Cand presa iti face viata un cosmar: Povestea unui martor la atentatele din Bruxelles

Joi, 31 Martie 2016, ora 12:21
6215 citiri
Cand presa iti face viata un cosmar: Povestea unui martor la atentatele din Bruxelles
Foto: Twitter / David Crunelle

David Crunelle se afla la douazeci de metri de cele doua explozii care au zguduit din temelii, martea trecuta, aeroportul Zaventem din Bruxelles. Din reflex, a scos telefonul mobil si a inregistrat imagini de la locul atentatelor, dupa care le-a postat pe Internet. A urmat cosmarul.

In doar o ora, Crunelle a primit circa 10.000 de notificari pe telefon din intreaga lume, de la diverse organe de presa care ii adresau intrebari, doreau sa obtina fotografii sau imaginile video inregistrate de el. Director al unei agentii de comunicare din Bruxelles, David Crunelle a acceptat sa acorde un interviu pentru publicatia belgiana La Libre, in care a povestit cum s-a transformat interesul media intr-un adevarat cosmar.

"Ma aflam la un terminal din Zaventem. La dreapta, cum se intra, sunt plecarile pentru Statele Unite. Eram in directia opusa acelei intrari. Prima explozie a avut loc la circa douazeci de metri in dreapta mea, iar cealalta putin mai departe, in stanga, la un interval de circa 3 secunde", a povestit martorul.

Intrebat daca si-a dat seama ca e vorba despre un atentat, acesta a raspuns ca toata lumea a inteles asta "foarte repede".

"Dupa prima explozie, toti pasagerii au inceput sa fuga. In niciun moment nu s-a pus pus problema unei defectiuni tehnice. Era un fum imens, plafoanele false s-au prabusit, nu era nicio indoiala. Dupa cea de a doua explozie, panica s-a generalizat, pentru ca ne intrebam daca urmeaza si a treia, si a patra", a mai povestit el.

Atentate la Bruxelles: Aeroportul Zaventem se redeschide - Imagini cutremuratoare de la locul exploziilor

David Crunelle a explicat si de ce a inceput sa filmeze cu telefonul.

"Din reflex. Tot timpul obisnuiesc sa fotografiez lucruri care mi se par importante, pentru a imortaliza momente frumoase. Chiar plecam in Japonia intr-o 'misiune foto'. Scopul meu a fost sa comunic ce se intampla in cazul atacului, sa obtin informatii. Am scos aparatul dupa prima explozie si cand am inceput sa filmez s-a produs a doua. Am trimis imediat video-ul unei prietene jurnaliste.

In minutul urmator am publicat un status pe Twitter pentru a spune ce s-a intamplat, primele lucruri pe care le vad, tot ce s-a petrecut. (...) Apoi sala s-a golit. Nu au mai ramas decat ranitii. Nu se vedea nimic din cauza fumului. Am iesit", a mai relatat David, care a publicat pe contul sau de Twitter numeroase imagini de la locul atentatelor.

Atentate la Bruxelles: FBI a avertizat in legatura cu fratii kamikaze cu doar cateva zile inainte de masacru

Pentru ca postul de televiziune RTBF cauta sa adune marturii pe Twitter si el avea postat numarul de telefon pe reteaua sociala, a fost contactat si asa a inceput hartuirea media.

"Erau de la L'Express, France Info, The Guardian, BBC... Mi-am sters imediat numarul de pe Twitter. Intr-o ora am primit peste 10.000 de notificari pe telefon, 120 de mailuri in care mi se cereau interviuri sau acceptul de a publica fotografiile facute de mine. Jurnalistii m-au cautat pe diferite adrese de mail, m-au sunat pe telefonul fix sau au sunat la clientii mei, care au fost terorizati astfel, pentru ca ei nici nu stiau ce se intampla", a dezvaluit David.

Intrebat de ce a refuzat sa vorbeasca la posturile de televiziune TF1 si BFMTV, acesta a explicat: "aceste media corespund la tot ceea ce eu detest".

"Sunt 'gunoaiele' televiziunii, un simptom al derapajelor din media actuala. BFM a difuzat imagini live din timpul asaltului de la supermarket, in ianuarie 2015. Daca ar fi avut posibilitatea de a instala o camera pe capul celor care trageau atunci, ar fi facut-o", a comentat el.

David Crunelle a acceptat sa vanda inregistrarea video de la Zaventem de 6 secunde postului american CNN, pentru 1.500 de dolari.

"Mi-au propus 1.500 de dolari pentru o exclusivitate mondiala. Am ezitat mult timp, apoi am discutat cu prietenii si am acceptat. Nu am vrut sa negociez. In schimb, am tinut ca media din Belgia sa aiba drept de difuzare, pentru ca este tara mea", a spus el, precizand ca banii vor fi folositi pentru ajutorarea victimelor, de exemplu pentru cumpararea unei proteze sau ceva de acest gen.

Intrebat de ce nu a lasat clipul la liber, pentru a putea fi utilizat de toata lumea, David a spus ca ar fi facut asta "daca videoul ar fi fost mai mult informativ si mai putin senzational".

"Fotografiile sunt la liber. Am spus ca toata lumea le poate utiliza. In film, insa, se aud oameni tipand, e aproape o proba ce poate fi folosita in justitie. E prea inspaimantator. Si apoi, poate fi scos din context. De altfel, la scurt timp dupa aceea, am vazut circuland un video cu o explozie de pe un aeroport rus despre care se spunea ca este de la Zaventem. Mi-a fost teama ca va fi folosit la fel", a completat el.

Pe de alta parte, intrebat cum i s-au parut reactiile oamenilor din timpul atacului, David a subliniat ca a fost un soc pentru toata lumea.

"Copiii, cei mai multi cu varste intre 5 si 8 ani, nu plangeau, ei nu intelegeau ce se intampla. In schimb, dupa explozie am vazut adulti intr-o stare de groaza pe care nu mi-o puteam imagina. Chipurile lor exprimau cea mai mare frica, se confruntau cu cel mai rau cosmar. Am descoperit expresii ale fetei noi, pe care n-am crezut niciodata ca le pot vedea.

Nu vreau sa critic fortele de ordine, dar si politistii erau in stare de soc, nu mai actionau in maniera clasica si este de inteles. Nimeni nu s-a putut pregati pentru situatii de acest fel. Toata lumea facea ce putea. A fost un soc pentru toti", a mai relatat David Crunelle.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#imagini explozii Bruxelles, #atentat Bruxelles aeroport Zaventem , #explozii Bruxelles