"Dormzilla", o viziune de coșmar asupra viitorului. Cum ar putea arăta căminele de studenți din SUA

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 00:08
4092 citiri
"Dormzilla", o viziune de coșmar asupra viitorului. Cum ar putea arăta căminele de studenți din SUA
Proiectul va costa 1,5 miliarde de dolari FOTO USA Today

Miliardarul american Charlie Munger este în spatele unui proiect controversat pentru un cămin studenţesc de 11 etaje, proiectat fără prea multe ferestre şi cu doar două intrări. Acesta ar urma să fie construit în campusul Universităţii Santa Barbara din California. Munger, care va acoperi o parte din investiţie, spune că acest cămin va fi un proiect revoluţionar, care va pune în aplicare o viziune a viitorului.

“Am petrecut ani de zile la acest proiect, cu arhitecţi foarte buni şi cu organizatori de campusuri, directori şi alţii”, a spus el despre proiectul de 1,5 miliarde de dolari al Universităţii, potrivit USA Today. Miliardarul va contribui cu 200 de milioane de dolari din această sumă. „Nu este vreo idee nebună a unui donator. Acest proiect a fost discutat cu universitatea”.

"Un experiment psihologic și social cu impact necunoscut"

Munger, în vârstă de 97 de ani, şi planul său au ajuns în centrul atenţiei publice, când arhitectul Dennis McFadden, consultant al universităţii, şi-a dat demisia, luna trecută, din cauza proiectului, numindu-l „distructiv” şi „insuportabil din perspectiva mea ca arhitect, părinte şi om”. Proiectul de 1,5 miliarde de dolari este „un experiment psihologic şi social cu impact necunoscut asupra vieţilor şi dezvoltării personale” a studenţilor, susţine McFadden.

Părinţii şi studenţii şi-au exprimat şi ei îngrijorarea în legătură cu clădirea care urmează să fie construită. Presa americană a criticat dur proiectul. Site-ul Gizmodo a descris clădirea ca „o capcană mortală” şi a atras atenţia că studenţii ar trăi „precum şobolanii”.

Munger: mega-căminele sunt viitorul locuinţelor universitare

Atunci când a fost întrebat despre criticile pe care le-a primit planul său, Munger a spus că nu sunt prea multe.

“Este un arhitect care nu s-a uitat niciodată la model şi a tras concluziile de unul singur. E normal ca orice arhitect din lume să creadă că poate proiecta mai bine o clădire ca alţi arhitecţi”, a afirmat Munger.

El speră că le va dovedi contrariul criticilor săi şi că noul cămin va reprezenta viitorul locuinţelor unviersitare. Universitatea a primis că acest cămin va putea găzdui 5.000 de studenţi. Munger a promis că clădirea va fi iluminată artificial, argumentând că în unele cazuri este de preferat, în loc de lumina naturală.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#camine studenti, #studenti , #Statele Unite