Ce șanse au „băieții de la Harvard“ să schimbe Bulgaria. Vecinii din sud au oferit o lecție valoroasă de luciditate la urne

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 12:536655 citiri
Ce șanse au „băieții de la Harvard“ să schimbe Bulgaria. Vecinii din sud au oferit o lecție valoroasă de luciditate la urne
Kiril Petkov și Assen Vassiliev au intrat în politică abia în septembrie FOTO Twitter

Perspectiva formării unui guvern pare să prindă contur în Bulgaria, după scorul surpriză obţinut de un nou partid anticorupţie în alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică, 14 noiembrie.

Formaţiunea „Continuăm Schimbarea“ condusă de Kiril Petkov și Assen Vassiliev, doi întreprinzători şcoliţi în SUA, la Universitartea Harvard, şi care sunt miniştri în actualul guvern interimar, a depăşit cu mult prognozele din sondaje şi a obţinut peste 25% din voturi.

Noua formațiune va fi obligată să formeze o coaliție, dar comentatorii atrag atenția că misiunea va fi destul de dificilă. Noul partid a anunțat că Petkov va fi candidatul la funcția de prim-ministru, în timp ce Vassilev va fi probabil nominalizat pentru postul de ministru de finanțe. „Nu cunosc o persoană mai pregătită în Bulgaria decât Assen Vassilev pentru ministerul de Finanțe”, a declarat Petkov pentru televiziunea bulgară.

Crescut în Canada, Kiril Petkov s-a specializat în imobiliare și produse probiotice. Assen Vassilev a fost implicat în afaceri legate de site-urile de rezervare pentru companiile aeriene. Cei doi sunt miniștri interimari în guvernul de tranziție.

După cum explica pentru situl Politico politologul bulgar Ivan Krastev, este pentru prima dată în politica bulgară când se afirmă un partid cu oameni de afaceri formați în Occident și apoi reveniți în țară.

Dincolo de lupta împotriva corupției, cei doi apără ancorarea puternică în Uniunea Europeană și în NATO, o abordare importantă într-o țară în care tabăra pro-rusă rămâne influentă.

Kiril Petkov, care aspiră la postul de premier, a declarat că doreşte negocieri ''transparente'' cu alte două formaţiuni care s-au afirmat tot prin mesajul anticorupţie, respectiv coaliţia de dreapta Bulgaria Democratică (6%) şi partidul antisistem ''Există un Astfel de Popor'' (10%).

Acesta din urmă, condus de cântăreţul Slavi Trifonov, s-a prăbuşit acum la urne după ce câştigase alegerile locale din iulie.

Partidul Socialist, de asemenea cu circa 10% din voturi, este un alt partener de neocolit într-o asemenea formulă de coaliţie.

În schimb, partidul GERB şi cel al minorităţii turce (MDL, 14%) sunt excluse din discuţii, ca urmare a practicilor de corupţie ce li se reproşează din perioada de un deceniu când Boiko Borisov a fost la putere.

Pe de altă parte, partidele contestatare apărute în urma protestelor anticorupţie de anul trecut, şi care acum ar putea face parte din această coaliţie, îi văd pe conservatori şi pe socialişti ca făcând parte din acelaşi sistem corupt.

''Prioritatea numărul unu este să oprim corupţia, care înghite resurse enorme. Fără aceasta, nu vom putea îmbunătăţi sănătatea publică'', consideră Kiril Petkov, în timp ce Bulgaria este grav afectată de un nou val de COVID-19, cu o rată a mortalităţii printre cele mai ridicate în lume.

Privite într-un context mai larg, rezultatele alegerilor de duminică din Bulgaria nu mai apar atât de surprinzătoare și, de fapt, vin să confirme o tendință regională.

La 9 octombrie, ”Coaliţia Împreună” a opoziției de centru-dreapta învingea în alegerile legislative din Cehia, în dauna formațiunii populiste a premierului Andrej Babis. La fel ca și în Bulgaria, victoria opoziției unite a venit pe fondul unui mesaj anticorupție.

În urmă cu un an, Maia Sandu câștiga alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu același mesaj anticorupție. În iulie, partidul Maiei Sandu câștiga, de asemenea, majoritatea absolută în Parlamentul Republicii Moldova.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News