Botswana confirmă 19 cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron şi susţine că originea acesteia este în altă ţară

Duminica, 28 Noiembrie 2021, ora 21:38
2260 citiri
Botswana confirmă 19 cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron şi susţine că originea acesteia este în altă ţară
După 11 noiembrie, noua variantă a fost confirmată în probe prelevate în Africa de Sud începând cu 14 noiembrie FOTO Pixabay

Guvernul din Botswana, ţara din Africa unde au fost prelevate primele probe ce au confirmat existenţa noii variante Omicron a coronavirusului, a anunţat că a înregistrat până duminică, 28 noiembrie, 19 cazuri de COVID-19 cu această variantă.

Acutoritățile susțin că originea acestora este ''importată'', dar a refuzat să precizeze de unde veneau cele patru persoane de la care au fost prelevate acele probe, relatează duminică agenţia EFE.

Marea majoritate a celor 19 cazuri sunt în zona capitalei Gaborone şi au istoric de călătorie în afara Botswanei, ori sunt contacte asociate acestor cazuri, a declarat la o conferinţă de presă ministrul sănătăţii din Botswana, Edwin Dikoloti.

El a cerut să nu fie ''politizate'' originile variantei şi a invocat acest argument pentru a refuza să precizeze din ce ţară au venit în ''misiune diplomatică'' un grup de ''patru străini'' care pe 11 septembrie au fost testaţi pozitiv la COVID-19 în Botswana.

Secvenţierea ulterioară a genomului acestor probe a relevat că ele au fost primele prelevate la care a fost descoperită noua variantă, denumită între timp de OMS varianta Omicron. ''Detectarea a fost tratată ca origine'', s-a plâns ministrul Dikoloti la conferinţa de presă la care a participat şi ministrul de externe al Botswanei, Lemogang Kwape.

După 11 noiembrie, noua variantă a fost confirmată în probe prelevate în Africa de Sud începând cu 14 noiembrie. Abia pe 24 noiembrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost sesizată cu privire la existenţa noii variante de către Africa de Sud. Această ţară a înregistrat în ultimele săptămâni o înmulţire accelerată a cazurilor de COVID-19, iar autorităţile sud-africane recunosc acum că această creştere este provocată de varianta Omicron, detectată aparent la mult timp de când începuse să se răspândească.

În zilele care au trecut de la anunţul privind existenţa noii variante, cazuri de infectare cu aceasta au fost confirmate şi în ţări din alte părţi ale lumii, precum Israel, Belgia (o femeie venită din Egipt şi aparent fără vreo legătură cu Africa subsahariană), Australia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Cehia şi Hong Kong.

Varianta Omicron se caracterizează printr-un număr neobişnuit de mare de mutaţii, al căror impact rămâne să fie stabilit, dar OMS consideră că datele deja disponibile sugerează un potenţial mai mare de transmitere comparativ cu celelalte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv Delta, varianta dominantă în prezent şi deja foarte contagioasă.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#tulpina noua covid, #varianta noua coronavirus, #Africa, #Botswana , #Africa