Caz misterios in Wuhan: Doi jurnalisti care au facut dezvaluiri despre coronavirus au disparut fara urma

Sambata, 15 Februarie 2020, ora 12:55
9815 citiri
Caz misterios in Wuhan: Doi jurnalisti care au facut dezvaluiri despre coronavirus au disparut fara urma
Foto: Arhiva Pixabay

Doi jurnalisti chinezi, care au vrut sa relateze "adevarul" despre epidemia de coronavirus si tot ce se intampla in Wuhan (epicentrul epidemiei), au disparut fara urma.

BBC relateaza ca cei doi obisnuiau sa posteze online videoclipuri, poze, dar si povesti dramatice din interiorul orasului, care inca se afla in carantina si este practic izolat de restul tarii.

Acum, cei doi par sa fi intrat in pamant.

Este vorba despre Fang Bin si Chen Qiushi, jurnalisti determinati sa ofere publicului cat mai multe informatii despre criza fara precedent din China. Cei doi raportau de la Wuhan, capitala provinciei Hubei, epicentrul epidemiei de coronavirus.

Prin urmare, cei doi au reusit sa stranga mii de vizualizari la videoclipurile lor de pe YouTube. Totusi, in ultimul timp canalele lor au devenit "tacute", iar cei care i-au urmarit online se tem ca ar fi disparut pentru totdeauna.

Ce se stie despre Fang Bin

Fang Bin este un om de afaceri din Wuhan, care a inceput sa posteze pe conturile sale videoclipuri despre aceasta epidemie, pentru a "raporta situatia reala de aici".

El a publicat primul sau videoclip pe YouTube, pe 25 ianuarie, care acum este interzis in China, dar accesibil prin retelele private virtuale (VPN).

Primele sale videoclipuri - filmate in timp ce Fang Bin se afla la volan - au strans putin peste 1.000 de vizualizari fiecare.

Insa pe 1 februarie a publicat un video socant, in care pot fi vazute cateva cadavre, aruncate unul peste celalat, intr-un miniautobuz aflat in fata unui spital din oras. Filmarea a fost vazuta de cel putin 200.000 de oameni.

Fang a sustinut apoi ca in aceeasi zi mai multi politisti au venit la el acasa si l-au interogat referitor la filamrile sale. El a fost dus la sectia de politie, insa la scurt timp a fost eliberat.

Pe 9 februarie, Bin a postat un videoclip de 13 secunde pe YouTube, in care spune: "toti oamenii, revoltati-va! Puterea Guvernului trebuie inapoiata oamenilor!".

Apoi, pe canalul sau de YouTube nu a mai fost incarcat niciun videoclip.

Ce se stie despre Chen Qiushi

Chen, un fost avocat pentru drepturile omului, in prezent jurnalist video, era deja foarte cunoscut in randul activistilor. Si-a construit reputatia prin acoperirea protestelor din Hong Kong in luna august 2019.

Ulterior, el a sustinut ca a fost hartuit de autoritatile chineze, din cauza reportajelor sale. In plus, conturile sale de socializare, care aveau peste 700.000 de urmaritori, au fost sterse.

Cu toate astea, el nu s-a lasat descurajat si in octombrie 2019 si-a facut un nou canal de YouTube, care acum are 400.000 de abonati. Barbatul are si peste 265.000 de urmaritori pe Twitter.

La sfarsitul lunii ianuarie, el a decis sa calatoreasca la Wuhan pentru a transmite de la fata locului.

"Voi folosi camera video pentru a documenta ceea ce se intampla cu adevarat. Promit ca nu ... voi ascunde adevarul", a spus el in primul sau videoclip publicat pe YouTube.

Astfel, jurnalistul a vizitat diferite spitale din Wuhan, analizand conditiile si vorbind cu pacientii.

Apoi, pe 7 februarie, un videoclip a fost distribuit pe contul sau de Twitter - care este gestionat in prezent de un prieten - cu mama lui Chen Qiushi, care spune ca fiul ei a disparut cu o zi inainte.

Ce spun autoritatile

Autoritatile chineze au refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect. Nu exista nicio declaratie oficiala sau vreun document care sa ateste unde sunt cei doi jurnalisti, daca au fost plasati in carantina sau nu, mai scrie BBC.

Patrick Poon, cercetator la Amnesty International, a declarat ca inca nu este clar daca Chen sau Fang "au fost luati de politie sau plasati in carantina fortata".

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#jurnalisti china disparut coronavirus , #China