„Noul socialism” chinez, modelul alternativ celui occidental pe care Beijingul vrea să-l ofere lumii

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 23:15
4674 citiri
„Noul socialism” chinez, modelul alternativ celui occidental pe care Beijingul vrea să-l ofere lumii

China spune că politicile sale de reducere a decalajului în creștere dintre bogați și săraci sunt exact ceea ce are nevoie țara în acest moment al traiectoriei sale economice - dar criticii spun că vine cu un control și mai mare asupra modului în care vor fi guvernate afacerile și societatea. Și chiar dacă acest impuls pentru „prosperitate comună” se concentrează în mod clar asupra cetățenilor țării, ar putea avea repercusiuni enorme asupra restului lumii. Una dintre cele mai vizibile consecințe ale prosperității comune este reorientarea priorităților companiilor chineze spre piața internă.

Gigantul Alibaba, și-a crescut profitul global în ultimii ani, a promis 15,5 miliarde de dolari pentru a ajuta la prosperitate comună în China și a înființat un grup de lucru dedicat, condus de șeful său Daniel Zhang. Compania susține că este un beneficiar al progresului economic al țării și „dacă Alibaba se descurcă bine și economia se descurcă bine”. Rivalul său, gigantul tehnologic Tencent nu se lasă mai prejos și a promis 7,75 miliarde de dolari.

Industria luxului, în pierdere

Dacă prosperitatea comună înseamnă mai multă atenție asupra clasei de mijloc emergente din China - atunci acest lucru ar putea însemna că este un avantaj pentru afacerile globale care se adresează clientelei respective. „Putem vedea că accentul pus pe tinerii care se angajează este un lucru bun“, a declarat Joerg Wuttke, președintele Camerei de Comerț a UE din China, citat de BBC. „Dacă simt că participă la mobilitatea socială în această țară, care s-a erodat, atunci este un lucru bun pentru noi. Pentru că atunci când clasa de mijloc crește, atunci există mai multe oportunități“, spune el.

Cu toate acestea, companiile care sunt legate de sectorul luxului s-ar putea să nu se descurce la fel de bine, avertizează Wuttke. „Cheltuielile chinezilor reprezintă aproximativ 50% din consumul mondial al industriei de lux - și dacă chinezii bogați decid să cumpere mai puține ceasuri elvețiene, cravate italiene și mașini de lux europene, atunci această industrie va primi o lovitură”. Dar, în timp ce Wuttke recunoaște că economia chineză are nevoie de reforme cruciale pentru a crește veniturile unui chinez mediu, el crede că prosperitatea comună poate să nu fie cel mai eficient mod de a o atinge.

Steven Lynch, de la Camera de Comerț Britanică din China, susține, de asemenea, că prosperitatea comună nu garantează că clasa de mijloc va crește la fel ca în ultimii 40 de ani. Îi place să spună o poveste despre cât de repede a crescut economia chineză în ultimele decenii. „Acum 30 de ani, o familie chineză putea avea un castron de găluște o dată pe lună. În urmă cu douăzeci de ani, putea avea un castron o dată pe săptămână, acum zece ani zilnic. Acum poate cumpăra o mașină“, spune el.

Dar până acum, spune Lynch, prosperitatea comună nu a produs nimic concret, în afara eforturilor de responsabilitate socială ale companiilor precum Alibaba și Tencent.

„Noul socialism”

Practic, prosperitatea comună înseamnă a face societatea chineză mai echitabilă, cel puțin conform Partidului Comunist. Și are potențialul de a transforma ceea ce înseamnă socialismul în contextul global. „Partidul este acum preocupat de muncitori obișnuiți, cum ar fi șoferii de taxi, muncitorii migranți și oamenii de livrare“, a declarat Wang Huiyao de la Centrul pentru China și Globalizare din Beijing.

„China dorește să evite societatea polarizată experimentată de unele țări occidentale, despre care am văzut că duce la deglobalizare și naționalizare“. Dar analiștii spun că transformarea socialismului - cu caracteristici chinezești - într-un model alternativ, cum vrea Partidul Comunist Chinez, atunci prosperitatea comună nu este calea.

„Aceasta face parte din deriva spre stânga și către un control tot mai mare care caracterizează mandatul lui Xi Jinping“, a declarat George Magnus, asociat la China Center de la Universitatea din Oxford. Magnus adaugă că prosperitatea comună nu înseamnă reproducerea unui model european de protecție socială. „Presiunea implicită este de a se conforma obiectivelor partidului“, a spus el. „Va exista un impozit pe veniturile mari și „ nerezonabile ” și „presiune asupra companiilor private să doneze pentru obiectivele economice ale partidului”, a spus el, „dar nu se va face o mișcare decisivă către impozitare progresivă”.

O China utopică de sus în jos

Este clar că prosperitatea comună este o parte majoră a modului în care statul și societatea chineză vor fi guvernate sub Xi Jinping. Odată cu această prosperitate vine promisiunea unei societăți mai echitabile, a unei clase de mijloc mai mari și mai bogate și a unor companii care oferă mai degrabă decât iau. Un fel de China utopică de sus în jos, pe care Partidul speră să se dovedească a fi un model alternativ viabil pentru lume la ceea ce Occidentul are de oferit.

China a fost întotdeauna un mediu dificil pentru întreprinderile străine, dar prosperitatea comună înseamnă că în a doua cea mai mare economie din lume a devenit și mai greu de navigat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Documentul secret care arată operațiunile hibride ale Rusiei. Moscova vizează conflictul dintre SUA și China și situația din Orientul Mijlociu
Un document secret văzut de The Washington Post oferă o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți din elita Moscovei numesc un război hibrid împotriva Occidentului. Ministerul...
Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz a fost însoțit în vizita sa în China de doi mari lideri pe piața auto din lume
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat marţi, 16 aprilie, intenţia de a discuta despre o "pace justă" în Ucraina cu preşedintele chinez Xi Jinping, în timpul întrevederii lor la...
#China, #socialism, #Xi Jinping, #clasa de mijloc, #Occident, #Alibaba, #comunism , #China