Ce planuri are tarul Putin?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 21 Mai 2011, ora 21:35
3461 citiri
Ce planuri are tarul Putin?

Premierul rus, Vladimir Putin, a dezvaluit, saptamana trecuta, viziunea sa despre noua Rusie: autoritarism crescut printr-un nou corporatism, pe fondul "democratiei dirijate".

Putin subliniaza ca nu incearca, astfel, decat sa asigure stabilitatea in cazul viitoarelor amenintari la unitatea Rusiei, scrie Foreign Policy.

Desi opozitia sustine ca nu este decat o strategie electorala de a creste popularitatea sa si a partidului Rusia Unita, Putin vrea sa duca Rusia "inapoi in viitor", spun observatorii. Este ceea ce ingrijoreaza cel mai mult: Putin doreste sa faca din Rusia un stat neo-tarist, desi pastrandu-si sistemul electoral, si vrea sa aiba succes in modernizarea statului rus, misiune in care au esuat tarii.

Daca reuseste, democratizarea Rusie va face, cel mai probabil, un pas permanent inapoi, scrie sursa citata.

"Frontul civil unificat" pe care si-l doreste Putin pentru aceasta misiune pe care si-o imagineaza, va fi o alianta de partide, activisti, sindicate, grupurile femeilor, organizatiile veteranilor si grupuri de tineret; mai mult, va fi inclusa si Biserica Ortodoxa Rusa.

Pana la o sesime din locurile din Duma de stat vor fi rezervate pentru reprezentantii acestor grupuri. Putin argumenteaza ca este o nevoie in politca rusa de "sange nou" si "idei proaspete", pentru a infrunta o potentiala dilema nationala - fara a detalia insa care este aceasta dilema.

Sa fie o simpla strategie electorala pentru un fost presedinte care incearca sa-si recapete functia?

Pare o posibilitate logica, mai ales ca presedintele Dmitri Medvedev refuza sa fie atat de obedient pe cat era odinioara. Medvedev vorbeste prea mult despre nevoia de a se orienta spre Vest si nu spre Est si despre reforme liberale. Desi ambii politicieni au cazut in sondaje, Putin ramane cel mai popular politician din tara, mai ales ca si-a zdrobit metodic toata opozitia.

Cum rusii incep sa se sature de aceeasi elita politica corupta si nici economia nu este chiar sanatoasa, probabil ca Putin incearca sa creeze o dinamica ce ar putea sa-i asigure reintoarcerea la presedintie, in asa fel incat sa para ca se razboieste cu Medvedev - negand astfel speculatiile pe care le face presa de cativa ani. Desigur, reformele, "sangele nou" si "ideile proaspete" nu intra in planurile sale decat declarativ, altfel disidentii care cer aceste schimbari nu s-ar afla in inchisoare.

Mai este insa un motiv pentru care Putin vrea formarea uui front popular care sa uneasca toate fortele civice si sociale sub patronajul sau: asa poate aduce Rusia inapoi la epoca si politica cu care se simte confortabil - Rusia tarista, scrie publicatia citata.

Putin nu este tar de jure, dar poate fi de facto.

A.I.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Rusia Vladimir Putin strategie, #strategie politica Vladimir Putin , #Rusia