Cenusa lui Fidel Castro va fi plimbata noua zile prin Cuba. Putin, printre primii care l-au omagiat

Sambata, 26 Noiembrie 2016, ora 13:48
5216 citiri
Cenusa lui Fidel Castro va fi plimbata noua zile prin Cuba. Putin, printre primii care l-au omagiat
Foto: Hepta.ro

Autoritatile din Cuba au decretat 9 zile de doliu national dupa moartea fostului lider Fidel Castro, iar ramasitele sale vor fi ingropate pe 4 decembrie in Santiago de Cuba.

Actualul presedinte al tarii, Raul Castro, a transmis ca fratele sau mai mare va fi incinerat sambata, transmite The Guardian.

Dupa aceea, vor urma 9 zile de doliu national, perioada in care toate activitatile si evenimentele din spatiul public vor fi sistate, iar mass-media va difuza programe istorice, informative si patriotice.

CNN transmite ca ceremonia de inmormantare va avea loc pe 4 decembrie, in Santiago de Cuba, un oras simbolic pentru revolutia condusa de Fidel Castro.

Presa de stat cubaneza scrie ca oameni din intreaga tara sunt asteptati sa-i aduca un ultim omagiu fostului lider luni si marti, prin semnarea unui "juramant solemn de respectare a ideii Revolutiei".

Ulterior, cetatenii sunt invitati sa participe la o reuniune ce va avea loc in Piata Revolutiei din Havana.

Apoi, ramasitele lui Fidel Castro vor fi plimbate din capitala tarii pana in Santiago, iar in acest fel se reface in sens invers traseul facut de fostul lider cubanez in timpul revolutiei din 1959.

Mesaje de la liderii lumii

Moartea lui Fidel Castro a fost intampinata cu regret de unii lideri mondiali. Presedintele rus Vladimir Putin i-a adus un omagiu "prietenului adevarat si loial" al Kremlinului. "Numele acestui om de stat eminent este considerat pe drept un simbol al unei intregi ere din istoria lumii", a transmis acesta.

La randul sau, fostul aliat si lider sovietic Mihail Gorbaciov a precizat ca vestea l-a intristat. "El va ramane in memoria noastra un politician remarcabil, un om extraordinar si prietenul nostru", a punctat Gorbaciov.

Si presedintele american Barack Obama a transmis ca "Istoria va consemna si va judeca impactul enorm al acestei personalitati singulare asupra poporului si lumii din jurul sau". "Discordia si dezacorduri politice profunde" au marcat realatia dintre Statele Unite si Cuba timp de aproape sase decenii, insa in urmatoarele zile, cubanezii "isi vor aminti trecutul, dar vor privi si spre viitor", mai spune presedintele american, care adauga ca "in timp ce face acest lucru, poporul cubanez trebuie sa stie ca are un prieten si un partener" in America.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca, odata cu moartea liderului cubanez Fidel Castro, "pentru multi, lumea pierde un erou", si a adaugat ca "istoria va judeca mostenirea sa", transmite EFE.

Presedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a scris pe contul sau de Twitter ca Fidel Castro "a marcat Cuba, America Latina si politica internationala". "Se incheie un capitol al istoriei. Uniunea Europeana este alaturi de poporul cubanez, privind spre viitor", a scris Schulz.

Si inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Federica Mogherini, a transmis intr-un comunicat ca "Fidel Castro a fost un barbat hotarat si a fost o personalitate istorica".

"Fidel Castro a murit!", a scris sambata, intr-un mesaj postat pe Twitter, presedintele-ales american Donald Trump, fara sa detalieze. Trump a amenintat in timpul campaniei electorale sa anuleze deciziile presedintelui Barack Obama de relansare a relatiilor cu Havana, din cauza unor ingrijorari cu privire la libertatea religioasa.

Presedintele chinez Xi Jinping a declarat ca Fidel Castro "va trai vesnic". "Poporul chinez a pierdut un tovaras bun si adevarat", a subliniat Xi, potrivit postului public de televiziune CCTV.

Presedintele francez Francois Hollande l-a catalogat pe Fidel Castro drept "o personalitate a secolului al XX-lea", iar reactii au venit si din partea statelor din America Latina.

"Fidel Castro a fost un prieten al Mexicului, un promotor al relatiilor bilaterale bazate pe respect, dialog si solidaritate", a spus presedintele statului mexican, Enrique Pena Nieto, in timp ce liderul Venezuelei, Nicolas Maduro, a postat un mesaj pe Twitter: "Tocmai i-am transmis presedintelui Raul Castro solidaritatea si dragostea fata de poporul cubanez in urma plecarii dintre noi a lui Fidel Castro. Fidel si Chavez au construi ALBA, PetroCaribe si au platit eliberarea poporului nostru, istoria ii va absolvi".

In plus, Rafael Correa, liderul Ecuadorului, l-a omagiat prin urmatorul mesaj: "A fost un mare om. A murit Fidel Castro. Traiasca Cuba! Traiasca America Latina!".

C.P.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Fidel Castro inmormantat, #doliu national Fidel Castro, #inmormantare Fidel Castro, #Fidel Castro reactii, #Fidel Castro mesaje , #America de Sud