Casatoriile gay, respinse prin referendum in Croatia

Colaborator: Marian Damoc
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 11:00 3531 citiri
Foto: News Observer

In cadrul unui referendum ce a avut loc duminica, 1 decembrie, cetatenii croati au decis sa nu permita casatoriile intre persoanele de acelasi sex.

Croatii prezenti la urne au avut de raspuns la intrebarea: "Trebuie casatoria sa fie definita de Constitutie ca uniunea dintre un barbat si o femeie?". Potrivit rezultatelor preliminare, 65% dintre cei prezenti la vot au raspuns cu "Da", iar 33% cu "Nu", informeaza Voice of Russia.

Prim-ministrul Zoran Milanovic, liderul Partidului Social Democrat, a facut apel in ultimele zile catre cetateni sa voteze impotriva acestui amendament.

"Este un referendum trist si fara sens. Sper ca este ultima data cand organizam un asemenea scrutin", a afirmat acesta.

Referendum controversat: Croatii decid asupra casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

Cu o zi inaintea scrutinului, sute de activisti pentru drepturile homosexualilor au marsaluit in capitala Zagreb pentru a denunta referendumul.

Dupa ce rezultatele vor fi aprobate, Constitutia Croatiei va fi modificata pentru a interzice casatoria persoanelor de acelasi sex.

Rezultatul este un mare success pentru Biserica Catolica, care a cerut credinciosilor sa raspunda cu "Da" la referendumul care pune in pericol valorile traditionale.

In 2003, Croatia a acordat cuplurilor de acelasi sex drepturi egale cu ale cuplurilor heterosexuale care traiesc in uniune libera.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii