Marea Britanie propune statelor G7 un mecanism rapid pentru a contracara dezinformarea

Duminica, 02 Mai 2021, ora 19:46
2218 citiri
Marea Britanie propune statelor G7 un mecanism rapid pentru a contracara dezinformarea
Fake News pe tableta FOTO Pixabay.com

Regatul Unit al Marii Britanii doreste ca grupul celor mai bogate sapte state ale lumii - G7, sa instituie un mecanism pentru a contracara rapid propaganda si dezinformarea, in special din Rusia, a declarat ministrul de externe britanic Dominic Raab, informeaza duminica AFP.

Chestiunea va fi abordata in cadrul reuniunii ministrilor de externe din tarile G7, care se va desfasura la Londra de luni pana miercuri.

"Vrem ca G7 sa se uneasca cu un mecanism rapid de respingere, astfel incat, atunci cand vedem difuzate aceste minciuni, aceasta propaganda sau stiri false, sa putem (...) dezminti si sa restabilim adevarul, pentru oamenii din aceasta tara, dar si din Rusia sau din China si din intreaga lume", a declarat reporterilor ministrul de externe britanic.

Potrivit Sunday Times, un studiu finantat de Foreign Office a constatat ca "trolii prorusi" posteaza comentarii rau intentionate pe site-urile ziarelor britanice pentru a da impresia ca publicul sustine agresiunea rusa impotriva Ucrainei.

Acestea sunt apoi utilizate de mass-media de stat ruse pentru a face sa para ca opinia publica britanica sprijina Moscova, potrivit ziarului, care sustine ca acelasi proces este folosit si impotriva mass-media din alte 14 tari, inclusiv unii membri ai G7, cum ar fi Franta, Germania, Italia, Japonia si Statele Unite.

Acest studiu urmeaza sa fie prezentat marti la Londra, la prima reuniune cu prezenta fizica a ministrilor de externe din G7 din ultimii doi ani.

Ministerul de Externe britanic l-a convocat recent pe ambasadorul rus la Londra, guvernul britanic spunand ca este "extrem de ingrijorat de tendinta statului rus de a adopta o atitudine rauvoitoare".

Diplomatia britanica a anuntat totodata sambata un buget de opt milioane de lire sterline (9,2 milioane de euro) pentru proiectele serviciului international al BBC de a lupta impotriva dezinformarii.

Saptamana aceasta, unitatea de lupta impotriva dezinformarii a diplomatiei europene a publicat un raport in care se apreciaza ca Rusia si China sunt angajate in campanii de denigrare pentru a submina increderea in vaccinurile aprobate de UE cu scopul de a-si plasa propriile vaccinuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Dezinformarea în creștere din Europa Centrală și de Est amenință să deraieze progresul unui mod de transport mai sustenabil. Noua țintă a ”fake news” devin vehiculele electrice,...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#G7, #dezinformare, #mecanisme de contracarare , #stiri externe
Comentarii
Poza LUPTAdeCLASA
LUPTAdeCLASA
rank 5
Ce zice Greblov si Angelov ?
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5