Ce urmeaza in Ucraina: Razboi, pace sau conflict inghetat ca in Republica Moldova?

Marti, 26 August 2014, ora 10:47
11005 citiri
Ce urmeaza in Ucraina: Razboi, pace sau conflict inghetat ca in Republica Moldova?

Cu o parte buna de teritoriu ravasita de miscarea separatista si puternice interese economice ale Rusiei, este neclar ce se va intampla in continuare in Ucraina, insa razboiul nu pare a fi o varianta scoasa din scenariu.

Dupa o ofensiva pornita in forta in luna mai, ucrainenii au reusit sa smulga din mainile separatistilor un numar substantial de orase controlate de acestia si i-au impins pe rebeli in Donetk si Luhansk, insa ce urmeaza pentru Ucraina? Razboi, pace sau un conflict inghetat, se intreaba David R. Cameron, profesor de stiinte politice si studii europene la Universitatea Yale, intr-un articol de opinie publicat pe site-ul The Politic.

Pare sa fie o chestiune de timp pana cand armata ucraineana va invinge miscarea separatista din est, acum ca Luhanskul a fost lasat fara apa si electricitate, Donetkul la fel, peste 2.000 de oameni au fost ucisi, iar convoiul umanitar al Rusiei a fost trimis inapoi. Chiar daca oficialii de la Moscova au anuntat, luni, ca vor sa trimita un nou convoi umanitar, daca se va intampla acest lucru ramane de vazut. Intre timp, atacurile fortelor de la Kiev asupra oraselor controlate de rebeli au fost reluate.

Razboi in Ucraina: La Luhansk se impart ajutoarele Rusiei

Cu toate acestea, inca nu este clar cum se va termina acest conflict sangeros, sustine analistul politic, care spune ca este posibil sa se incheie in viitorul apropiat cu o incetare a focului. La aceasta ipoteza contribuie si vizita recenta a cancelarului german Angela Merkel in Ucraina, care a incercat sa il convinga pe presedintele Petro Porosenko sa opreasca atacurile asupra oraselor Donetk si Luhansk si sa se arate dispus sa ordone incetarea focului, la intalnirea cu Vladimir Putin ce va avea loc, marti, la Minsk, in Belarus.

Merkel: Imi doresc o solutie in criza ucraineana care sa nu ofenseze Rusia

Totusi, este foarte posibil ca Porosenko sa refuze un nou armistitiu, considera Cameron. "La urma urmei, de ce ar fi de acord cu asa ceva? Ucraina castiga batalia data pe campul de lupta. Mai mult, Porosenko ar fi indreptatit sa creada ca, la fel cum s-a mai intamplat si in luna iunie, separatistii si sponsorii lor rusi nu vor respecta incetarea focului, in special dupa ce Rusia a decis sa trimita in Ucraina un convoi umanitar", a subliniat acesta.

Incape putina indoiala asupra faptului ca, daca Ucraina continua sa atace separatistii din estul tarii, unde inca locuiesc destul de multi civili si, in special, daca va ataca noul convoi umanitar pe care Moscova planuieste sa il trimita, Rusia, care are pregatite circa 40.000 de trupe gata de lupta, printre care multe dotate cu avioane, tancuri si artilerie grea, va interveni militar, anticipeaza specialistul.

Criza din Ucraina: Rusia trimite un nou convoi umanitar in estul separatist

Ucraina ar putea urma calea Republicii Moldova

Cameron noteaza ca, daca acest lucru se va intampla, rezultatul ar putea fi, cum a fost cazul Republicii Moldova in anii 1990 si al Georgiei in 2008, un "conflict inghetat", in care un mic stat independent, dar controlat de Rusia, va fi creat, asa cum sunt Transnistria in Republica Moldova si Abhazia in Georgia.

Porosenko: Ucraina duce un nou razboi de independenta

In vreme ce succesul militar al Ucrainei din ultimele luni ar putea duce la o incetare a focului si ar fi o varianta mai plauzibila decat o invazie a rusilor sau o inghetare a conflictului, nimeni nu ar trebui sa fie surprins daca unul dintre cele doua ultime scenarii devine realitate pana la urma, avertizeaza profesorul de stiinte politice.

Pe de o parte, Ucraina ar putea sa nu fie de acord cu un armistitiu, iar pe de alta parte Rusia are o multime de interese in estul tarii si ar putea pur si simplu sa nu vrea sa se indeparteze de ele, mai spune el.

Multi au crezut ca, dupa ce Rusia a anexat Crimeea in luna martie, Moscova ar putea fi de acord cu o solutionare pasnica a crizei. Insa criza din Ucraina nu a fost niciodata numai despre Crimeea.

Presedintele Parlamentului ucrainean: Doar armata e in stare sa puna capat razboiului

Pentru Putin, care considera ca "prabusirea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului", Ucraina a reprezentat mereu un membru necesar in Uniunea Economica Eurasiatica. Tocmai acesta a fost motivul pentru care ajuns la o intelegere economica avantajoasa pentru Ucraina cu liderul fugar Viktor Ianukovici, reusind sa il convinga sa renunte la apropierea de UE prin semnarea Acordului de Asociere in luna noiembrie a anului trecut.

Nu numai ideea ca Ucraina s-ar putea reorienta economic catre UE il nemultumeste pe Putin, ci considera o amenintare faptul ca fostul stat sovietic ar putea adera la NATO. Mai mult, in estul Ucrainei traiesc numerosi vorbitori de limba rusa, iar Kievul importa mai mult din Rusia decat din toate cele 28 de state membre UE la un loc. Acestea, alaturi de multe alte motive, ar putea duce la un conflict inghetat in estul Ucrainei sau, mai rau, la razboi, conchide analistul David Cameron.

Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Ocuparea de către Rusia a satului Novomihailovka, în estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, informează marţi, 23 aprilie, Ministerul Apărării britanic în baza...
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Armata rusă va intensifica loviturile asupra bazelor de depozitare ucrainene care adăpostesc arme furnizate de Occident, a declarat marţi, 23 aprilie, ministrul apărării, Serghei Şoigu, în...
#razboi Ucraina, #razboi ucraina rusia, #conflict Ucraina, #criza Ucraina , #Ucraina