Zborul de 90 de minute pe ruta New York-Londra nu mai e un vis. Ce caracteristici va avea avionul hipersonic

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 22:05
3976 citiri
Zborul de 90 de minute pe ruta New York-Londra nu mai e un vis. Ce caracteristici va avea avionul hipersonic
Un start-up din Atlanta lucrează la avionul hipersonic/ FOTO: Pixabay/cc

United Airlines anunță întoarcerea zborurilor supersonice până în 2029, dar un start-up din Atlanta merge mai departe: testează aeronava hipersonică, capabilă să zboare de cinci ori mai rapid decât viteza sunetului.

Pentru a traversa Atlanticul, Concorde avea nevoie de trei ore. Avionul hipersonic va face aceeași călătorie în nouăzeci de minute - cel puțin dacă planurile start-up-ului american Hermeus se vor concretiza, relatează CNN. Deocamdată, start-up-ul din Atlanta, care are printre fondatorii săi foști angajați ai SpaceX, grupul spațial al Elon Musk și Blue Origin, compania lui Jeff Bezos, testează un nou tip de motor pentru US Air Force. Acesta implică propulsarea unei mici aeronave fără pilot cu mai mult de 4.800 de km pe oră. Dar un proiect și mai ambițios - sau mai nebun - este deja luat în considerare: proiectarea unei aeronave capabile să opereze zboruri comerciale transatlantice cu aceeași viteză.

Pentru a înțelege cât de îndrăzneață este ideea unui avion de linie capabil să zboare cu Mach 5, trebuie doar să ne uităm la recordurile anterioare de viteză în zbor. În 2004, cel mai rapid avion proiectat vreodată, X-43A construit de NASA, a zburat câteva secunde cu Mach 9.6, sau mai mult de 10.000 km / oră. Recordul pentru cel mai lung zbor peste Mach 5 este deținut în prezent de Boeing X-51, un avion experimental care în 2013 a zburat 426 km în șase minute. Aceste două aeronave erau vehicule fără pilot, spre deosebire de avionul-rachetă X-15A-2 care în 1967 atinsese o viteză de 7.272,68 km / oră 1967 cu un om la bord.

Multe provocări tehnice rămân de depășit

Motorul Hermeus ar trebui să combine două tehnologii binecunoscute: un turboreactor, similar cu cel folosit în avioanele de zbor, și un ramjet, care funcționează doar la viteze supersonice. Pentru a-l dezvolta, start-up-ul a reușit deja să strângă 60 de milioane de dolari de la forțele aeriene americane.

„Dar există o serie întreagă de probleme la care Hermeus nici măcar nu a început să lucreze: tipul de combustibil care va trebui utilizat - consumul va fi mult mai mare decât cel al jeturilor actuale - și temperaturile extreme la care fuselajul trebuie să poată rezista ”, notează CNN.

În ciuda numărului de provocări care rămân, Hermeus speră să-și poată lansa hipersonicul înainte de sfârșitul deceniului. Două certitudini: dimensiunea sa va fi mult mai mică decât cea a avioanelor actuale - cu greu va putea găzdui mai mult de douăzeci de pasageri -, iar raza sa de acțiune va fi suficientă pentru a traversa Atlanticul, dar și Pacificul. Optimiști, promotorii săi cred că, în ciuda acestor limitări, aeronava ar putea fi profitabilă la prețurile actuale de la clasa business.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Prețul astronomic cu care se închiriază o cameră cu WC-ul lângă pat: ”Dar mergeți măi flăcăi în diaspora...” FOTO
Prețul astronomic cu care se închiriază o cameră cu WC-ul lângă pat: ”Dar mergeți măi flăcăi în diaspora...” FOTO
Printr-o postare pe rețelele sociale, cunoscutul analist economic mai ales în mediul online, a atras atenția asupra prețurilor uriașe la chirie în Marea Britanie, în comparație cu...
#zbor, #calatorie, #New York, #Londra, #avion hipersonic , #stiri externe