Bilantul alunecarii de teren din Columbia creste alarmant: Peste 250 de morti si sute de disparuti

Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 11:26
2783 citiri
Bilantul alunecarii de teren din Columbia creste alarmant: Peste 250 de morti si sute de disparuti
Foto: Hepta.ro

Bilantul alunecarii de teren din Columbia a crescut la cel putin 254 de morti, in timp ce echipele de interventie in situatii de urgenta cauta sutele de oameni inca dati disparuti.

Aproximativ 1.100 de militari sunt implicati in eforturile de salvare, potrivit BBC News.

Ploile torentiale au inundat orasul Mocoa, aflat in sud-vestul tari, iar torentele de noroi si pietre au ingropat cartiere intregi si au obligat oamenii sa isi paraseasca locuintele.

Potrivit unui comunicat al armatei, cel putin 400 de oameni au fost raniti, iar alti 200 sunt dati disparuti in capitala provinciei Putumayo.

Numerosi copii se numara printre persoanele disparute. "Am pierdut un copil, este disparut, iar restul vedeti", spune un locuitor. "Un copil mic, nu il gasim nicaieri", adauga el.

Presedintele Juan Manuel Santos a declarat stare de urgenta in regiune si a mers la fata locului sa monitorizeze eforturile de salvare.

"Vom face tot ce este posibil sa ajutam. Mi se rupe inima", spune el.

Aviatia militara columbiana a adus echipamente, apa si medicamente in zona afectata, in timp ce eforturile de cautare au continuat pe tot parcursul noptii.

"Eroii nostri vor ramane in zona tragediei pana cand se incheie situatia de urgenta", se arata intr-un comunicat al armatei.

Directorul Unitatii Nationale pentru Managementul Riscului de Dezastre a declarat pentru AFP ca o treime din cantitatea de precipitatii normala pentru o luna a cazut intr-o singura noapte. Ploaia neobisnuit de abundenta a facut ca raurile sa iasa din matca.

"A fost o ploaie torentiala, a fost foarte puternica", a povestit si Mario Usale, in varsta de 42 de ani, din Macao. El isi cauta socrul.

"Si soacra mea lipsea, dar am gasit-o in viata, la doi kilometri departare. Are rani la cap, dar este constienta", a adaugat el.

Primarul din Mocoa, Jose Antonio Castro, le-a spus reporterilor ca orasul este "complet izolat", fara curent electric sau apa. Propria sa casa a fost distrusa complet, iar noroiul este pana la nivelul acoperisului.

Alunecarile de teren au lovit regiunea de mai multe ori in ultimele luni. In noiembrie, noua oameni au murit in orasul El Tambo, la circa 140 de kilometri distanta de Mocoa, intr-o alunecare de teren provocata de ploaia abundenta.

Cu mai putin de o luna inainte, o alta alunecare de teren s-a soldat cu mai multi morti la Medellin, 500 de kilometri mai la nord.

Iar in Peru, tara invecinata, peste 90 de persoane si-au pierdut viata de la inceputul anului din cauza ploilor abundente care au provocat alunecari de teren si inundatii.

Cel putin 112 oameni au murit si peste 120 au fost raniti in urma unei alunecari de teren in Columbia

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#bilant morti alunecari teren Columbia, #alunecari teren Columbia, #morti alunecari teren Columbia , #America de Sud