Biserica Ortodoxa Sarba si-a ales patriarhul. Episcopul Porfirije Peric este considerat un modernist

Joi, 18 Februarie 2021, ora 21:01
2663 citiri
Biserica Ortodoxa Sarba si-a ales patriarhul. Episcopul Porfirije Peric este considerat un modernist
Preoti sarbi FOTO captura Al Jazeera Balkans

Biserica Ortodoxa Sarba si-a ales joi un nou patriarh, care va conduce aceasta influenta organizatie religioasa intr-o perioada in care Serbia penduleaza intre aderarea la Uniunea Europeana si legaturi puternice cu Rusia, principalul sau aliat din zona tarilor slave, informeaza Reuters.

Episcopul Porfirije Peric, in varsta de 59 de ani, considerat un modernist in interiorul acestei biserici conservatoare, va fi cel de-al 46-lea patriarh al Serbiei si devine astfel succesorul patriarhului Irineu, care a murit in noiembrie din cauza maladiei COVID-19 la varsta de 90 de ani.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe sarbe a murit de COVID-19 dupa ce a oficiat funeraliile cu sicriul deschis ale Mitropolitului Muntenegrului, infectat cu noul virus

"Sfantul Sinod al Episcopilor l-a ales pe eminenta sa episcopul mitropolit de Zagreb si Ljubljana, Porfirije, drept patriarh al Serbiei", a anuntat Biserica Ortodoxa Sarba intr-un comunicat.

Patriarhul Porfirije va conduce o biserica cu 12 milioane de credinciosi, care traiesc in Serbia, alte cinci foste republici iugoslave, Kosovo si in dioceze din Statele Unite, Australia si Europa Occidentala.

Biserica si guvernul de la Belgrad se bucura de sprijinul Rusiei in ceea ce priveste refuzul lor de a recunoaste independenta Kosovo, o fosta provincie din sudul Serbiei, populata majoritar de etnici albanezi.

Biserica Ortodoxa din Serbia, in pas cu tehnologia: Aplicatie pentru iPhone si Android

Sarbii si Biserica Sarba considera Kosovo drept leagan al crestinatatii ortodoxe sarbesti si gazda a unora dintre cele mai importante manastiri si situri religioase ale lor.

Clopotele bisericilor din Belgrad au rasunat joi dupa ce Porfirije a fost vazut in timp ce iesea din Catedrala Sfantul Sava din capitala Serbiei, unde a avut loc votul Sfantului Sinod.

Patriarhul Porfirije va fi intronizat oficial in zilele urmatoare.

Patriarhul Pavle a murit, in noiembrie 20099, la varsta de 95 de ani.

Apoi, din 2010, conducerea Bisericii Sirbe a fost preluata de Patriarhul Irineu. Si el s-a stins, in noiembrie 2020 din cauza coronavirusului.

Irineu a fost depistat cu infectia cu coronavirus dupa ce luase parte, la 1 noiembrie, la funeraliile mitropolitului Amfilohie, cel mai inalt prelat al Bisericii Ortodoxe Sarbe din Muntenegru, decedat si el din cauza COVID-19.

In decembrie 2020, liderul interimar al Bisericii Ortodoxe Sarbe, arhiepiscopul Hrizostom, care a preluat functia dupa moartea patriarhului Irineu din cauza COVID-19 luna trecuta, a fost internat in spital dupa ce a fost testat pozitiv la coronavirus.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului
oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituţională din Republica Moldova a anulat marţi legislaţia care urmărea să interzică accesul la alegeri al foştilor membri ŞOR, partidul oligarhului fugar prorus Ilan Şor,...
Legea electorală dintr-o țară europeană, modificată de reprezentantul comunităţii internaţionale, pentru a reduce posibilitatea fraudelor
Legea electorală dintr-o țară europeană, modificată de reprezentantul comunităţii internaţionale, pentru a reduce posibilitatea fraudelor
Înaltul reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia şi Herţegovina, Christian Schmidt, a impus marţi modificări ale legii electorale pentru a reduce posibilitatea fraudelor, o...
#Porfirije Peric, #patriarh boserica ortodoxa sirba, #alegeri , #stiri externe