Carles Puigdemont, liderul catalan pro-independenţă, rămâne fără imunitatea de europarlamentar

Vineri, 30 Iulie 2021, ora 17:141735 citiri
Carles Puigdemont, liderul catalan pro-independenţă, rămâne fără imunitatea de europarlamentar
Carles Puidgemont riscă să fie arestat de autoritățile spaniole FOTO Facebook/ Carles Puigdemont i Casamajo

Curtea Europeană de Justiție a hotărât vineri, 30 iulie, să respingă cererea de suspendare a ridicării imunității parlamentare a fostului lider catalan Carles Puigdemont și a altor doi eurodeputați pro-independență, relatează France Presse.

"Nu există niciun motiv pentru a crede că autorităţile judiciare belgiene sau autorităţile unui alt stat membru ar putea executa mandatele europene de arestare emise împotriva eurodeputaţilor şi să-i predea autorităţilor spaniole", a declarat Tribunalul Uniunii Europene, care a emis o hotărâre de urgenţă în sprijinul deciziei sale.

Exilat în Belgia de la tentativa de secesiune din 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală a justiţiei spaniole, Carles Puigdemont nu a beneficiat de graţierea acordată la sfârşitul lunii iunie celor nouă militanţi pro-independenţă încarceraţi în Spania, iar guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez doreşte în continuare ca el să fie judecat în Spania.

Parlamentul European a votat pe 9 martie pentru ridicarea imunităţii celor trei eurodeputaţi catalani pro-independenţă cu o largă majoritate de 400 de voturi pentru şi 248 împotrivă.

Măsura fusese ridicată provizoriu de către Tribunalul UE la începutul lunii iunie, decizie revocată prin ordinul emis vineri.

Recursul împotriva deciziei Parlamentului European face încă obiectul unei hotărâri definitive pe fond de către Tribunalul UE "la o dată ulterioară".

Carles Puigdemont ar fi putut asista fizic la reluarea sesiunilor plenare ale Parlamentului European la Strasbourg, dar nu a făcut deplasarea de teama de a nu fi reţinut de autorităţile franceze.

Însă vicepreşedintele Tribunalului UE a declarat vineri că "aşa cum a recunoscut Parlamentul, imunitatea care îi acoperă pe deputaţi atunci când călătoresc spre şi dinspre locul de reuniune al Parlamentului rămâne intactă din punct de vedere juridic".

Cei trei eurodeputaţi catalani pro-independenţă "pot, prin urmare, să călătorească pentru a participa la şedinţele Parlamentului şi nu pot invoca în mod valabil, pentru a stabili existenţa unui prejudiciu grav şi ireparabil, un pretins risc de a fi arestaţi, în special în Franţa, în timpul unei deplasări pentru a participa la o sesiune parlamentară la Strasbourg sau pentru a se întoarce de acolo", a continuat magistratul european.

Eurodeputaţii catalani îşi păstrează posibilitatea de a depune o nouă cerere de suspendare, "în special în cazul arestării lor de către o autoritate de executare a unui stat membru sau al punerii în aplicare a unei proceduri care vizează predarea lor către autorităţile spaniole", a precizat el.

Carles Puigdemont este urmărit penal pentru "revoltă" şi este acuzat de "deturnare de fonduri publice".