Pozitie agresiva a Chinei cu privire la exercitiile militare care au dus la escaladarea tensiunilor cu Taiwanul: "Vor fi efectuate in mod regulat in viitor"

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 08:50
Autor: Alina Toma
Pozitie agresiva a Chinei cu privire la exercitiile militare care au dus la escaladarea tensiunilor cu Taiwanul: "Vor fi efectuate in mod regulat in viitor"China si-a intensificat exercitiile militare in zona Taiwanului FOTO Youtube (Defense Updates - captura)

Exercitiile militare realizate de China in apropierea Taiwanului vor fi efectuate "in mod regulat" in viitor, anunta Reuters, care citeaza oficiali ai marinei chineze.

Potrivit sursei citate, Taiwanul s-a plans de o crestere a activitatii militare chineze in apropierea sa in ultimele luni, in timp ce China isi intensifica eforturile pentru afirmarea suveranitatii sale asupra insulei conduse democratic.

Marina chineza a declarat ca grupul de transportatori, condus de Liaoning, primul portavion din tara pus in serviciu activ, efectueaza exercitii "de rutina" in apele din apropierea Taiwanului.

Scopul, sustine China, este "de a-si spori capacitatea de a proteja suveranitatea nationala, siguranta si interesele de dezvoltare".

"Exercitii similare vor fi efectuate in mod regulat in viitor", a adaugat marina, fara a oferi alte detalii.

Potrivit Reuters, Ministerul Apararii din Taiwan a raportat luni o noua incursiune a avioanelor chineze in spatiul aerian al Taiwanului.

Ministerul Apararii din Taiwan a declarat ca are "o intelegere deplina" a situatiei din aer si de pe mare care inconjoara Taiwanul si ca "gestioneaza in mod adecvat" problema.

In decembrie 2019, cu putin inainte de alegerile prezidentiale si parlamentare din Taiwan, nava militara chineza Shandong a navigat prin sensibila stramtoare Taiwan, o miscare condamnata de Taiwan ca tentativa de intimidare.

Taiwan este cea mai sensibila problema teritoriala a Chinei si un potential focar militar. China nu a renuntat niciodata la utilizarea fortei pentru a aduce insula sub controlul ei.

 Articol citit de 1958 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Terente
  06.04.2021, 13:07
  China va incerca sa faca zgomot
  exact cum face omul, cand este surprins de urs: striga, tipa si scuipa injurand birjareste, poate, poate fuge ursul la loc in padure!
  Liaoning are nevoie doar de "o maciuca la un car de oale", un pic de interes al US!
  profesoru
  06.04.2021, 09:42
  Uite și articolul Reuters, care spune că e vorba de zona de
  identificare a apărarii antiaeriene, nu de spațiul aerian al Taiwanului: "Taiwan’s Defence Ministry reporting a new incursion by China’s air force into the island’s air defence identification zone". Dar degeaba, n-ai cu cine!
  https://www.reuters.com/article/us-china-taiwan-security/china-says-carrier-group-exercising-near-taiwan-drills-will-become-regular-idUSKBN2BT04D
  profesoru
  06.04.2021, 09:39
  ”Potrivit Reuters, Ministerul Apararii din Taiwan a raportat luni o
  noua incursiune a avioanelor chineze in spatiul aerian al Taiwanului." - pentru a 100-a oară: spațiul aerian și zona de identificare a apărării aeriene sunt lucruri total diferite. Spațiul aerian se intinde pană la 22 km. de țărm. Zona de identificare aeriană se intinde pană unde vrea fiecare țară - adică se dă alarma atunci cand avioane străine pătrund acolo, ca să fie pregătiți pentru orice eventualitate. Zona Taiwanului acoperă toată stramtoarea Taiwan și o parte a Chinei continentale. Așa că avioanele chineze au tot dreptul să fie acolo, nu e nimic ilegal, și nici agresiv. Uite cum arată zona de identificare aeriană taiwaneză https://www.ft.com/__origami/service/image/v2/images/raw/https%3A%2F%2Fd6c748xw2pzm8.cloudfront.net%2Fprod%2Fd22d58a0-6523-11eb-9155-85d8b209edfc-standard.png?dpr=1&fit=scale-down&quality=highest&source=next&width=700
  "Taiwan’s Defence Ministry reporting a new incursion by China’s air force into the island’s air defence identification zone"