Sergei Molunov: Belarus, atractie turistica si economica pentru romani - Interviu

Autor: Ana Ilie
Duminica, 05 Februarie 2012, ora 20:55
3744 citiri
Sergei Molunov: Belarus, atractie turistica si economica pentru romani - Interviu
Foto: belembassy.org/ro/ambbellat/

Sergei Molunov, insarcinat cu afaceri ad interim al Belarusului la Bucuresti, numit in functie spre sfarsitul anului 2009, pledeaza pentru diversificarea si marirea schimburilor economice intre Romania si Belarus si considera ca tara noastra poate deveni o destinatie turistica preferata de belarusi, care gasesc aici modalitati de petrecere a timpului pe care nu le au acasa.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, reprezentantul Belarusului admite ca relatiile bilaterale sunt afectate de calitatea Romaniei de membru al Uniunii Europene, insa subliniaza ca exista un mare potential pentru cooperare reciproc avantajoasa.

Ziare.com: Domnule Sergei Molunov, va aflati de mai bine de un an in Romania. Acesta nu este singurul contact cu tara noastra, intrucat ati mai activat aici in perioada 2001-2006. Ce v-ati propus pentru acest mandat si ce v-a mai ramas de indeplinit?

Sergei Molunov: Intr-adevar, sunt pentru a doua oara in misiune in Romania. Si trebuie sa spun ca a doua oara am venit aici cu multa placere, pentru ca deja cunosteam tara dumneavoastra. Imi place Romania, imi plac oamenii ei buni si saritori, intelegatori, imi place limba romana, imi place clima din Romania - aici verile nu sunt asa de umede si iernile atat de aspre ca in Belarus, iar natura romaneasca si peisajele sunt pur si simplu admirabile.

In privinta planurilor pentru acest mandat si a asteptarilor legate de aceasta deplasare, vreau sa spun ca ele nu se deosebesc de planurile oricarui diplomat strain care lucreaza in Romania. In cazul meu - stradaniile de a face maximum pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale beloruso-romane, pentru ca oamenii din tarile noastre sa afle mai multe unii despre altii, pentru ca mai multe marfuri beloruse sa se vanda in Romania, iar cele romanesti - in Belarus, pentru ca mai multi turisti sa viziteze tarile noastre.

Romania si Belarus dispun de mare potential si posibilitate de a largi aceasta cooperare.

Ziare.com: Ce proiecte aveti pentru 2012, pentru promovarea relatiilor bilaterale?

Sergei Molunov: Nu vreau sa va incarc cu detalii, dar in anul 2012 planificam o serie de vizite ale reprezentantilor ministerelor si ale business-ului romanesc in Belarus, cat si ale belorusilor in Romania.

Exista multe proiecte de imbunatatire a cadrului juridic bilateral.

Si, desigur, exista multe planuri de crestere a exportului belorus in Romania. Fiti convinsi ca pentru orice ambasada aceasta este una din principalele sarcini - de a acorda asistenta producatorilor din propria tara, de a vinde marfuri in alt stat.

Ziare.com: Ce ati recomanda unui turist belarus ce doreste sa viziteze Romania? Dar unui roman care vrea sa mearga in Belarus?

Sergei Molunov: Pentru turistii belorusi eu recomand, inainte de toate, ceea ce nu gasesc in Belarus. Sunt muntii, marea. In acest sens, Romania este o tara minunata, atat pentru odihna la mare pe timpul verii, cat si pentru odihna la munte iarna.

In afara de aceasta, in Romania s-au pastrat foarte multe locuri istorice, palate vechi, cetati, manastiri.

In acest sens, Belarus a fost mai putin norocos. In trecut, pe teritoriul nostru a trecut de multe ori tavalugul razboaielor distrugatoare. Si de fiecare data belorusii au trebuit sa-si reconstruiasca tara din nou. De exemplu in Minsk nu veti gasi cladiri vechi.

In cel de-Al Doilea Rrazboi Mondial, acesta a fost distrus aproape in intregime. S-au pastrat numai cateva cladiri. Asa incat, lupta pentru eliberarea teritoriului sau de sub ocupanti a capatat importanta cruciala pentru poporul belorus. S-au calit cele mai bune trasaturi ale caracterului national - patriotismul, dragostea de libertate, credinta, optimismul care au ajutat si ajuta la depasirea oricarei greutati.

Minskul isi atrage insa turistii prin modernitate, prin curatenie si spatiozitatea bulevardelor si a strazilor. De aceea, daca cineva doreste sa vada un oras modern, cu aspect ingrijit si curat - este binevenit la Minsk.

In prezent, statul cheltuie foarte multi bani pentru restaurarea palatelor si a cetatilor medievale. Deja sunt restaurate multe obiective remarcabile.

Pe iubitorii de plonjari in prezentul epocii medievale ii asteapta Castelul Mir. De asemenea, misterioasele si frumoasele castele din Lida, ruinele castelului Novogrudok, palatele din Niasviyh si Kossava. Calatorind prin Belarus, nu poti sa nu vizitezi Turnul Kamenetsky - monument de arhitectura defensiva de la sfarsitul secolului al XIII-lea.

Adevarate perle de arhitectura sunt considerate monumentele unicat din secolele XII-XVIII: Biserica-cetate gotica din Synkovici, Biserica Sveato-preobrajenskaya si Catedrala Sf. Sofia din Polotsk, ansamblul palatului si parcul in stil classic din Gomel. Prin luxosul lor stil baroc surprind catedralele din Grodno, biserica parohiala din Nesvij.

As vrea sa spun cateva cuvinte despre natura belorusa.

O treime din teritoriu este ocupat de paduri. In Belarus, vizitand Parcul National "Belovejskaya Puscea" te poti afla intr-o padure in varsta de 900 de ani. In ultimul timp, parcul a devenit cel mai popular obiectiv turistic din Belarus. In padure se afla locuinta lui Mos Gerila autohton.

Belarus este numit "ochi albastri" cu buna stiinta, pentru ca pe teritoriul ei exista peste 10 mii de lacuri.

Raul Pripyat este pe drept cuvant numit Amazonul Belarus (din lungimea sa totala de 761 de kilometri, 495 ii strabate pe teritoriul Belarus).

Acolo pe unde curge raul se gaseste cel mai mare tinut mlastinos din Europa, care este numit "plamanii Europei", deoarece terenul e ca un burete care absoarbe dioxid de carbon si genereaza oxigen in atmosfera.

Asa ca ii invit sincer pe turistii romani sa-si indrepte toata atentia catre Belarus. Acolo veti gasi multe lucruri interesante si de retinut. Bine ati venit in Belarus!

Ziare.com: Cum caracterizati relatiile bilaterale romano-belaruse, la inceputul lui 2012? Cum credeti ca ar trebui sa evolueze acestea?

Sergei Molunov: Fiti siguri ca orice stat priveste relatiile cu alt stat prin prisma propriilor sale prioritati si interese.

Pentru Romania una din cele mai importante prioritati este integrarea europeana. Romania este membra a Uniunii Europene. Si, firesc, Romania are obligatiile sale in cadrul Uniunii Europene. De aceea, relatiile bilaterale beloruso-romane, firesc, in mare masura sunt privite prin aceasta prisma a pozitiei comune a Uniunii Europene fata de Belarus.

Belarus intelege asta si respecta prioritatile Romaniei.

In acelasi timp, popoarele noastre au multe trasaturi commune. Acestea sunt harnicia, bunavointa, ospitalitatea, respectul de sine si respectul fata de ceilalti, rabdarea si atitudinea non-conflictuala.

Noi marturisim aceeasi religie, suntem partizani convinsi ai acelorasi valori morale universale. Nu avem niciun fel de probleme bilaterale litigioase istorice, nationale, politice si spirituale.

Pana si economiile noastre sunt complementare, nu concurente.

Cu alte cuvinte, dispunem de mare potential pentru cooperare reciproc avantajoasa, care, din pacate, inca nu se foloseste in intregime.

Pe de alta parte, daca exista potential pentru largirea cooperarii bilaterale, atunci avem multe de facut. Eu sper ca dinamica acestei cooperari va fi numai pozitiva.

Ziare.com: Cum a afectat criza economica schimburile dintre cele doua state? Care a fost nivelul schimburilor economice in 2011? Ce produse belaruse sunt cautate pe piata romaneasca? Dar invers? Ce potential exista in acest sens si care ar fi piedicile intampinate?

Sergei Molunov: Din pacate, criza economica globala nu putea sa ocoleasca economiile Belarusului si Romaniei, iar aceasta s-a reflectat negativ in relatiile comercial-economice bilaterale.

Spre exemplu, daca in anul 2008 cifra de afaceri intre tarile noastre era de 230 de milioane de dolari, atunci, in anul 2010 era deja de aproximativ 130 de milioane de dolari. Aceasta situatie a fost caracteristica pentru multe tari din lume.

Vreau sa spun ca anul trecut situatia a inceput sa se schimbe spre mai bine. Conform statisticii vamale beloruse, volumul operatiilor comerciale pe 11 luni ale anului 2011 a crescut cu 28,6% fata de nivelul anului 2010 si formulata in termeni banesti a fost de aproximativ 152 de milioane de dolari, din care aproape 114 de milioane de dolari a reprezentat exportul belorus in Romania.

Pe piata romaneasca belorusii au livrat 122 articole, cele mai importante dintre ele fiind produsele petroliere, ingrasaminte de potasiu, semifabricate si sarma din otel si din metale feroase, fibra de sticla, furnir, anvelope, tractoare etc.

Exportul romanesc in Belarus a constat din medicamente, antibiotice, automobile, telefoane mobile, placi aglomerate, porumb, anvelope etc.

Ma tem ca in 2012 inchiderea uzinei Nokia in Romania si inceputul functionarii Spatiului Economic Unic dintre Belarus, Kazakhstan si Rusia vor avea impact asupra livrarilor in tara noastra a automobilelor dumneavoastra, exportul romanesc in Belarus putandu-se reduce substantial. In legatura cu aceasta exportatorii dvs. trebuie sa se gandeasca serios cu ce ar putea inlocui aceasta nisa pentru a preveni scaderea livrarilor in Belarus.

Vorbind despre perspective, important, in opinia mea, este faptul ca, asa cum aratam mai inainte, economiile tarilor noastre nu sunt concurente, ci partenere, completandu-se una pe alta. In aceasta si consta potentialul fundamental al cooperarii pe mai departe in sfera comercial-economica.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Ce șanse are Edi Iordănescu să rămână selecționerul României: ”Eu am discuții în fiecare zi”
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că sentimentul pe care îl împărtăşeşte cu selecţionerul Edward Iordănescu...
#Belarus, #Romania, #relatii Belarus Romania, #schimburi Belarus Romania, #turism Belarus Romania, #ambasada Belarus Romania , #stiri externe