Cel mai sangeros atac impotriva soldatilor ONU din ultimii 24 de ani: 15 morti din randul Castilor Albastre

Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 10:30
7126 citiri
Cel mai sangeros atac impotriva soldatilor ONU din ultimii 24 de ani: 15 morti din randul Castilor Albastre
Foto: MONUSCO/Sylvain Liechti

Atacul din Republica Democrata Congo (RDC) asupra unei baze a Castilor Albastre tanzaniene s-a soldat cu "15 morti si cel putin 53 de raniti", a anuntat vineri, intr-o declaratie, Consiliul de Securitate al ONU, potrivit AFP.

In acelasi atac, "cinci membri ai fortelor armatei din R.D. Congo au fost de asemenea ucisi", a adaugat Consiliul, in declaratia sa, facuta publica de presedintia japoneza in exercitiu, la finalul unei reuniuni cu usile inchise solicitata de Franta.

"Membrii Consiliului de Securitate condamna in termenii cei mai fermi toate atacurile si provocarile grupurilor armate contra MONUSCO (Misiunea ONU in RDC) ", adauga textul.

"Atacurile deliberate vizand Castile Albastre pot constitui crime de razboi in temeiul dreptului international", arata totodata declaratia.

"Este cel mai grav atac impotriva soldatilor din fortele ONU de mentinere a pacii in istoria recenta a organizatiei", a reactionat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, declarandu-se indignat de aceasta "crima de razboi", care a afectat in principal soldati tanzanieni.

Potrivit arhivelor AFP, o forta ONU nu a fost victima unei actiuni atat de sangeroase de la moartea a 24 de Casti Albastre pakistaneze la Mogadishu, in Somalia, pe 5 iunie 1993.

De asemenea, este atacul cel mai grav indreptat impotriva fortei ONU din fostul Zair, de la desfasurarea sa pe teren, in 1999.

ONU plaseaza responsabilitatea pe seama unor presupusi membri ai Fortelor de Aparare Aliate (ADF), un grup armat ugandez musulman, activ in regiunea Nord-Kivu, la granita cu Uganda.

Atacatorii au vizat o baza a unui contingent tanzanian al MONUSCO, joi, la caderea noptii, la Semuliki, conform unor surse ONU, care adauga ca luptele au durat trei ore.

"Intariri militare au sosit pe teren. Comandantul fortei se afla de asemenea acolo, coordonand raspunsul misiunii", a precizat Guterres intr-un comunicat.

Secretarul general al ONU a cerut autoritatilor RDC "sa ancheteze incidentul si sa-i aduca prompt pe instigatori in fata justitiei".

Ascunsi in padure si fara sa comunice deloc, combatantii ADF se afla oficial in lupta cu regimul presedintelui Yoweri Museveni, la putere de 27 de ani in Uganda vecina.

Prezenti in estul RDC din 1995, trupele ADF nu ar fi totusi foarte numeroase. "Noi ii estimam la 150", indica recent, pentru AFP, o sursa occidentala.

Un precedent atac atribuit ADF, in octombrie, contra unei baze a MONUSCO in Nord-Kivu, s-a soldat cu trei morti din randul soldatilor ONU tanzanieni de mentinere a pacii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#ONU masacru Congo, #trupe ONU Congo , #ONU