Sefii Uniunii Europene cer statului Belarus sa permita plecarea avionului deviat cu toti pasagerii de la bord

Duminica, 23 Mai 2021, ora 19:54
5197 citiri
Sefii Uniunii Europene cer statului Belarus sa permita plecarea avionului deviat cu toti pasagerii de la bord
Un avion Ryanair a fost deturnat la Minsk FOTO Facebook George Colgiu

Liderii Uniunii Europene au facut apel la Belarus sa permita plecarea avionului Ryanair deviat si fortat sa aterizeze duminica la Minsk si sa lase toti pasagerii sa isi continue calatoria, spunand ca este "o actiune total inacceptabila", relateaza AFP.

"Guvernul din Belarus este responsabil de securitatea tuturor pasagerilor si a aparatului de zbor. Toti pasagerii trebuie sa isi poata continua imediat calatoria", a scris pe Twitter seful diplomatiei UE, Josep Borrell, in contextul in care Minskul l-a arestat pe opozantul Roman Protasevici, prezent in avion.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si presedintele Consiliului European, Charles Michel, au facut de asemenea apel la Belarus sa permita ca toti pasagerii din avion sa isi continue calatoria.

Mai multe guverne europene au condamnat duminica arestarea de catre autoritatile belaruse, pe aeroportul din Minsk, a lui Roman Protasevici, dupa ce acestea au fortat aterizarea avionului in care se afla opozantul si care provenea de la Atena si avea ca destinatie Vilnius, capitala Lituaniei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat gestul drept "un act de terorism de stat". El a scris pe Twitter ca i-a cerut presedintelui Consiliului European, Charles Michel, ca UE sa discute de luni despre "sanctiuni imediate" impotriva Belarusului, adaugand ca arestarea opozantului "nu poate ramane nepedepsita".

Franta a denuntat la randul sau "deturnarea" avionului de catre autoritatile din Belarus si a cerut "un raspuns ferm si unit" al celor 27 de state membre ale UE.

"Deturnarea de catre autoritatile belaruse a unui zbor Ryanair este inacceptabila. Este indispensabil un raspuns ferm si unit al europenilor", a scris pe Twitter seful diplomatiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

De asemenea, Germania, prin vocea unui inalt oficial al Ministerului de Externe, a cerut "o explicatie imediata" de la Belarus.

Anterior, presedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus ca este vorba de un "act abject" din partea Belarusului. Lituania i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici.

Canalul de Telegram de opozitie Nexta din Belarus a anuntat duminica faptul ca unul dintre fostii sai colaboratori a fost retinut dupa aterizarea de urgenta la Minsk a avionului civil in care se afla si care se indrepta spre Vilnius, denuntand o noua masura de represiune din partea regimului presedintelui Aleksandr Lukasenko.

Roman Protasevici, 26 de ani, a fost retinut pe aeroportul din Minsk dupa ce a coborat din avionul care provenea de la Atena si avea ca destinatie Vilnius, a explicat Nexta pe retelele de socializare.

Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa in urma unei "alerte cu bomba". Serviciul de presa al presedintiei belaruse a precizat pentru Telegram ca un avion de vanatoare MiG-29 a fost trimis de armata pentru a intercepta aceasta aeronava.

In noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista "persoanelor implicate in activitati teroriste".

Tanarul este un fost colaborator al Nexta, o institutie media care a jucat un rol de prim-plan in marele val de contestare fata de realegerea in 2020 a presedintelui Aleksandr Lukasenko, aflat la putere din 1994.

Noi probleme la aeronavele Boeing. Un avion plin cu pasageri s-a întors pe aeroport imediat după decolare, după ce piloţii au simţit o vibraţie neobişnuită
Noi probleme la aeronavele Boeing. Un avion plin cu pasageri s-a întors pe aeroport imediat după decolare, după ce piloţii au simţit o vibraţie neobişnuită
Un avion de tip Boeing 767 de linie aparţinând companiei Delta Airlines, care decola de la New York către Los Angeles, a fost nevoit să se întoarcă din drum după decolare, din cauza unui...
Belarusul acuză fără dovezi un stat NATO că ar fi lansat un atac cu drone asupra capitalei Minsk
Belarusul acuză fără dovezi un stat NATO că ar fi lansat un atac cu drone asupra capitalei Minsk
Serviciile secrete belaruse au dejucat un presupus atac asupra capitalei Minsk cu drone care ar fi fost lansate din Lituania, a declarat joi, 25 aprilie, Ivan Tertel, șeful Comitetului pentru...
#avion, #Ryanair, #deturnare, #Belarus , #stiri externe