Bulgaria are probleme mai mari decat Romania. Sofia ar putea ramane fara Piranha V sau AMV

Luni, 05 Octombrie 2020, ora 11:24
8983 citiri
Bulgaria are probleme mai mari decat Romania. Sofia ar putea ramane fara Piranha V sau AMV
Piranha V/Wikipedia

La fel ca Romania, Bulgaria tinteste un amplu program pentru achizitionarea de blindate noi pentru Fortele Terestre. Daca tara noastra a semnat deja contractul pentru Piranha V, si desi am intampinat intarzieri in ceea ce priveste livrarea, bulgarii se confrunta cu o situatie mult mai dificila.

Bulgaria incearca sa achizitioneze vehicule de lupta pentru infanterie. Suma pe care Sofia o ofera se ridica la aproximativ 836 de milioane de dolari si se refera la 150 de blindate, scrie publicatia DefenseRomania.ro.

Au fost patru oferte la inceput: Artec (Germania), un joint-venture format din Rheinmetall si Krauss-Maffei Wegmann, cu Boxer, Nexter (Franta) care a propus VBCI, finlandezii de la Patria care au oferit Bulgariei blindate AMV si General Dynamics Land System-Mowag (multinationala europeana cu capital american) care a oferit Piranha V.

Intr-un final au ramas doua oferte in cadrul licitatiei: Oferta celor de la Patria si a celor de la General Dynamics. Insa de aici incep problemele pentru bulgari.

Publicatia bulgara Capital anunta ca saptamana trecuta, in cursul zilei de vineri, Ministerul Apararii de la Sofia a analizat cele doua oferte, dar nicio companie nu a reusit sa se incadreze in bugetul stabilit de bulgari. Desi atat Patria cat si General Dynamics au reusit sa indeplineasca conditia ca 20% din productia blindatelor sa se faca in Bulgaria, suma celor doua oferte nu poate fi sustinuta de bulgari.

Sofia risca sa ramana fara blindate

Sursa citata precizeaza ca situatia ar putea forta Ministerul Apararii sa reia de la zero licitatia. Dar acest lucru risca sa puna punct programului de inzestrare. Asta pentru ca o reluare a procedurii necesita din nou avizul Parlamentului de la Sofia. Si, in contextul crizei economice generata de noul coronavirus ori in contextul unei noi finantari pentru noua etapa a programului F-16, Parlamentul ar putea sa nu mai aprobe finantarea vehiculelor de lupta pentru infanterie.

Astfel, exista un risc major ca programul blindatelor sa fie un adevarat esec pentru bulgari. Optiunile pentru programul de inzestrare vor fi analizate dupa intoarcerea ministrului apararii Krassimir Karakachanov din Statele Unite, unde se afla pana in 10 octombrie.

Compromis pentru a salva programul? Romania sta mult mai bine in comparatie cu Bulgaria

Si chiar daca programul va continua, Armata probabil va insista pe acest aspect constienta fiind de faptul ca sunt sanse mici ca o noua finantare sa fie aprobata in Parlament, acest lucru va afecta inzestrare.

Cel mai probabil va fi redus numarul de blindate. Desi initial contractul bulgarilor prevedea 238 de vehicule, el a fost redus ulterior la 200 si mai apoi la 150. Iar pentru continuarea procedurii e posibil ca bulgarii sa reduca din nou numarul de blindate, fie ca vom vorbim de Piranha V, fie de AMV.

In comparatie, Romania a semnat un contract pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe si derivate pe platforma Piranha V. Si, din fericire, numarul acestora nu s-a modificat. Problema la noi au reprezentat-o intarzierile, fapt pentru care in cursul anului trecut s-au emis penalitati in valoare de 8,5 milioane de euro pentru producatorul de transportoare Piranhia 5.

Ulterior, la finalul lunii iunie a acestui an, MApN a anuntat ca va fi livrat primului lot constand in 36 de transportoare blindate pentru trupe 8x8 - Piranha V. Livrarea ar fi trebuit sa se faca in februarie 2019.

In ceea ce ii priveste pe bulgari, pe langa problemele mai sus mentionate, scaderea numarului de blindate, un compromis pentru a salva programul, ar putea aduce o alta situatie nedorita. Prin revizuirea parametrilor tehnici cel mai probabil companiile care au renuntat la licitatie, Nexter si Artec, se vor adresa instantelor, fapt ce va duce la blocarea programului.

Indiferent de decizia pe care Bulgaria o va lua in urmatoarea perioada, perspectivele pentru programul de inzestrare cu vehicule de lupta pentru infanterie sunt sumbre la sud de Dunare.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
Războiul lui Putin din Ucraina a dus la pierderea aproape în totalitate a pieței energetice europene de către Moscova, care și-a redirecționat exporturile spre alte țări, în special din...
#international, #Bulgaria, #piranha, #transportor blindat, #INARMARE, #Ministerul Apararii, #Sofia, #NATO, #Europa , #NATO