Cele mai mari secrete din istoria Uniunii Sovietice

Joi, 07 Martie 2013, ora 23:18
14652 citiri
Cele mai mari secrete din istoria Uniunii Sovietice
Foto: Listverse

Numeroase secrete ale Uniunii Sovietice au ramas multa vreme necunoscute lumii, dar odata cu caderea comunismului, acestea au fost dezvaluite si dincolo de Cortina de fier. Dintre cele mai importante, mentionam dezastrul nuclear de la Kyshtym si masacrul de la Katyn.

Rusia comunista a fost un exemplu de deschidere si responsabilitate a guvernului de la Moscova. Va prezentam o selectie a celor mai mari secrete din fosta Uniune Sovietica, asa cum au fost ele prezentate de Listverse.

Cel mai mare dezastru nuclear din acea vreme

Daca ar fi sa numim cele mai grave dezastre nucleare din istorie, acestea sunt cele de la Cernobil si de la Fukushima. Dar putini stiu despre a treia catastrofa ca marime produsa la Kyshtym in anul 1957.

Ca si in cazul Cernobilului, principala cauza a dezastrului a fost un sistem de racire a deseurilor nucleare, care nu a mai putut fi reparat.

Temperatura dintr-un rezervor a crescut la 350 de grade Celsius si s-a produs o explozie uriasa. Reziduurile radioactive s-au raspandit pe mai mult de 20.000 de kilometri patrati, o suprafata mai mare decat regiunea Connecticut si Rhode Island.

Casele a 11.000 de oameni au fost demolate in urma evacuarii, iar 270.000 de persoane au fost expuse la radioactivitate. De abia in anul 1976 un emigrant sovietic a vorbit pentru prima data despre dezastrul produs.

Moartea unui cosmonaut

Sovieticii au incercat sa stearga din istorie vestea ca un cosmonaut a murit intr-o misiune spatiala. Valentin Bondarenko a decedat in timpul unui exercitiu de antrenament din martie 1961.

Evenimentul nu a fost cunoscut pana in anul 1982 si nu a fost facut public decat dupa anul 1986.

Ekranoplanul

In 1966, un satelit spion american a luat o fotografie a ceea ce parea un hidroavion sovietic. Aeronava era mai mare decat orice avion detinut in acea vreme de Statele Unite.

Americanii au fost uimiti de acest avion si nu s-au aflat prea multe amanunte pana la prabusirea regimului sovietic, 25 de ani mai tarziu. Monstrul Caspian, asa cum a fost el poreclit, a fost un ekranoplan conceput sa zboare la cativa metri deasupra apei marii.

Cel mai mare dezastru al unei rachete din istorie

Pe 23 octombrie 1960, Uniunea Sovietica facea ultimele pregatiri pentru lansarea unei noi rachete top-secret, denumita R-16. Datorita unor scurgeri de acid azotic s-a produs o explozie, care a omorat mai mult de 100 de persoane.

Acest accident ramane cel mai mare dezastru al unei rachete din istorie. Masina de propaganda sovietica a intrat in actiune. Oficialitatile au anuntat ca Mitrofan Nedelin, comandantul proiectului, care a murit in explozie, a pierit intr-un accident de avion. Stirea despre acest dezastru a aparut de-abia in anul 1989.

Masacrul de la Katyn

In anul 1940, sovieticii au ucis peste 22.000 de prizonieri polonezi capturati si i-au ingropat in gropi commune. Ei i-au acuzat oficial de acest masacru pe nazisti.

Sovieticii nu si-au recunsocut responsabilitatea pana in anul 1990, practic pana dupa dezmembrarea URSS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cele mai mari secrete URSS, #secrete istorie Uniunea Sovietica, #dezastru nuclear Uniunea Sovietica, #masacrul Katyn Uniunea Sovietica , #Rusia