Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cel mai mare summit din istoria NATO, un test pentru Obama

Vineri, 18 Mai 2012, ora 10:35
3080 citiri
Cel mai mare summit din istoria NATO, un test pentru Obama
Foto: Day Life

Cel mai mare summit din istoria NATO incepe duminica, la Chicago, acesta fiind precedat de reuniiunea G8, care are loc la Camp David.

Ambele reuniuni internationale sunt extrem de importate pentru Barack Obama, gazda lor, avand in vedere ca acesta este in plina campanie electorala pentru un nou mandat la Casa Alba.

Nu mai putin de 60 de state si organizatii participa la summit-ul NATO de la Chicago.

Discutiile summit-ului se vor axa pe trei mari teme: angajamentul Aliantei in Afganistan pe termen lung, dincolo de data retragerii trupelor, in 2014; necesitatea de a veghea ca Alianta sa dispuna de capacitati pentru protejarea populatiilor si teritoriilor tarilor membre si pentru a face fata sfidarilor secolului al XXI-lea si intarirea retelei de parteneriat detinuta de NATO in lume, scrie ABC News.

Afganistan, subiect important

La Chicago, Alianta va stabili angajamentul sau in Afganistan dupa ce misiunea fortelor ISAF se va fi terminat, in 2014, cand transferul securitatii catre fortele afgane s-a incheiat. Acest transfer a inceput in martie 2011 si in prezent 75% din populatia afgana se afla sub protectia fortelor nationale, instruite si organizate de catre fortele internationale.

Iar fortele afgane conduc peste 40% din operatiunile de pe teritoriul Afghanistanului, secondate, fireste, de trupele internationale, al caror rol s-a transformat treptat din cel combatant in cel de sustinere (support) si instruire (training).

Acum cateva zile, presedintele Karzai a anuntat ca mai mult de 300.000 de soldati afgani au preluat controlul a alte 11 provincii, aducand, asa cum a mentionat, 75% din populatia afgana sub protectia acestora.

Summit-ul este consacrat esential Afganistanului, a precizat Rasmussen, subliniind ca acest lucru "va demonstra ca ansamblul comunitatii internationale isi asuma responsabilitatea situatiei din aceasta tara si din regiune". Pentru prima oara, summit-ul Aliantei, pe care SUA il gazduieste dupa 13 ani, se va tine intr-un oras american altul decat capitala Washington.

Tensiuni intre aliati

Summit-ul nu va fi lipsit de unele tensiuni. Pakistanul a acceptat in final sa participe, pe fondul tensiunilor instalate intre Islamabad si Washington.

Un flux continuu de informatii a facut cunoscute protectiile si complicitatile de care au beneficiat ani de zile Bin Laden si apropiatii sai din partea inaltilor responsabili pakistanezi chiar sub nasul americanilor. Dar iritarea presedintelui pakistanez a fost provocata mai ales de folosirea dronelor deasupra Pakistanului pentru campanii contra zonelor tribale.

Dupa anuntul Moscovei ca presedintele Putin va fi absent de la reuniunea G8 de la Camp David, spiritele s-au incins si mai mult in urma unui raport facut public de Congres in care se exprima ingrijorarea legata de vanzarile de arme de catre Franta, Germania si Italia Rusiei, intr-un volum fara precedent, de mai multe miliarde dolari.

Raportul pune accentul pe contractul semnat intre Franta si Rusia in iunie 2010 si care suscita ingrijorari fata de posibilitatea pe care o ofera Moscovei de a desfasura submarine franceze de ultima generatie, Mistral, in zona cruciala a Marii Baltice, ceea ce mai multe state membre NATO considera o amenintare.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#summit NATO Chicago, #Summit NATO, #Obama summit NATO , #NATO