marţi, 16 aprilie, o convorbire în format de videoconferinţă. A fost prima după aproape un an şi...
Șeful Pentagonului și-a sunat omologii din Orientul Mijlociu și Europa. Ce mesaj categoric a transmis
Șeful Pentagonului și-a sunat omologii din Orientul Mijlociu și Europa. Ce mesaj categoric a transmis
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut luni convorbiri telefonice cu omologii săi din Orientul Mijlociu şi Europa, exprimându-şi sprijinul pentru Israel după atacurile...
#Statele Unite Americii, #China SUA, #portavion, #Pentagon , #China