Iran: Un ayatollah ultraconservator, apropiat al lui Khamenei, a murit la 85 de ani

Sambata, 02 Ianuarie 2021, ora 07:35
2363 citiri
Iran: Un ayatollah ultraconservator, apropiat al lui Khamenei, a murit la 85 de ani
FOTO Hananya Naftali

Ayatollahul ultraconservator Mohammad-Taqi Mesbah-Yazdi, apropiat ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a murit vineri la Teheran la varsta de 85 de ani, a anuntat agentia oficiala iraniana IRNA, citata de AFP.

El se afla de mai multe zile intr-un spital din capitala din cauza unei "boli digestive", a precizat IRNA, referindu-se la un comunicat dat publicitatii de biroul defunctului.

Mesbah-Yazdi a fost pana la moarte seful Institutului de cercetare si educatie al imamului Khomeini si membru al Adunarii expertilor, un colegiu insarcinat sa numeasca, supervizeze si eventual sa il demita pe ghidul suprem.

Intrat in 1991 in acest colegiu alcatuit in majoritate de clerici, el si-a pierdut scaunul la alegerile din 20106, marcate de un avant al reformatorilor si moderatilor, dar l-a recuperat doi ani mai tarziu cu ocazia unui scrutin partial.

Presedintele iranian, Hassan Rohani, si presedintele parlamentului, Mohammad-Bagher Ghalibaf, au prezentat condoleante in comunicate diferite familiei acestuia, natiunii iraniene si ghidului suprem.

Participant la revolutia iraniana si apropiat al lui Khamenei, Mesbah-Yazdi a fost un sustinator fervent al presedintelui foarte conservator Mahmoud Ahmadinejad.

Cand acesta a ajuns la putere in 2005, Mesbah-Yazdi a declarat ca victoria lui Ahmadinejad reprezinta un "miracol" si un cadou pentru popor din partea lui Mahdi - al 12-lea imam al siitilor, ascuns in cursul vietii sale, dar care urmeaza sa revina la sfarsitul timpurilor -, a adaugat IRNA.

El insa si-a schimbat atitudinea in timpul celui de-al doilea mandat la presedintelui, acuzandu-l ca este unul dintre "deviationistii vor doresc sa saboteze sistemul cu ajutorul banilor si propagandei", atunci cand seful statului l-a contestat deschis pe ghidul suprem.

In 2014, Mesbah-Yazdi a mai afirmat, potrivit IRNA, ca populatia iraniana "nu merita un sef" ca ayatollahul Khamenei a carui guvernare a fost o "binecuvantare" pentru Republica Islamica.

Seful diplomatiei iraniene il acuza pe Trump ca incearca sa fabrice un ''pretext'' pentru a lansa un ''razboi''

Iranul si-a semnalat intentia de a imbogati uraniu la 20%, peste pragul stabilit prin Acordul de la Viena

Doliu în lumea filmului. A murit un cunoscut regizor, din cauza unei maladii
Doliu în lumea filmului. A murit un cunoscut regizor, din cauza unei maladii
Cineastul francez Laurent Cantet, care a câştigat trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes în 2008 cu lungmetrajul "Entre les murs", a murit joi la vârsta de 63 de ani, a anunţat agentul...
Primul iubit al nepoatei Regelui Charles, găsit mort într-o cameră de hotel. Trecutul dubios al lui Paolo Luzzo
Primul iubit al nepoatei Regelui Charles, găsit mort într-o cameră de hotel. Trecutul dubios al lui Paolo Luzzo
Paolo Luzzo, în vârstă de 41 de ani, cu care Prințesa Beatrice, fiica prințului Andrew și nepoată a Regelui Charles, s-a întâlnit în urmă cu 18 ani, a fost găsit mort într-o cameră a...
#Iran, #ayatollah iran, #mort, #deces, #khamenei , #Iran