O grupare de extrema dreapta din Canada desemnata de Parlament ca ''entitate terorista''

Marti, 26 Ianuarie 2021, ora 07:31 3253 citiri
Parlamentul Canadei cere interzicerea grupului de extrema dreapta american Proud Boys FOTO Hepta

Camera inferioara a parlamentului canadian a aprobat luni o motiune cerand premierului Justin Trudeau sa interzica in Canada grupul de extrema dreapta american Proud Boys cu titlul de "entitate terorista", noteaza AFP.

Guvernul canadian a informat recent ca agentiile sale de securitate supravegheaza indeaproape aceasta organizatie si strang dovezi pentru a sprijini inscrierea grupului pe lista sa neagra.

"Astfel de liste trimit un mesaj clar, si anume ca niciodata Canada nu va tolera actele de violenta", a indicat o purtatoare de cuvant a ministrului securitatii publice Bill Blair.

"Atunci cand o entitate este inscrisa pe lista, institutiile financiare ii blocheaza activele", a precizat ea.

Cine a propus motiunea

Propusa de Noul Partid Democrat (NPD, stanga), motiunea adoptata de Camera Comunelor indeamna guvernul liberal condus de Justin Trudeau "sa utilizeze toate mijloacele la dispozitia sa pentru a raspunde la proliferarea grupurilor pline de ura ale adeptilor suprematiei rasei albe incepand cu desemnarea imediata a Proud Boys ca entitate terorista" in Canada.

Membri ai Proud Boys, grup fondat de un canadian care ulterior s-a delimitat de el, s-au aflat in numar mare printre partizanii lui Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington pe 6 ianuarie.

Cu cateva zile mai devreme, liderul acestei militii americane, Enrique Tarrio, a fost arestat.

In Canada, cinci membri ai grupului apartinand Marinei regale canadiene au fost chemati la ordine pentru ca au intrerupt o ceremonie autohtona la Halifax, in Noua Scotie (sud-est), in 2017.

Zeci de organizatii sunt interzise in Canada, printre care Al-Qaida, Hezbollah, talibanii sau gruparea Stat Islamic.

Proud Boys a salutat atacul asupra Capitoliului

Enrique Tarrio, liderul grupului de extrema dreapta american Proud Boys, a salutat asaltul asupra Capitoliului din Washington si a avertizat ca exista posibilitatea ca actiuni similare sa aiba loc asupra altor cladiri publice din SUA.

SpaceX a lansat peste 1.000 de sateliti Starlink pentru internet de mare viteza si ofera deja servicii in SUA, Canada si Marea Britanie

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News