Un tribunal din Hong Kong a ordonat lichidarea societăţii-mamă a cotidianului pro-democraţie Apple Daily

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 10:09
2201 citiri
Un tribunal din Hong Kong a ordonat lichidarea societăţii-mamă a cotidianului pro-democraţie Apple Daily
Beijingul a preluat Hong Kong-ul cu sloganul „o țară, două sisteme”

Un tribunal din Hong Kong a ordonat miercuri lichidarea societăţii-mamă a Apple Daily, o ultimă lovitură dată cotidianului pro-democraţie constrâns să-şi sisteze apariţia începând de la sfârşitul lui iunie, informează AFP.

Bunurile societăţii au fost îngheţate de autorităţi în numele Legii privind securitatea naţională, promulgată anul trecut de Beijing pentru a reduce la tăcere orice disidenţă, potrivit AFP.

Proprietarul societăţii, magnatul presei Jimmy Lai, şi mai mulţi jurnalişti şi directori ai acestei publicaţii se află în prezent în detenţie, acuzaţi de înţelegere secretă cu puteri străine, în urma unor articole şi editoriale publicate de acest cotidian. Ei riscă pedepse cu închisoarea pe viaţă.

În septembrie, executivul din Hong Kong a cerut dizolvarea societăţii-mamă a cotidianului, Next Digital Limited, apreciind această măsură ca fiind "oportună în interesul general".

Miercuri, în urma unei scurte audieri, un magistrat din cadrul Înalte Curţi, Jack Wong, a dat curs cererii guvernului.

Deocamdată nu se cunosc consecinţele deciziei tribunalului pentru ediţia taiwaneză a Apple Daily, încă operaţională în calitate de filială financiar independentă.

Agenţia de presă Bloomberg a afirmat că aceasta este la limită cu numerarul şi că îşi va suspenda activitatea înainte de sfârşitul anului. Apple Daily Taiwan a calificat această informaţie drept "speculaţie", fără a face alt comentariu.

Jimmy Lai, 74 de ani, ispăşeşte deja pedepse cu închisoarea pentru că a participat la manifestaţii pro-democraţie în ultimii ani.

Luni, el a fost condamnat la alte 13 luni de închisoare, pentru că a participat în 2020 la o reuniune interzisă de autorităţi, din cauza restricţiilor sanitare împotriva COVID-19, pentru a comemora represiunea din Piaţa Tiananmen.

Autorităţile din Hong Kong au luat măsuri pentru a restrânge libertatea presei în acest teritoriu altădată semi-autonom, după imensele manifestaţii pro-democraţie din 2019, notează AFP.

La începutul lui decembrie, Jimmy Lai şi personalul cotidianului său pro-democraţie au primit "Peniţa de aur", un prestigios premiu al libertăţii presei decernat de Asociaţia Mondială a Ziarelor şi Editorilor (WAN-IFRA).

Aceasta din urmă a elogiat cotidianul Apple Daily, văzând în el "un simbol al pro-democraţiei şi disidenţei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Formula 1 s-a întors în China. Surpriză în calificările pentru proba de sprint
Formula 1 s-a întors în China. Surpriză în calificările pentru proba de sprint
Pilotul britanic Lando Norris (McLaren) va pleca din pole position în cursa de sprint din cadrul Marelui Premiu de Formula 1 al Chinei, programată sâmbătă pe circuitul de la Shanghai....
China blochează două platforme sociale internaționale. „Administraţia Spaţiului Cibernetic a ordonat eliminarea acestor aplicaţii din App Store"
China blochează două platforme sociale internaționale. „Administraţia Spaţiului Cibernetic a ordonat eliminarea acestor aplicaţii din App Store"
Apple a trebuit să scoată din versiunea chineză a magazinului său de aplicaţii WhatsApp şi Threads, la cererea obligatorie a guvernului chinez. Apple a trebuit să scoată din versiunea...
#China, #democratie, #hong kong, #Hong kong proteste democratie , #China