Cum a reușit China să-și modernizeze armata. Cazul de spionaj care a dezvăluit tacticile secrete ale Beijingului

Marti, 14 Decembrie 2021, ora 13:25
9580 citiri
Cum a reușit China să-și modernizeze armata. Cazul de spionaj care a dezvăluit tacticile secrete ale Beijingului
Potrivit SUA, Beijingul fură secrete economice cu o valoare cuprinsă între 200 și 600 de miliarde de dolari, în fiecare anFOTO cfr.org

O decizie judecătorească istorică pune în lumină felul cum China a folosit spionajul pentru a obține avantaje militare și economice în fața SUA și a restului lumii.

Oficiali ai serviciilor americane de contrainformații au reușit să-l atragă pe Yanjun Xu, un ofițer al serviciilor secrete chineze, în afara Chinei, în 2018 și să-l extrădeze în SUA, pentru a fi judecat pentru încercarea de a fura tehnologii aerospațiale avansate.

Acest caz este cel mai recent dintr-o serie de operațiuni de spionaj, prin care Beijingul a încercat să fure secrete industriale și militare de la Statele Unite, aliații și partenerii săi și chiar Rusia – furt care i-a permis Armatei chineze să-și construiască rapid arsenalurile de arme sofisticate, potrivit Business Insider.

Un caz comun, un rezultat neobișnuit

Pe 5 noiembrie, un juriu federal l-a condamnat pe Xu, director adjunct de divizie pentru Biroul 6 al Ministerului Securității de Stat al Provinciei Jiangsu, cea mai importantă agenție de informații a Partidului Comunist Chinez, pentru „conspirație și încercarea de a comite spionak economic și furt de secrete comerciale”.

Agentul secret chinez coordona o operațiune ca să obțină acces la informații despre ventilatorul de motor al General Electric Aviation, o piesă pe care nicio altă companie nu a putut să o reproducă.

În 2017, David Zheng, un angajat al GE Aviation, a fost abordat de un profesor universitar chinez, ca să facă o prezentare la Universitatea de Aeronautică și Astronautică Nanjing. Abordarea a fost făcută prin LinkedIn, care a devenit o metodă preferată de serviciile chineze de informații pentru a identifica ținte străine, inclusiv americani.

În ciuda faptului că GE Aviation are reguli stricte pentru astfel de prezentări, Zheng le-a ignorat și a mers în China fără să-și anunțe și angajatorul.

În timpul prezentării, Zheng a avut probleme tehnice cu laptopul său, care conținea trei documente de training GE Aviation. Gazdele și-au oferit asistența și un student chinez a introdus un USB în computerul lui Zheng - într-o încercare aparentă de a-l infecta cu un malware sau de a copia hard drive-ul – și a „rezolvat” problema. Zheng a primit o remunerație de 3.500 de dolari pentru călătoria sa.

După ce FBI a determinat că Zheng nu a avut intenția să ofere informații secretizate, angajatul GE Aviation a început să coopereze cu agenția federală ca să-l atragă pe Xu în afara Chinei. În 2018, au avut succes. Xu a fost arestat în Belgia și a devenit primul oficial chinez de informații care a fost extrădat în SUA.

Potrivit FBI și Departamentului de Justiție, din 2013, Xu a folosit mai multe pseuedonime pentru a ținti SUA, companii aviatice și experți în acest domeniu. Îi invita în China din pretexte academice și ulterior îi coopta în serviciul de spionaj.

Arestarea lui Xu și condamnarea sa sunt unice și atrag atenția asupra unui conflict obscur în care Beijingul încearcă să combată supremația globală a SUA, prin orice mijloace posibile. Secretele militare nu sunt singura țintă. Cea mai importantă agenție de contrainformații a SUA estimează că Beijingul fură secrete economice de la SUA cu o valoare cuprinsă între 200 și 600 de miliarde de dolari, în fiecare an.

Alan Kohler, director adjunct pentru contrainformații al FBI, a declarat că acțiunile lui Xu sunt o formă de „spionaj economic sponsorizat de stat”, a Partidului Comunist Chinez, pentru a fura secrete tehnologice și comerciale americane.

„Pentru cei care se îndoiesc de adevăratele scopuri ale PCC, asta ar trebui să fie o trezire”, a afirmat Kohler. „ Fură tehnologie americană în avantajul economiei și armatei lor”, a subliniat oficialul.

Avantaje prin alte metode

China vrea cea mai avansată tehnologie, iar serviciile secrete folosesc trei metode complementare pentru a fura sau obține secrete militare și industriale.

În primul rând, cu operațiuni secrete care implică agenți care încearcă să recruteze cetățeni străini care să-și spioneze propriile țări.

În al doilea rând, prin folosirea unor colectori mai puțin tradiționali, precum studenții sau profesorii, care nu sunt agenți de informații, dar au acces la materiale secrete, prin intermediul muncii lor.

Și, în al treilea rând, folosesc atacuri cibernetice pentru a fura cele mai sensibile informații industriale, personale, economice și militare ale statelor străine.

Potrivit noii legi de securitate națională a Chinei, fiecare firmă și cetățean chinez este obligat să coopereze cu Partidul Comunist Chinez pe chestiuni ce țin de securitate națională. Practic, asta înseamnă că companiile chineze care fac afaceri cu firme străine trebuie să împartă orice informații și tehnologie pe care le obțin cu Armata chineză sau serviciile secrete.

Doi englezi au fost inculpați după un an de cercetări pentru spionaj în favoarea Chinei. Unul dintre ei a lucrat la Parlamentul britanic
Doi englezi au fost inculpați după un an de cercetări pentru spionaj în favoarea Chinei. Unul dintre ei a lucrat la Parlamentul britanic
Doi bărbaţi, dintre care unul a lucrat la Parlamentul britanic, sunt acuzaţi de Londra de spionaj în favoarea Chinei după ce au „furnizat informaţii utile inamicului”. Ambii suspecţi au...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#spionaj China, #spionaj cibernetic, #spionaj economic, #armata China , #China