Baza de la Deveselu trece sub comanda NATO. Rusia si Statul Islamic, principalele amenintari

Marti, 26 Aprilie 2016, ora 08:42
7257 citiri
Baza de la Deveselu trece sub comanda NATO. Rusia si Statul Islamic, principalele amenintari
Foto: Digi 24 TV

Baza de la Deveselu va trece in curand sub comanda NATO, iar securitatea la Marea Neagra va fi intarita inclusiv prin crearea unei flote multinationale, Rusia fiind considerata una dintre principalele amenintari la adresa NATO, a declarat secretarul general adjunct al aliantei.

Intrebat in cadrul unui interviu acordat Digi24 daca Rusia este cea mai mare provocare pentru NATO, Alexander Vershbow a raspuns ca nu doreste sa faca un clasament, dar "este clar ca se numara printre principalele amenintari la adresa Aliantei", alaturi de organizatia terorista Stat Islamic.

"Este o Rusie care nu mai respecta legile internationale si principiile actului de la Helsinki, document care a fost redactat si cu ajutorul Rusiei, tara care acum vrea sa foloseasca forta pentru a schimba lucrurile pe teren. Pentru multi dintre aliatii din zona sudica, extinderea organizatiei teroriste Stat Islamic si a altor grupari teroriste, intrarea in colaps a unor tari care erau stabile anterior, cum ar fi Libia, existenta unui asemenea potential si pentru alte state din nordul Africii reprezinta o amenintare.

Este o amenintare pentru ca produce efecte directe asupra Europei: migratia, teroristi in Paris, Bruxelles, Ankara. Este greu sa spui ce amenintare e mai mare, dar NATO trebuie sa le ia in considerare pe amandoua, iar noi asta incercam sa facem. Trebuie sa avem o strategie '360 de grade', pentru ca amenintarile vin din toate directile", a declarat secretarul general adjunct al NATO.

NATO trage un semnal de alarma: Jihadistii de la ISIL vor sa declanseze atacuri cu arme biologice

Acesta a recunoscut ca "de la anexarea Crimeii si de cand Rusia a furat o mare parte din flota Ucrainei, ca parte a acestei anexari, balanta de forte din Marea Neagra s-a schimbat".

"Rusia are, cu siguranta, capabilitati importante, din punct de vedere numeric, in comparatie cu cele pe care aliatii le au la dispozitie in mod normal. Poate ca si mai ingrijorator este ca Rusia construieste si alte capabilitati militare in pensinsula ocupata Crimeea, unde exista sisteme antiaeriene, sisteme aeriene ofensive; ba chiar (Rusia - n.red.) ia in considerare sa puna sisteme de rachete balistice si sa aduca inapoi in Crimeea arme nucleare, ceea ce ar fi un pas nedorit", a explicat oficialul NATO la Digi24.

Obama, apel la NATO pentru Romania: Sprijiniti aliatii din linia intai

In aceste conditii, NATO ia in calcul cresterea numarului de exercitii comune ale flotelor Romaniei, Bulgariei si Turciei in Marea Neagra, dar si posibilitatea participarii altor aliati "din cand in cand".

"Poate chiar si Ucraina, ca partener care participa de multi ani la exercitiile NATO pentru pace din Marea Neagra. Scopul acestor demersuri trebuie sa duca la descurajare si sa transmita Rusiei si altor adversari, inclusiv ISIS, ca NATO este pregatita sa apere toti aliatii", a subliniat Vershbow.

Porosenko: Sustinem initiativa Romaniei de creare a unei flote comune NATO la Marea Neagra

Totodata, baza de la Deveselu va fi trecuta sub comanda NATO.

"Asta o sa se intample in urmatoarele saptamani. Facilitatea este un proiect bilateral intre Romania si SUA, dar capabilitatea o sa intre foarte curand sub comanda si controlul NATO.

Inca lucram la detaliile tactice finale, dar asta o sa sublinieze ca aceasta este o facilitate pentru toata Alianta, protejand tot teritoriul european al NATO impotriva unor amenintari din Orientul Mijlociu", a anuntat secretarul general adjunct al NATO.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#NATO Rusia amenintare, #NATO Stat Islamic, #baza Deveselu NATO , #NATO