China l-a felicitat pe Joe Biden pentru victorie: "Respectam alegerea poporului american"

Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 12:07
3766 citiri
China l-a felicitat pe Joe Biden pentru victorie: "Respectam alegerea poporului american"
Wang Wenbin

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei i-a felicitat vineri pe presedintele si vicepresedintele alesi ai SUA, Joe Biden si Kamala Harris, la aproape o saptamana de la anuntul victoriei celor doi politicieni ai Partidului Democrat la scrutinul prezidential din 3 noiembrie si pe care presedintele Donald Trump refuza sa o recunoasca, informeaza Reuters si AFP.

"Respectam alegerea poporului american. Ii felicitam pe Joe Biden si pe Kamala Harris", a declarat in timpul conferintei de presa zilnice purtatorul de cuvant al ministerului chinez Wang Wenbin. "Intelegem ca rezultatele alegerilor SUA vor fi stabilite in conformitate cu legile si procedurile SUA", a adaugat el.

In timp ce numerosi lideri din lumea intreaga l-au felicitat pe Joe Biden, fostul vicepresedinte al lui Barack Obama, de sambata 7 noiembrie, China a intarziat sa-i recunoasca victoria, afirmand ca vrea sa astepte rezultatele definitive ale scrutinului.

Lentoarea reactiei chineze ar putea insemna ca Beijingul miza pe realegerea lui Donald Trump, perceput de multi in China ca cineva care a slabit SUA si Occidentul, chiar daca el a contribuit major la deteriorarea relatiilor sino-americane, declansand un razboi comercial transpacific, noteaza AFP.

De asemenea, regimul comunist chinez s-ar putea astepta din partea lui Joe Biden la presiuni crescande asupra problemelor ce tin de drepturile omului, potrivit unor experti.

In timpul campaniei electorale, Joe Biden l-a criticat in termeni duri pe presedintele chinez Xi Jinping. "Este un tip care nu are niciun os democratic in scheletul sau", a spus Biden, potrivit AFP.

Deocamdata, Xi Jinping nu l-a felicitat personal pe democrat.

Alegeri SUA. Presa americana anunta ca Joe Biden a castigat alegerile si in statul-cheie Arizona

SONDAJ Aproape 80% dintre americani considera ca Joe Biden a castigat alegerile prezidentiale

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#Wang Wenbin, #China, #SUA, #Joe Biden, #alegeri SUA , #alegeri SUA
Comentarii