Bulgaria: O coaliție cvadripartită preia conducerea guvernului

Autor: Christopher Nehring (DW) - jurnalist Deutsche Welle
Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 10:43
4491 citiri

Manageri cu studii la Harvard, conservatori, socialiști și populiști formează noul guvern bulgar. Care le sunt intențiile? Au sorți de izbândă?

Bulgaria nu mai avea guvern ales din 3 aprilie 2021, adică de exact 254 de zile. La 13 decembrie 2021, parlamentul din capitala Sofia a confirmat în cele din urmă un nou executiv, legitimat prin alegeri. Acesta este asigurat de o coaliție formată din patru partide.

Pe lângă câștigătorii surpriză ai alegerilor din noul partid Continuăm Schimbarea (PP), aceasta îi include pe populiștii de la Există un Asemenea Popor (ITN), Partidul Socialist Bulgar (BSP) și partidul conservator-liberal Bulgaria Democratică (DB). ”Astăzi este o zi importantă pentru a continua schimbarea de gândire și de guvernare”, a declarat noul premier Kiril Petkov la învestirea sa în funcție.

Însă experții identifică și un alt factor de putere în noul guvern, respectiv președintele Rumen Radev, proaspăt reales. ”De fapt, logic este să vorbim de o coaliție de cinci parteneri", a declarat Parvan Simeonov, directorul institutului de sondaje Gallup International Balkans, pentru site-ul bulgar Mediapool.

Dovada importanței lui Radev este că, alături de Petkov (prim-ministru), Assen Vasilev (finanțe), Boiko Rașkov (interne) și Stefan Ianev (apărare), patru membri ai guvernului de tranziție numit de președinte în aprilie ocupă ministere importante și în noul cabinet de coaliție.

”Dumneavoastră și partidele partenere din coaliție aveți responsabilitatea de a reforma modelul nefast de putere pe care l-ați moștenit de la un guvern autoritar care a condus timp de 12 ani”, a spus președintele Radev cu referire la numirile făcute de Kiril Petkov.

Astfel, pe lângă săgeata nedisimulată expediată către fostul premier Boiko Borisov, președintele bulgar a trasat și cele mai importante sarcini ale noului guvern: lupta împotriva corupției și reformarea sistemului judiciar, aflată pe primul loc în acordul de coaliție. Obiectivul formulat acolo este ambițios și vizează transformarea Bulgariei într-un model pentru alte state în lupta împotriva corupției.

Schimbări majore sunt așteptate și în ceea ce privește modalitatea de a face politică. În vreme ce fostul prim-ministru Borisov era apreciat de susținătorii săi pentru limbajul său simplu și pentru popularitate, Petkov și Vasilev sunt tehnocrați, economia și finanțele numărându-se printre specialitățile celor doi absolvenți de Harvard.

Și alții din grupul de bază al lui Petkov au studiat la universitatea de elită din SUA. Noul prim-ministru dorește să desfășoare acest personal în domeniile în care crede că există cele mai mari probleme, înlocuind titularii de mandate dovediți corupți cu experții săi și înființând grupuri de experți în toate departamentele, pentru a ajuta la reformarea sistemului.

Transparență și disciplină

Activitatea guvernamentală transparentă va deveni o altă marcă înregistrată a guvernului, promite Petkov. PP a transmis în direct pe Internet negocierile coaliției, gest care a avut un efect de disciplinare. ”Nimeni nu a bătut în masă, nu a existat nicio ceartă iar scandările critice, provocatoare și îndoielnice s-au menținut în limite de bun-simț, spre deosebire de negocierile de coaliție din trecut”, spune expertul politic Yassen Boiadșiev pentru DW.

Noul guvern trebuie să fie evaluat inclusiv din perspectiva ”principiului unității și cooperării” prevăzut în acordul de coaliție. Pentru ca nimeni să nu se sustragă de la responsabilitate, PP a publicat documentul.

”Părțile au convenit asupra unui acord de peste 140 de pagini, care ar trebui să ofere o garanție că în viitor se va ține cont de conținutul politic. Rămâne de văzut câte dintre partidele din coaliție sunt serioase în această privință”, spune pentru DW Vesela Cherneva, director al Consiliului European pentru Relații Externe de la Sofia.

”Din punct de vedere matematic, această alianță de guvernare era singura combinație posibilă fără GERB (partidul fostului premier Boiko Borisov, n.r.) și DPS (Partidul Minorității Turce), două formațiuni înclinate către sforării. Va fi o coaliție foarte eterogenă, dar în ceea ce privește cele mai importante probleme - corupție, justiție, buget și pandemie - politicile lor nu se diferențiază în mod substanțial”, crede Cherneva.

Cât de stabil este noul guvern?

Însă nici tensiunile dintre cele patru partide nu pot fi ignorate. ”BSP nu poate fi în mod credibil imaginea schimbării”, spune pentru DW observatorul parlamentar Georgi Angelov. Politician de vază, viitor ministru al economiei, Kornelia Ninova, este ”o sceptică declarată a politicilor anti-pandemice, naționalistă, susținătoare a teoriilor conspirației și o neobosită luptătoare împotriva teoriei de gen”.

Acesta este motivul pentru care Bulgaria Democratică a exclus ani de zile cooperarea cu socialiștii. De altfel, chiar și acum, cele patru partide din noua coaliție guvernamentală nu au încheiat un acord împreună, ci fiecare partid a semnat individual un acord cu PP.

Pentru a echilibra și mai mult tensiunile, acordul de coaliție prevede un vicepremier pentru fiecare partener de coaliție. În plus, fiecare partid trimite câte un consilier la acele ministere pe care nu le conduce. ”Acest lucru ar trebui să servească drept contrapondere, evitându-se o feudalizare a ministerelor de către partide”, a explicat Hristo Ivanov, co-președinte al Bulgariei Democratice, într-un interviu acordat BNR, postul public de radio.

Ce ține guvernul unit?

”Ceea ce unește cele patru partide este înțelegerea că GERB și DPS trebuie să fie excluse din guvern”, spune Georgi Angelov pentru DW. Aspectul care ar trebui să țină împreună noul guvern este, deci, respingerea clară a fostului Boiko Borisov, al cărui partid GERB este în continuare puternic reprezentat în aparatele de stat, orașe și municipalități. Deși noul guvern subliniază că dorește să guverneze timp de patru ani, se pare că își face planuri doar până la alegerile regionale din 2023.

Deutsche Welle

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Dependența de jocurile de noroc: Zeci de mii de bulgari, înscriși în registrul persoanelor vulnerabile. Operatorii sunt obligați să nu-i lase să se joace
Dependența de jocurile de noroc: Zeci de mii de bulgari, înscriși în registrul persoanelor vulnerabile. Operatorii sunt obligați să nu-i lase să se joace
Aproape 2.000 de persoane au aplicat pentru a se înregistra în Registrul Persoanelor Vulnerabile în mai puţin de o lună, de la începutul lui martie. Peste 8.100 şi-au precizat intenţia...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Bulgaria, #guvern, #Sofia, #coalitie, #UE, #Balcani, #premier , #alegeri Bulgaria