Bahrain - se repeta revolta din Egipt: protestatari ucisi, medici si jurnalisti raniti

Autor: Ana Ilie
Joi, 17 Februarie 2011, ora 22:50
6483 citiri
Bahrain - se repeta revolta din Egipt: protestatari ucisi, medici si jurnalisti raniti

Cel putin doua persoane au murit si peste 250 au fost ranite, dupa ce politia din Bahrain a intrat in forta, in timpul noptii de miercuri spre joi, peste protestatarii care isi petreceau noaptea in Piata Perlei din Capitala Manana, in incercarea de a inabusi manifestatiile antiguvernamentale.

Dupa trei zile de proteste, soldate cu cel putin patru morti, interventia politiei este un act de "terorism adevarat", sustine principalul bloc de Opozitie siit din Bahrain, citat de Reuters. Sute de politisti au navalit peste cei campati in Piata Perlei cu intentia sa omoare, mai spun opozantii. Acestia erau inarmati cu gaze lacrimogene, gloante de cauciuc si bastoane.

Joi dimineata, semnele devastarii in Piata centrala din Capitala Manama erau clare, marturie a violentelor petrecute peste noapte. Piata este inconjurata de peste 50 de vehicule armate.

Ziare.com v-a prezentat desfasurarea evenimentelor din Bahrain de peste zi:

- Ministrul de Externe Khalid Al Khalifa a apreciat ca violentele care au avut loc in timpul raidului din Pearl Square au fost "regretabile" - AP

- Oficialii de top din Bahrain au declarat pentru reporterii de la CNN ca protestele au fost justificate.

- Trupele si tancurile armatei au blocat accesul in regat, iar armata a anuntat o "interdictie de intruniri" - AP

- "Suntem chiar mai furiosi acum si vom iesi in strada in numar si mai mare", a amenintat Makki Abu Taki, al carui fiu a fost ucis in atac, relateaza BBC

- Corespondentul ABC News, Miguel Marquez, a fost prins in multime si batut cu bastoane, insa nu a fost grav ranit.

- BBC atrage atentia ca Bahrain gazduieste Flota a Cincea a Statelor Unite: "Este un loc vital pentru operatiunile SUA aici si in regiune. Marina regala britanica are si ea o mana de cautatori de mine cu sediul in Bahrain. In acest moment, nu sunt semne ca vreo parte a nemultumirii din Bahrain este orientata catre prezenta militara occidentala".

- Cel mai mare bloc de Opozitie siit din Bahrain - Al-Wefaq - inclina "sa se retraga din Parlament", a spus parlamentarul Ali al-Aswad pentru AFP, adaugand ca liderul partidului, Ali Salman "va face un anunt in acest sens".

- UE cere autoritatilor din Bahrain sa respecte dreptul oamenilor de a protesta si sa se abtina de la violente - AFP.

- Armata din Bahrain a anuntat ca a preluat controlul unor parti importante din Capitala si a interzis adunarile - AP

- 60 de persoane sunt date disparute dupa ce politistii din Bahrain au intrat peste protestatarii din Piata Perlei - Reuters. Exista voci care spun ca autoritatile arunca cadavrele in mare pentru a ascunde urmele represiunii.

- Donatorii anonimi invadeaza spitalele, donand sange pentru cei raniti.

- Pe retelele de socializare se da semnalul de iesire pe strazi in masa vineri, 18 februarie.

- Aflat la spitalul din Manama, Nicholas Kristof, jurnalist New York Times premiat de doua ori cu Premiul Pulitzer, scrie pe Twitter ca au fost adusi peste 600 de raniti, batuti, impuscati. Tot el mai povesteste ca o asistenta i-a spus ca un prizonier incatusat a fost batut de politie, apoi executat.

- Internetul este aproape complet paralizat in Bahrain.

- Pe Twitter, martorii oculari povestesc cum unul dintre cei ucisi a fost mai intai incatusat, apoi batut cu salbaticie de politisti si in cele din urma executat cu un glont in tampla. Exista informatii ca numarul mortilor s-ar ridica la sase, dupa descoperirea a inca doua cadavre.

- Armata a emis un comunicat prin care le cere cetatenilor sa nu se stranga in Capitala. Circula zvonul ca mai multi ofiteri de armata sunt anchetati, deoarece nu au dorit sa traga in protestatarii pasnici din Piata Perlei.

- Al Jazeera relateaza ca se aud bubuituri in Manama, ceea ce ar insemna ca se folosesc gaze lacrimogene pentru a imprastia protestatarii din mai multe cartiere.

- Un reporter ABC a fost atacat, camerele echipei de la CNN au fost confiscate la aeroportul din Manama, iar echipei Al Jazeera nici macar nu i s-a permis sa intre in tara

- Fortele de ordine au incarcat trupurile neinsufletite in camioane si le-au dus intr-o directie necunoscuta. Intre timp, doctorii au facut lant uman in jurul spitalului unde sunt tratati unii protestatari raniti, pentru a-i impiedica pe politisti sa intre. Se zvoneste ca ministrul Sanatatii a demisionat dupa ce personalul sanitar a demonstrat fata de decizia de a interzice ambulantelor si medicilor sa trateze ranitii din piata.

- Fortele de interventie si-au stabilit pozitii in zona apropiata si nu lasa nicio masina sa intre in piata. Pe masura ce fortele de securitate evacueaza piata, politistii se asigura ca nimeni nu reuseste sa intre in zona. Elicopterele supravegheaza intreaga scena.

- Pe retelele de socializare a aparut informatia conform careia regele a folosit mercenari - pakistanezi, indieni, sirieni - pentru a zdrobi protestatarii din Piata Perlei.

- Medicii au iesit pe strazi, in semn de protest fata de decizia Ministerului Sanatatii de a nu lasa ambulantele sa ajunga la raniti. Cativa paramedici au fost raniti intentionat incercand sa ajunga la raniti, iar un medic a fost omorat de fortele de ordine, pe cand acorda asistenta unuia dintre protestatari.

- Cateva imagini au fost postate pe YouTube (vezi mai jos) infatisand atacul, insa veridicitatea lor este neconfirmata.

- Ministrul de Interne a anuntat ca fortele de securitate au "evacuat" zona sensului giratoriu Perla, dupa ce "au incercat toate oportunitatile pentru a dialoga cu ei, unii raspunzand si plecand rapid. Altii au refuzat sa se supuna legii si asta a condus la implicarea politiei, pentru a-i face sa plece".

- Potrivit unor rapoarte neconfirmate, ministrul de Externe a demisionat joi de dimineata, in semn de protest fata de aceste evenimente, in vreme ce Emiratele Arabe Unite ar fi anuntat ca sunt gata sa sustina fortele din Bahrain sa suprime protestele.

Cu toate ca Internetul a fost incetinit, retelele sociale "zbarnaie" de relatari despre violentele din Piata Perlei.

Maryama Alkawaka, de la Centrul din Bahrain pentru Drepturile Omului, se afla in intersectia Perla cand politia a inceput sa disperseze protestatarii. Femeia a povestit cum politistii aflati pe podul din apropierea sensului giratoriu au inceput sa traga in protestatarii adormiti. "A fost foarte violent, politia nu a aratat nicio mila", a povestit ea.

Abdul Elah, un demonstrant proreforma care a fost ranit in atac a povestit, prin telefon, pentru Al Jazeera: "Stateam toti acolo...stateam pasnic in piata, majoritatea dormeam...Deodata politia ne-a inconjurat din toate directiile, mii, tragand in noi cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc".

Jurnalistii aflati la fata locului povesteau, miercuri seara, ca protestatarii intentioneaza sa faca din Piata Perlei noua Piata Tahrir, dupa modelul epicentrului revolutiei din Egipt. "Ce striga si canta protestatarii cred ca poate fi descris drept tradare. Deoarece principalul slogan este: Jos cu familia Khalifa...familia regala al Khalifa se afla la conducerea acestei tari de peste 200 de ani", nota un observator.

Manifestantii si-au organizat un stand de incarcare a telefoanelor mobile, in asa fel incat sa nu trebuiasca sa parareasca Piata Perlei pentru a putea comunica in exterior ce se intampla

Proteste inabusite in sange

Protestele din Bahrain, care au inceput luni, s-au dovedit, inca de la inceput, sangeroase. Cel putin o persoana a fost omorata si alte cateva ranite dupa ce politia din Bahrain a deschis focul asupra protestatarilor antiguvernamentali care participau la inmormantarea unui barbat ucis cu o zi inainte, in protestele de strada din Capitala Manama.

Fadhel Ali Almatrook a fost ucis de fortele de interventie marti dimineata, in Manama, a anuntat Maryam Alkhawaja, sef de relatii externe la Centrul pentru Drepturile Omului din Bahrain, potrivit Al Jazeera.

"In aceasta dimineata protestatarii mergeau de la spital la cimitir si au fost atacati de politie", a spus Alkhawaja.

"Mii de persoane marsaluiesc pe strazi, cerand indepartarea regimului - politia a folosit gaze lacrimogene si a tras cu gloante adevarate, folosind o forta excesiva - din acest motiv au suferit oamenii".

Incidentul vine la o zi dupa ce cetatenii din Bahrain au organizat o "Zi a Furiei", inspirati de revoltele populare din Egipt si Tunisia.

Mii de persoane au iesit pe strazi luni pentru a protesta, ciocnindu-se violent cu politia.

Khalid Al-Marzook, un membru al Parlamentului, a precizat ca o persoana a fost ucisa si alte trei se afla in stare grava in spital, in urma violentelor de luni.

Ciocnirile din satele siite din jurul Capitalei s-au soldat cu peste 20 de raniti, au confirmat alte surse. O alta cerere a demonstrantilor este eliberarea celor retinuti in protestele anterioare.

Nabeel Rajab de la Centrul pentru Drepturile Omului din Bahrain a explicat: "noi cerem reforme politice, dreptul al participare politice, respectul pentru drepturile omului, incetarea discriminarii sistematice a siitilor. Toate cererile au legatura cu drepturile omului, nu cu familia conducatoare si regimul".

Nabeel Rajab a precizat insa ca daca guvernul recurge la violenta atunci oamenii vor fi fortati sa ceara o schimbare completa a celor aflati la putere.

Majoritate siita, elita conducatoare sunita

Siitii reprezinta 70% din populatia din Bahrain, dar ei sustin ca sunt discriminati de conducatorii sunniti din Bahrain. Observatorii sustin ca protestele de amploare din statul-insula ar putea incuraja si siitii marginalizati din Arabia Saudita.

Regele din Bahrain a anuntat, in urma cu doua zile, ca va da fiecarei familii din regat cate 1.000 de dinari (2.650 de dolari). Anuntul a fost facut inaintea protestelor de luni. Este cea mai noua masura luata de liderii sunniti pentru a linisti majoritatea siita a populatiei.

Demonstratiile coincid cu a zecea aniversare a Constitutiei regatului.

Desi analistii spun ca riscul declansarii unor revolte ca in Tunisia si Egipt e redus, mica natiune insulara este considerata cea mai vulnerabila dintre cele aflate in Golf.

Guvernul a facut mai multe concesii in ultimele saptamani, cum ar fi cheltuieli sociale mai mari sau eliberarea unor minori siiti arestati.

Agentia oficiala de presa BNA a anuntat ca cei 1.000 de dinari vor fi oferiti pentru a marca aniversarea Constitutiei.

"Cu ocazia celei de-a 10-a aniversari a Cartei pentru Actiune Nationala si ca semn al aprecierii pentru poporul Bahrainului care a aprobat-o, regele Hamad bin Issa al-Khalifa a ordonat a fiecare familie din Bahrain sa primeasca 1.000 de dinari", a anuntat vineri agentia oficiala BNA.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#bahrain, #proteste Bahrain, #proteste Egipt , #stiri externe