Cel putin 5.600 de jihadisti s-au intors in tarile de origine

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 23:06
5085 citiri
Cel putin 5.600 de jihadisti s-au intors in tarile de origine
Foto: Hepta.ro

Cel putin 5.600 de jihadisti care locuiau in zone aflate sub controlul gruparii Statul Islamic in Irak si in Siria s-au intors in tarile lor de origine, ceea ce reprezinta o "provocare la adresa securitatii", subliniaza Centrul Soufan intr-un raport.

"Pana in prezent, cel putin 5.600 de cetateni sau rezidenti din 33 de tari s-au intors acasa. Este de adaugat un numar nedeterminat care vin din alte tari. Acest lucru reprezinta o provocare enorma la adresa securitatii si serviciilor de politie", da asigurari acest grup de reflectie specializat in probleme de securitate.

Califatul - care a fost proclamat in 2014 de Statul Islamic in zona de frontiera dintre Irak si Siria, cu o suprafata cat a Italiei - a pierdut 85% din aceasta suprafata in urma unei ofensive fara precedent a fortelor sustinute de Statele Unite sau Rusia.

Soufan considera ca din "cohorta de peste 40.000 de straini provenind din 110 tari care au venit sa se alature Statului Islamic inainte si dupa proclamarea califatului, in iunie 2014 (...), este inevitabil ca unii sa nu ramana atasati unei forme de jihad violent popularizat de Statul Islamic si Al-Qaida".

"Este totodata clar ca oricine vrea sa continue sa lupte isi va gasi calea sa o faca", noteaza Centrul.

Potrivit Radicalisation Awareness Network (RAN), citata in raport, cel putin 30% din cei aproximativ 5.000 de cetateni ai Uniunii Europene (UE) care au plecat in Siria si in Irak s-au intors acasa.

Presedintele rus Vladimir Putin estimeaza ca 10% dintre cei 9.000 de combatanti provenind din Rusia si foste republici sovietice au facut acelasi lucru.

Centrul Soufan estimeaza, insa, ca din Rusia provine cel mai mare numar de jihadisti (3.417), urmata de Arabia Saudita (3.244), Iordania (3.000), Tunisia (2.962) si Franta (1.910).

Studiul subliniaza de asemenea problema femeilor si copiilor care s-au alaturat Statului Islamic.

El releva totodata ca politica guvernelor fata de jihadistii care s-au intors conduce in general la incarcerare, "care nu face decat sa amane problema", la reabilitare sau reintegrare, "dar aceste programe sunt deosebit de greu de conceput si de facut sa functioneze". Soufan trage, asadar o concluzie pesimista.

"Problema identitatii, lipsa de incredere in institutiile guvernamentale si in politica traditionala pe care Statul Islamic a stiut sa o exploreze nu sunt pregatite sa dispara", conchide centrul,

"Prin urmare, nici fenomenul combatantilor, fie ca se alatura resturilor Statului Islamic, fie ca se angajeaza in alte grupari care-i seamana ce vor aparea".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#jihadisti intors tari origine , #Statul Islamic