Preşedintele chinez promite ”o reunificare paşnică” cu Taiwanul. ”Oferta” este respinsă de partea taiwaneză

Sambata, 09 Octombrie 2021, ora 23:57
12996 citiri
Preşedintele chinez promite ”o reunificare paşnică” cu Taiwanul. ”Oferta” este respinsă de partea taiwaneză
Președintele chinez Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping s-a angajat sâmbătă să realizeze ”o reunificare paşnică” cu Taiwanul şi nu a făcut nicio referire directă la utilizarea forţei, după o săptămână de tensiuni cu insula revendicată de China care au provocat îngrijorare la nivel internaţional, transmite Reuters.

Taiwanul a reacţionat la scurt timp cerând Chinei să renunţe la constrângere, reiterând că doar taiwanezii îşi pot decide viitorul.

Taiwanul condus democratic este supus unor presiuni politice şi militare sporite din partea Beijingului, pentru a-i accepta suveranitatea, dar Taipeiul s-a angajat să îşi apere libertatea.

Vorbind la Sala Mare a Poporului, Xi a spus că poporul chinez ”are o tradiţie glorioasă” de a se opune separatismului. ”Separatismul independenţei Taiwanului este cel mai mare obstacol în realizarea reunificării ţării mamă şi cel mai serios pericol ascuns pentru revigorarea naţională”, a spus preşedintele la aniversarea revoluţiei care a înlăturat dinastia imperială în 1911.

El a adăugat că ”reunificarea” paşnică reprezintă cel mai bine interesele generale ale poporului taiwanez, dar că China îşi va proteja suveranitatea şi unitatea.

”Nimeni nu trebuie să subestimeze hotărârea fermă a Chinei, voinţa fermă şi capacitatea puternică de a-şi apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Sarcina istorică a reunificării complete a ţării mamă trebuie îndeplinită şi o vom îndeplini cu siguranţă”, a spus Xi.

Acesta a adoptat un ton uşor mai temperat faţă de luna iulie, când a avut loc cel mai recent discurs important al săi referitor la Taiwan, în care a promis să ”zdrobească” orice încercări de independenţă oficială. În 2019, preşedintele a ameninţat direct că va folosi forţa pentru a aduce insula sub controlul Beijingului.

Discursul nu a fost primit bine în Taiwan. Biroul preşedintelui a afirmat că Taiwanul este o ţară suverană şi independentă, nu o parte a Republicii Populare Chineeze, şi a respind oferta Chinei de ”o ţară două sisteme” pentru guvernarea insulei.

Viitorul ţării se află în mâinile poporului taiwanez”, a mai afirmat biroul preşedintelui. Într-un comunicat separat, Consiliul pentru Afacerile cu China a cerul Beijingului ”să abandoneze paşii provocatori de intruziune, hărţuire şi distrugere” şi să revină la discuţii.

Începând din 1 octombrie, forţele aeriene chineze au efectuat timp de patru zile incursiuni în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului, cu un total de 150 de avioane. Incursiuluile aeriene as-au încheiat, iar Xi nu a făcut nicio referire la acestea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Moment istoric în sportul de la noi. A apărut TAS-ul de România, cu un președinte și 6 arbitri
Preşedintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv (TRAS), Cristian Jura, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost lansat organismul de judecată, că...
#China, #Taiwan, #reunificare, #tensiuni, #presedinte , #China