China nu mai e interesată de avioanele de vânătoare Su-35 ale Rusiei. Beijingul acuză Moscova de șantaj

Luni, 06 Septembrie 2021, ora 15:1230920 citiri
China nu mai e interesată de avioanele de vânătoare Su-35 ale Rusiei. Beijingul acuză Moscova de șantaj
Avion de luptă Suhoi FOTO Pixabay

China a renunțat la achiziționarea mai multor avioane rusești de tip Su-35, asta în pofida faptului că partea rusă și-a manifestat intenția de a colabora din nou cu Beijingul pentru un nou contract în ceea ce privește achiziția acestor aeronave.

Directorul Serviciului Federal de Cooperare Militară și Tehnică, Dimitri Șugaev, citat de agenția de presă Tass, a precizat în cadrul Forumului Economic al Estului că Federația Rusă e deschisă în ceea ce privește un alt contract pentru achiziția de avioane de luptă de generația 4 ++ Su-35 de către China, scrie publicația DefenseRomânia.ro.

Totuși, Șugaev a admis că până în prezent nu există nicio intenție a Beijingului cu privire la o nouă achiziție.

Beijingul a achiziționat până în prezent 24 de aeronave de tip Su-35, în valoare de aproximativ 2.5 miliarde de dolari.

Șugaev a dat asigurări că deși China nu și-a manifestat intenția de a achiziționa mai multe avioane Su-35, Moscova e pregătită să colaboreze din nou cu Beijingul.

China acuză Rusia de șantaj în ceea ce privește achiziția de Su-35


Interesant e că declarația oficialului rus vine ca o confirmare a faptului că Beijingul nu mai are nicio intenție să achiziționeze Su-35. Acest lucru a fost semnalat și de DefenseRomania încă de la începutul anului, când sub protecția anonimatului un oficial militar chinez a declarat că țara sa nu va mai achiziționa Su-35 și a acuzat Moscova de șantaj.

Acesta a precizat că Federația Rusă a solicitat Chinei să achiziționeze mai multe avioane Su-35 în schimbul tranzacției motoarelor rusești AF-31F cu care ar fi urmat să fie echipate aeronavele chinezești J-20.

Principala problemă cu care se confruntă J-20 este la motor. Inițial noile avioane ar fi trebuit să fie echipate cu motoare speciale W-15, dar, în timpul unui test în 2015 motorul a explodat, fără însă să producă victime.

Oficialul chinez a mai precizat la vremea respectivă că exceptând autonomia, radarul, sisteme de navigație și unele elemente electronice, aeronavele Su-35 ar fi inferioare celor chinezești J-16.