Imagini dramatice cu prăbușirea avionului F-35 în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth VIDEO

Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 11:20
7817 citiri
Imagini dramatice cu prăbușirea avionului F-35 în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth VIDEO
Avionul F-35, cu câteva momente înainte de a se prăbuși în mare FOTO Captură Video Twitter/ Seb H

Un avion F-35 al aviației britanice s-a prăbușit în Marea Mediterană în momentul în care încerca să decoleze de pe portavionul HMS Queen Elizabeth.

Videoclipul care surprinde incidentul a devenit rapid viral, iar ministerul Apărării nu a vrut să comenteze, susținând că este prea devreme, potrivit BBC.

Imaginile arată cum avionul F-35 se pregătește de decolare de pe portavion, se îndreaptă spre rampa de lansare, însă când depășește marginea rampei se prăbușește în mare. De asemenea, se observă că pilotul reușește să iasă din avion și își deschide parașuta, aterizând, de asemenea, în mare.

Ministerul a confirmat incidentul când a avut loc, pe 17 noiembrie, precizând că pilotul a fost recuperat în siguranță din Marea Mediterană.

Avionul, ce cântărește 65.000 de tone, costa 100 de milioane de lire sterline. Marea Britanie, SUA și NATO fac eforturi pentru a recupera avionul din Marea Mediterană înaintea rușilor.

Ipoteza lansată este că protecția ce acoperea unul din motoare nu a fost scoasă înainte de decolare.

Cursă pentru recuperarea avionului F-35

Marea Britanie a cerut Statelor Unite să ajute la găsirea și recuperarea avionului de luptă F-35B Lightning II prăbușit în urmă cu două zile în Marea Mediterană și aflat la o adâncime de aproximativ 2000 m.

Deși s-a afirmat că Regatul Unit deține mijloacele și personalul necesare pentru a recupera epava aeronavei, s-a recurs la aliații americani considerați a fi mai aproape de locul incidentului. De altfel, Marina Regală a anunțat că a trimis rapid forțe și mijloace spre locul prăbușirii pe fondul temerilor că Rusia va încerca să ajungă înainte la avionul care deține un nivel ridicat de tehnologie secretă, scrie publicația DefenseRomânia.ro.

Operațiunea, învăluită în secret, implică scafandri, submarine de dimensiuni mici și sisteme gonflabile destinate ridicării avionul la suprafața mării.

SUA și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că tehnologia secretă a avionului este vulnerabilă față de Rusia sau de oricare dintre aliații acesteia din zonă care ar dori să studieze îndeaproape tehnologia stealth pentru a găsi o modalitate de contracarare.

Pilotul aeronavei a fost forțat să se catapulteze din avionul său la scurt timp după ce a decolat în cadrul unor exerciții de rutină desfășurate de portavionul emblematic al marinei britanice, HMS Queen Elizabeth. După ce s-a catapultat, pilotul a rămas agățat de portavion deoarece sforile parașutei s-au prins de marginea punții de zbor.

Întrucât este pentru prima dată când un F-35 se prăbușește în apele internaționale, se consideră că incidentul va declanșa o adevărată competiție între părțile interesate de găsirea avionului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#avion F35, #prabusit, #Marea Mediterana , #stiri internationale